Banner Πανω
 
 
 

Ερώτηση του Χρήστου Γκόκα σχετικά με τη ρύθμιση ζητημάτων των εμπειροτεχνών εργολάβων δημοσίων έργων

 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, σχετικά με ζητήματα των εμπειροτεχνών εργολάβων δημοσίων έργων που χρήζουν άμεσης ρύθμισης.

Αρχικά αναφέρουν ότι με τον τελευταίο Νόμο, 4782/2021, τα όρια των απευθείας αναθέσεων, αυξήθηκαν μέχρι του ποσού των 60.000 € χωρίς Φ.Π.Α.. Όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το ανώτατο όριο ανάληψης εκτέλεσης έργου για τους εμπειροτέχνες εργολάβους, το οποίο ανέρχεται στις 53.000 € χωρίς Φ.Π.Α.. Έτσι με αυτή τη ρύθμιση αποκλείονται οι εμπειροτέχνες από τη διεκδίκηση δημόσιων έργων με απευθείας ανάθεση και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για την πρώτη κατηγορία των πτυχίων των εμπειροτεχνών που είναι 18.000 €, ενώ το ύψος της απευθείας ανάθεσης με κλήρωση ανέρχεται στις 20.000€.

Επίσης επισημαίνουν ότι αυτός ο αποκλεισμός καταδικάζει τον κλάδο των Εμπειροτεχνών σε μία περίοδο που τα έργα είναι ήδη περιορισμένα και για αρκετούς εργολάβους το εισόδημά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ανάληψη δημόσιων έργων.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η κατάρτιση του Μητρώου των εμπειροτεχνών εργολάβων, διότι στα άρθρα 118 και 119 του Ν. 4472/2017 καταργήθηκαν τα περιφερειακά μητρώα, και το σχετικό Π.Δ. είναι εδώ και καιρό υπό επεξεργασία και καθυστερεί.

Παράλληλα σημειώνουν ότι είναι ανάγκη να ρυθμιστούν και ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, όπως στις περιπτώσεις χορήγησης Βεβαιώσεων - Πτυχίων, της αναβάθμισης και της αναθεώρησης ανά 3ετία, όπου κάθε συμβούλιο δημοσίων έργων ανά Νομό ή Περιφέρεια απαιτεί την προσκόμιση διαφορετικών δικαιολογητικών, τα οποία ορισμένες φορές δεν προβλέπονται καν από τη νομοθεσία.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατανοώντας ότι δεν είναι δυνατόν ένας ολόκληρος κλάδος να υφίσταται περιορισμό στο εύρος των εργασιών, λόγω νομοθετικών παραλείψεων και εκκρεμοτήτων, με κίνδυνο την οικονομική του επιβίωση, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις τους να αυξήσουν τα οικονομικά όρια του προϋπολογισμού για την ανάληψη και εκτέλεση έργων από εμπειροτέχνες εργολάβους. Επίσης τους θέτουν ερωτήματα για το στάδιο που βρίσκεται το υπό επεξεργασία Π.Δ. για την κατάρτιση των Μητρώων και πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά και εάν θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα συμβούλια των δημοσίων έργων να ζητούν τα ίδια δικαιολογητικά σε ολόκληρη τη χώρα για τη χορήγηση Βεβαιώσεων -Πτυχίων, τις αναβαθμίσεις και αναθεωρήσεις πτυχίων.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

Προς τους Υπουργούς:

-Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή

-Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

 

ΘΕΜΑ: “Άμεση ρύθμιση ζητημάτων των εμπειροτεχνών εργολάβων δημοσίων έργων ”

 

