Banner Πανω
 
 
 

Άρθρο μου με αφορμή την επέτειο της ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Μνημείο Λίνκολν, στις 28 Αυγούστου 1963, κατά την "πορεία στην Ουάσινγκτον για δουλειές και ελευθερία".Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο σύγχρονος προφήτης. 28η Αυγούστου 1963. Γεννιέται ένα κίνημα που συμπυκνώνει πλήθος αξιών και ιδεών. Ο προφήτης που μίλησε για το πώς η αξία της ειρήνης αποκτά περιεχόμενο για την ζωή των ανθρώπων.

Ο άνθρωπος που ανέδειξε την ουσία της ανθρώπινης συνύπαρξης στα πλαίσια της ειρήνης. Ένα κίνημα που έφερε στην επιφάνεια την καταπίεση και την εξαθλίωση του περιθωρίου. Μια προσπάθεια που δίδαξε στην ανθρωπότητα το ποιο πρέπει να είναι το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας «ελευθερία» . Η μέχρι τότε ξεχασμένη, για το πολιτισμένο κόσμο, αξία της διαφορετικότητας, αποκτά πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, στοχεύοντας στην απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων από την μάστιγα του ρατσισμού.

Οι προσπάθειες ενός εμπνευσμένου ανθρώπου επιχειρούν να προσδώσουν στον θεσμό της δημοκρατίας το πραγματικό της περιεχόμενο, δηλαδή την δημιουργία της κοινωνίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, μιας κοινωνίας βιοκεντρικής, χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς. Το κίνημα εκείνο επιχειρεί να μπολιάσει τους ξεχασμένους και τους κολασμένους του περιθωρίου, ζητώντας τους οι ίδιοι να απαλλαγούν από το αίσθημα της κατωτερότητας του εαυτού τους, της υποτίμησης των δικαιωμάτων τους και να αναζητήσουν οι ίδιοι την αυγή της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το υπερβατικό μήνυμα, του να μπορεί κάποιος άνθρωπος να απαλλαγεί από την μισαλλόδοξη στάση ενός άλλου ανθρώπου αντιμετωπίζοντας τον με αγάπη μέσα από την οποία μπορεί να κεντρίσει κάποια ψήγματα απαλλαγής του από αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Σήμερα 60 περίπου χρόνια μετά, η μεγάλη χώρα του κόσμου οι ΗΠΑ και η προβεβλημένη “δημοκρατία” της, αποδεικνύονται θεσμοί χωρίς αξία. Ο κοινωνικός αναβρασμός, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, ξεσκεπάζει την χύτρα του κοινωνικού της υποστρώματος, αναδεικνύοντας τις εκρηκτικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αποκαλύπτοντας τους χωρίς κοινωνικές σάρκες θεσμούς της κι έτσι προβάλλει το φάντασμα του διχασμού.

Η σημερινή αμερικανική δημοκρατία μετατρέπεται σε κατ΄ επίφαση δημοκρατία, σε μια χωρίς πρόσωπο δημοκρατία. Το κτήνος του ρατσισμού φωλιάζει στην ψυχή των ανθρώπων, το σύστημα δεν μπόρεσε να ξεριζώσει το απεχθές βλέμμα του. Μια παγκόσμια κοινωνία, που συνεισέφερε για την οικονομική και την τεχνολογική εξέλιξη, δεν μπορεί στα πλαίσια των πολύμορφων αποκλεισμών να γευτεί την ομορφιά της πολυποικιλότητας, της ιδιαιτερότητας, της σκέψης, των νοοτροπιών και των ιδεών.

Ο προφήτης και σήμερα φωνάζει από εκεί που είναι… από -ενοχοποιήστε τις σχέσεις των ανθρώπων, ο άνθρωπος αποκτά αξία όταν οι σχέσεις του αμοιβαίου σεβασμού διακατέχουν τον τρόπο ζωής του και δίνουν το δικαίωμα σε κάθε άνθρωπο να ονειρεύεται.

 


 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...