Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιγωρία στον σχεδιασμό και στην απόδοση των ενισχύσεων στον Πρωτογενή Τομέα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

 

Την ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σχεδιασμό και στην απόδοση των ενισχύσεων στους δικαιούχους του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής, ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις επιπτώσεις από την πανδημική κρίση, επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό, τριάντα τρεις (33) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, στην Ερώτηση σημειώνεται, ότι παρά το γεγονός, πρώτον, της τροποποίησης του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας επιτρέπεται πλέον να χορηγηθούν πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) σε αγρότες, ως φυσικά πρόσωπα και πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000€) στις αγροτικές επιχειρήσεις, με σκοπό μια πρώτη απάντηση στις συνέπειες της κρίσης και δεύτερον, της δέσμευσης για τη διάθεση από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του ποσού των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (150.000.000€), δράσεις οι οποίες αποδίδουν συνολικά γύρω στα διακόσια εκατομμύρια ευρώ (200.000.000€), εντούτοις έχουν διατεθεί μόλις κάτι παραπάνω από σαράντα οκτώ εκατομμύρια ευρώ (48.300.000€), τα οποία δεν επαρκούν για μια άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Ήδη μάλιστα καταγράφονται οι πρώτες διαμαρτυρίες, όπως για παράδειγμα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι πολύ λίγες για να στηρίξουν ένα τομέα που πλήγηκε ανεπανόρθωτα την περίοδο του Πάσχα.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώτον, κατά πόσο υλοποιείται ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα αποσπασματική διαχείριση του θέματος. Δεύτερον, στη βάση ποιων αντικειμενικών και τεκμηριωμένων κριτηρίων έχει γίνει η μέχρι σήμερα επιλογή και το ύψος ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, καθώς και του τρόπου που θα επιλεγούν άλλοι κλάδοι που θα ακολουθήσουν. Τρίτον, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1305/13) και ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις να χορηγηθούν άμεσα οι πόροι που θα προκύψουν προς τους πληγέντες αγρότες.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Αθήνα, 20 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

 

Ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ευρώπης αποδεδειγμένα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, η έλλειψη στο εργατικό δυναμικό συγκομιδής, η μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων, οι απαιτήσεις για επιπλέον απολύμανση των προϊόντων έχουν οδηγήσει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα σε απόγνωση.

Για να ενισχυθεί αυτός ο σημαντικός τομέας έχουν ανακοινωθεί μέτρα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τέτοια μέτρα αφορούν:

  • Στην τροποποίηση του κανονισμού 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία ειδικού Μέτρου στη βάση του οποίου θα χορηγηθούν 5.000 ευρώ στους αγρότες - φυσικά πρόσωπα και τα 50.000 για τις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 48 εκ. € και θα προκύψει από μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα ή κατάργηση Μέτρων του τρέχοντος Προγράμματος.

  • Στα 150 εκ. € που θα διατεθούν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

  • Σε μια σειρά άλλων μέτρων που διευκολύνουν σε διοικητικό επίπεδο τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των Μέτρων του ΠΑΑ κ.λπ.

Ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτό που συνεχώς ακούμε είναι προς το παρόν τηλεδιασκέψεις και δεσμεύσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφραστεί στις απαραίτητες πράξεις οι οποίες θα αμβλύνουν τα προβλήματα και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του τομέα.

Τα 15,3 εκ. € που ανακοινώθηκαν για την αλιεία, τα 10 εκ. € για τη στήριξη της ανθοκομίας και τα 23 εκ. € για την αιγοπροβατοτροφία εκτιμώνται σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Ήδη μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι πολύ λίγες για να στηρίξουν ένα τομέα που πλήγηκε ανεπανόρθωτα την περίοδο του Πάσχα και που αναμένουμε από αυτόν να συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων όπως το κρέας, η φέτα, το γιαούρτι.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν προχωρήσει σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που θα αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα αποσπασματική διαχείριση του θέματος;

  2. Στη βάση ποιων αντικειμενικών και τεκμηριωμένων κριτηρίων έχει γίνει η μέχρι σήμερα επιλογή και το ύψος ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενή τομέα αλλά και πώς θα επιλεγούν άλλοι κλάδοι που θα ακολουθήσουν;

  3. Σε τι στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του κανονισμού 1305/13 και ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις να χορηγηθούν άμεσα οι πόροι που θα προκύψουν προς τους πληγέντες αγρότες;


 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αγαθοπούλου Ελένη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γιώργος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γεώργιος

 


  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου