«Αρχή γαρ όντως του νικάν το θαρρείν» Πλήρη προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην πράξη και όχι στα λόγια ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας για τα εθνικά θέματα και για την κρίση του κορονοϊού, στην τηλεόραση του Blue Sky, με τους δημοσιογράφους Λίνα Κλείτου, Χρήστο Κώνστα και Βασίλη Σκουρή. https://youtu.be/fiszxuw0z0Q 

Σε ότι αφορά στην πανδημία, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να ενισχυθεί το επίπεδο της καθαριότητας στα σχολεία, και να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μάσκες.  Επίσης ζήτησε να διερευνηθεί αν αληθεύει η καταγγελία ότι τα τεστ στο Βέλγιο κοστίζουν έως 13 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ξεκινάνε από 50 ευρώ και φτάνουν τα 150.

Για τα εθνικά θέματα σημείωσε ότι η δημοσιευμένη στις ευρωπαϊκές εφημερίδες «επιστολή Μητσοτάκη, είναι εξόχως ανησυχητική και αποκαλυπτική των προθέσεων και των σκέψεων της κυβέρνησης.  Πρώτον κάνει λόγο για γραπτή συμφωνία την οποία όμως δεν έχει δώσει στα κόμματα και οφείλει να το κάνει, για να ξέρει η Βουλή και άρα ο Λαός, ποιο είναι το περιεχόμενο των συζητήσεων. Δεύτερον, είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να αναγνωρίζει ως διεκδικούμενη από την Ελλάδα και την Τουρκία την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο. Αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση. Και τρίτον αναγνωρίζει με ρητή αναφορά ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν «διαφορές» και όχι «διαφορά». Η μέχρι τώρα στρατηγική όλων των κυβερνήσεων από το 1974 ως σήμερα ήταν ότι υπάρχει μία διαφορά. Η υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Μητσοτάκης τώρα μιλάει για διαφορές και αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί», είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ένα μήνα τώρα έχει αφήσει το Ορούτς Ρέις να «γκριζάρει» περιοχές που η Ελλάδα επί δεκαετίες θεωρεί ότι είναι δικές της. Αλλά ένα μήνα και πλέον τώρα το πλοίο αυτό περιφέρεται και κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ίδια ώρα υπάρχουν υπουργοί που τολμούν να υποστηρίζουν ότι το πλοίο δεν κάνει έρευνες.  Μα πώς γίνεται να καταγγέλλουμε την Τουρκία στο εξωτερικό και διεθνώς ότι κάνει έρευνες και στην Ελλάδα υπουργοί να λένε στον Λαό ότι δεν κάνει έρευνες το πλοίο. Δηλαδή αδιαφιλονίκητες για την Ελλάδα περιοχές τις καθιστούμε με τη στάση αυτή διαφιλονικούμενες.  Αντί αυτών η κυβέρνηση έπρεπε να έχει κόψει τα καλώδια του Ορούτς Ρέις όπως έκανε τον Οκτώβριο του 2018 η τότε κυβέρνηση, με εντολή της στην φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς,  η οποία τερμάτισε την επιχείρηση που είχε ξεκινήσει τότε το τουρκικό ερευνητικό  πλοίο  Μπαρμπαρός, κόβοντας τα ερευνητικά του καλώδια. Αυτό έπρεπε να κάνει και τώρα η κυβέρνηση και όχι μία να λέει ότι το πλοίο το έσπρωξε σε ελληνικά νερά ο άνεμος και την άλλη ότι, παρά τα ποντισμένα καλώδια, οι προκαλούμενοι θόρυβοι δεν του επιτρέπουν να κάνει έρευνες. Για ένα μήνα τώρα το Ορούτς Ρέις είναι δυστυχώς σχεδόν ελεύθερο να κάνει αυτό που θέλουν οι Τούρκοι.»

«Κατά την άποψή μου, καθώς η τουρκική επιθετικότητα συνεχίζεται, η Ελλάδα πρέπει να διαμηνύσει με τον πιο σαφή τρόπο, και προς την Τουρκία, αλλά και προς την Ευρώπη και την Αμερική,  ότι θα βυθίσει το Ορούτς Ρέις,  αν το πλοίο μπει στην περιοχή από τα έξι μίλια της σημερινής Αιγιαλίτιδας Ζώνης ως τα 12 μίλια που μπορεί η χώρα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Θα δείξει έτσι η κυβέρνηση ότι δε φοβάται γιατί δεν πρέπει να φοβάται. Γιατί η Ελλάδα και οι ένοπλες δυνάμεις της δεν είναι ούτε Ιράκ ούτε Συρία.  Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που είπε ο Πίνδαρος ότι έκαναν οι Έλληνες στη ναυμαχία του Αρτεμισίου: «Αρχή γαρ όντως του νικάν το θαρρείν».   Οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες όταν πήραν θάρρος», είπε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την άποψη ότι «μέχρι τις 25 του μηνός τα πράγματα θα είναι πολύ κρίσιμα, γιατί οι Ευρωπαίοι, και κυρίως η Γερμανία, θα πιέσουν την Ελλάδα να πάει σε διάλογο, όπως φαίνεται από όλα όσα προανέφερα. Διότι αυτό καλλιεργείται στο υπέδαφος. Πιστεύω ότι, έχοντας ως μοχλό πίεσης τα δημοσιονομικά, και τους όρους των 32 δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη,  θα μας σπρώξουν σε διάλογο με ευρύτατη ατζέντα.  Κι επειδή το πιστεύω  αυτό ότι θα γίνει, εκτιμώ ότι τουλάχιστον η Ελλάδα θα πρέπει, έστω και τώρα, να προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 μίλια, νότια σε όλη την ακτογραμμή της Κρήτης και σε όλη την ακτογραμμή νοτίως των Δωδεκανήσων, κλείνοντας παράλληλα τους κόλπους της, με βάση το σχέδιο Κοτζιά.»

«Στο ερώτημα γιατί αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλω να σημειώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνησε, αλλά δεν είχε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης., η οποία τότε ήταν αντίθετη. Σήμερα η κυβέρνηση  έχει την ευνοϊκή τύχη να έχει τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των κομμάτων της Βουλής, όπως πιστεύω. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι όταν θα μας πάνε σε ένα τέτοιο διευρυμένο διάλογο, πρώτος όρος που θα μπει θα είναι η απαγόρευση των μονομερών ενεργειών. Από τη στιγμή που δε θα έχουμε λοιπόν δικαίωμα να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, δε θα μπορούμε να κάνουμε τότε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μας δίνει ισχυρή διαπραγματευτική θέση, στα εθνικά ζητήματα, όπως δηλαδή να επεκτείνουμε τότε τα χωρικά μας ύδατα σε 12 μίλια», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά στην κρίση στη Μόρια ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη δυσκολία διαχείρισης του προβλήματος, όμως, από τη στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει την απειλή της Τουρκίας, πρέπει η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πίεση και να διανείμει όλους αυτούς τους ανθρώπους σε όλους τους νομούς της χώρας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου