Banner Πανω
 
 
 

Ομιλία Γιάννη Στέφου στη συζήτηση για το δημογραφικό: Απόλυτη διασύνδεση οικογενειακού και εργασιακού βίου

 

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στις 5-3-2019 στη βουλή στη συζήτηση επί της εκθέσεως της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό, και με την ιδιότητα του ως μέλος της επιτροπής.

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του τοποθετώντας τις δημογραφικές εξελίξεις της Ελλάδας στο παγκόσμιο σκηνικό και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Όπως προκύπτει και από την έκθεση της επιτροπής για το δημογραφικό, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τη δημογραφική συμπεριφορά των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης γονιμότητας (1,6 παιδιά ανά γυναίκα) είναι πολύ χαμηλότερος από το όριο αναπαραγωγής του πληθυσμού (2,07 παιδιά). Ο δείκτης γονιμότητας είναι ανάλογος με αυτόν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά όχι σε αντιστοιχία με τους δείκτες των σκανδιναβικών χωρών και της Γαλλίας, όπου εκεί τα δεδομένα είναι διαφορετικά με υψηλότερο δείκτη γονιμότητας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Στέφος, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης, όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη γυναίκα αλλά και άλλα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα που καθορίζουν τη δημογραφική εικόνα της χώρας, όπως η αύξηση του ειδικού βάρους και του πλήθους των ηλικιακών ομάδων από 65 και πάνω και 85 και πάνω. Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα σε μεγάλο βαθμό καθόριζαν και καθορίζουν τη δημογραφική εικόνα της χώρας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε ο βουλευτής,  το δημογραφικό συνδέεται με την κοινωνική πολιτική, γιατί κατά βάση η ύπαρξη ή μη κράτους πρόνοιας σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τον οικογενειακό προγραμματισμό των νέων ζευγαριών. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι μια πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική μπορεί να συντελέσει, όπως στη Σουηδία και τη Γαλλία, σε μια αύξηση του δείκτη γονιμότητας. Τέτοιες πολιτικές είναι η απόλυτη διασύνδεση οικογενειακού και εργασιακού βίου με θεσμοθέτηση μέτρων, όπως η άδεια μητρότητας και η άδεια λοχίας σε όλες τις εργαζόμενες, η γονική άδεια σε όλους τους γονείς, ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι γονείς να μην ανησυχούν για το παιδί, η δημιουργία δομών φροντίδας του παιδιού έξω από το σπίτι. «Χρειάζεται να υπάρχει ένας συνδυασμός επιδοματικής πολιτικής μαζί με παροχές τέτοιες που θα δημιουργούν κίνητρα στις νέες γυναίκες για να τεκνοποιήσουν Μέτρα μείωσης της παιδικής φτώχειας, ενίσχυσης της ισότητας ευκαιριών, προσχολικής εκπαίδευσης των παιδιών αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ μιας πολιτικής αντιμετώπισης του δημογραφικού» υπογράμμισε ο βουλευτής.

Τελειώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε μια ακόμη πτυχή του δημογραφικού, που αφορά στην αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό αλλά και της αναγκαιότητας για πλήρη ένταξη των μεταναστών δεύτερη γενιάς στην ελληνική κοινωνία.


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...