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με το Ν. 4782/2021 τα όρια των απευθείας αναθέσεων για τα δημόσια έργα αυξήθηκαν μέχρι του ποσού των 60.000 € χωρίς Φ.Π.Α.. Όμως, όπως είναι γνωστό, το ανώτατο ποσό μέχρι το οποίο μπορούν οι εμπειροτέχνες εργολάβοι να αναλάβουν την εκτέλεση έργου ανέρχεται στις 53.000 € χωρίς ΦΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται οι εμπειροτέχνες από τη διεκδίκηση δημόσιων έργων με απευθείας ανάθεση, καθώς ο προϋπολογισμός τους  υπερβαίνει το ανώτατο όριο ανάληψης έργου. Αντίστοιχα για την πρώτη κατηγορία των πτυχίων εμπειροτεχνών είναι 18.000 € , ενώ το ύψος της με κλήρωση απ’ ευθείας ανάθεσης είναι 20.000€

Αυτός ο αποκλεισμός καταδικάζει τον κλάδο των Εμπειροτεχνών, σε μία περίοδο που τα έργα είναι ήδη περιορισμένα και για πολλούς επαγγελματίες το εισόδημά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ανάληψη, αντίστοιχων προϋπολογισμών δημοσίων έργων. Κρίνεται, λοιπόν, επιβεβλημένη, η αύξηση των οικονομικών ορίων, τα οποία είναι καθηλωμένα εδώ και αρκετά χρόνια, για όλες τις κατηγορίες των εμπειροτεχνών εργολάβων για να μπορέσει ο κλάδος τους να επιβιώσει.

Ταυτόχρονα σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η κατάρτιση του Μητρώου των εμπειροτεχνών εργολάβων, καθώς στα άρθρα 118 και 119 του Ν. 4472/2017 καταργήθηκαν τα περιφερειακά μητρώα. Μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι εργολάβοι αναμένουν την πολυπόθητη έκδοση του σχετικού Π.Δ., που εδώ και καιρό είναι υπό επεξεργασία.

Επί πλέον πρέπει να ρυθμιστούν και κάποια διαδικαστικά θέματα, διότι δεν είναι δυνατόν κατά τη χορήγηση Βεβαιώσεων - Πτυχίων, την αναβάθμιση και την αναθεώρηση ανά 3ετία κάθε συμβούλιο δημοσίων έργων ανά Νομό ή Περιφέρεια να απαιτεί την προσκόμιση διαφορετικών δικαιολογητικών, που ορισμένες φορές δεν προβλέπονται ούτε από τη νομοθεσία.

Επειδή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικών παραλείψεων και εκκρεμοτήτων ένας ολόκληρος κλάδος να υφίσταται περιορισμό στο αντικείμενό του, με συνέπεια την αδυναμία της συντήρησής του και  της επιβίωσής του ως οικονομική δραστηριότητα,

Επειδή και οι εμπειροτέχνες εργολάβοι έχουν τη δική τους θέση και συμβολή στην εκτέλεση μικρών αλλά σημαντικών δημοσίων έργων,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

1. Προτίθεστε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθούν τα οικονομικά όρια του προϋπολογισμού, για την ανάληψη και εκτέλεση έργων από εμπειροτέχνες εργολάβους;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το υπό επεξεργασία Π.Δ. για την κατάρτιση των Μητρώων των εμπειροτεχνών εργολάβων; Πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του;

3. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα συμβούλια των δημοσίων έργων να χρειάζονται τα ίδια δικαιολογητικά σε ολόκληρη τη χώρα για τη χορήγηση Βεβαιώσεων -Πτυχίων, τις αναβαθμίσεις και αναθεωρήσεις;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Χρήστος Γκόκας

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Γιώργος Αρβανιτίδης

 

Ιλχάν Αχμέτ

 

Γιώργος Καμίνης

 

   Χαρά Κεφαλίδου

 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

Ευαγγελία Λιακούλη

 

Ανδρέας Λοβέρδος

 

Γιώργος Μουλκιώτης

 

Μπουρχάν Μπαράν

 

Δημήτρης Μπιάγκης

 

                                                                                        Απόστολος Πάνας

 

Ανδρέας Πουλάς

 

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

 

Γιώργος Φραγγίδης                                     

 

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...