Banner Πανω
 
 
 

Χρήστος Γκόκας: Ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το εργασιακό Νομοσχέδιο

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Εργασιακού Νομοσχεδίου, τόνισε ότι η χώρα, μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση με τις επί πλέον δυσμενείς επιπτώσεις της, στην οικονομία και την Ελληνική κοινωνία, έχει ανάγκη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο , που θαστηρίζει την παραγωγή, και τον κόσμο της εργασίας, επιχειρήσεις, επαγγελματίεςκαι εργαζομένους, που θαφέρει, επενδύσειςσε παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και θα προσφέρει αξιοπρεπή εισοδήματα και συνθήκες εργασίας για όλους, θα μειώσει την ανεργίαπου πήρε την ανηφόρα. Με κοινωνική συνοχή, με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης που κινδυνεύει με κατάρρευση.

 Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού με τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, οι κίνδυνοι να οδηγηθούν στην ανεργία και άλλοι εργαζόμενοι, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε πάρα πολλούς.

Σημείωσε ότι η νέα πραγματικότητα, με τις νέες τεχνολογίες, με την ψηφιακή μετάβαση, με τη ρομποτική δεν μπορεί ούτε να θεωρείται κίνδυνος από κάποιους, ούτε να χρησιμοποιείται από άλλους ως άλλοθι για ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, με επίκληση θεωριών μεταρρύθμισης γενικά και αόριστα.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια νέα ρύθμιση που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες συνθήκες  στο χώρο της εργασίας. Αλλά τόνισε ότι το Νομοσχέδιο της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στο στόχο αυτό, αφού αποτελεί ένα μονόπλευρο, αντεργατικό στον κεντρικό πυρήνα του Νομοσχέδιο και χαρακτηριστικά ανέφερε “....Εμείς μιλάμε για μια νέα ρύθμιση, με πρόνοια για τον εργαζόμενο, για την ασφάλειά του, την αξιοπρέπειά του και την αξιοποίηση των ικανοτήτων του , με κατάρτιση και επιμόρφωση...”

Αντέτεινε στο σχετικό επιχείρημα της ΝΔ ,  ότι δηλαδή, οι αλλαγές  και εξελίξεις, δικαιολογούν ανατροπές, ότι  κάποιες έννοιες  και κάποιες αξίες , δεν αλλάζουν, δεν έχουν σχέση με τα χρόνια, και τόνισε ότι τα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, η ατομική και συλλογική ασφάλεια,  η ισότιμη διασφάλιση της αξιοπρέπειας στην εργασία και στο επίπεδο ασφάλειας,  δεν ξεπερνιούνται όσες δεκαετίες  κι αν περάσουν. Και πάντως όσα πρέπει να αλλάξουν, αλλάζουν με διάλογο.

Σημείωσε ότι το Νομοσχέδιο είναι αναχρονιστικό, με διατάξεις που παρουσιάζονται ως καινοτόμες, ενώ στην πραγματικότητα ευνοούνται οι εργασιακές  και κοινωνικές ανισότητες, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των εργαζομένων και χαρακτηριστικά σημείωσε:

“... Ισχυρίζεστε ότι κατοχυρώνεται και προστατεύεται ο εργαζόμενος. Πραγματικά πιστεύετε ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι υπέρ του εργαζόμενου; Είναι αυτό μεταρρύθμιση; είναι αυτό που περίμενε ο κόσμος της εργασίας στις συνθήκες που βιώνει;  Και για ποια προστασία μιλάμε όταν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αντικαθιστά η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας,  όταν προκύπτει μείωση του εισοδήματος  των εργαζομένων και όταν έχουμε την απελευθέρωση ουσιαστικά των απολύσεων. Όταν  το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε  δήθεν ανεξάρτητη αρχή; Όταν καταργείτε το οκτάωρο και θεσμοθετείτε την δεκάωρη απασχόληση  για τους εργαζόμενους, με ατομική και όχι συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς αύξηση αποδοχών; Οι έννοιες υπερωρία και υπερεργασία φαίνεται να μην σας αφορούν...”

Αναφέρθηκε επίσης στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης , της πολιτικής αστάθειας , των ισχυρών πιέσεων και της δημαγωγίας,  που ακόμη και τότε, ο Ν 3986/2011 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (άρθρο 42), προέβλεπε της διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά με τη  σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, σημειώνοντας τη σημαντική και ουσιώδη διαφορά.

Και συνεχίζοντας αναρωτήθηκε “...Για ποιά εργασιακά δικαιώματα μιλάτε όταν αφαιρείτε το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση; Το νομοθέτημά σας σήμερα μας οδηγεί, στα ζητήματα που τυχόν υπάρχουν και αφορούν στη συνδικαλιστική δράση, στο άλλο άκρο. Ακυρώνεται πλήρως ο ν. 1264/1982, πάλι της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους και πως το Νομοσχέδιο θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες για αυτούς και τις οικογένειές τους. Πως; Με την   διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν νόμιμα και τις Κυριακές;  και με την διευκόλυνση των απολύσεων; ”

Σημείωσε δε, ότι η απώλεια της θέσης εργασίας μετά από μια απόλυση, που θα κριθεί άκυρη, δεν μπορεί να θεραπευθεί με την καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης, ενώ ο εργαζόμενος θα χάνει και τους μισθούς υπερημερίας και τη θέση εργασίας του.

Αλλά και για τους νέους, τόνισε ότι είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, αφού τα ευέλικτα ωράρια, η μείωση του ήδη χαμηλού εισοδήματος , ο ακανόνιστος χρόνος εργασίας, ενισχύουν την επιλογή να φύγουν στο εξωτερικό, στερούν τη χώρα από το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και η κατάσταση αυτή προφανώς θα επιδεινώσει δραματικά, το ήδη οξύ Δημογραφικό πρόβλημα, αφού και όσοι μένουν, δεν μπορούν να δημιουργήσουν ή να ολοκληρώσουν οικογένεια.

Αναφέρθηκε επίσης και στις όποιες θετικές διατάξεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το 2011, και ενώ θα μπορούσε να αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας και ελέγχου του χρόνου εργασίας , στην ουσία, αποτελεί κενό γράμμα, αφού δεν προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της.

Επίσης παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά και τις θέσεις που εκφράζονται από το χώρο της δικαιοσύνης και τους δικηγορικούς συλλόγους, που ασκούν κριτική στο Νομοσχέδιο, σε όλα τα σημεία που το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει.

Κλείνοντας ζήτησε να αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην καταργηθούν δικαιώματα, να μην δοθεί χώρος και περιθώριο για αυταρχισμούς και σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής, δεσμεύεται για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων για όλους, ώστε για τους νέους, για τη νέα γενιά, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα δικαιώνουν τις ελπίδες τους ,  για ένα καλύτερο μέλλον  στον τόπο τους, και αυτή  τη δέσμευσή το Κίνημα Αλλαγής θα την πραγματοποιήσει, όταν η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών  θα του δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα αυτή.

 Βίντεο της Ομιλίας :

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 16-6-21 - YouTube


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...