Γκόκας Χρήστος. Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα των μελισσοκόμων Άρτας.

Ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους Βουλευτές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κ. Ανδρέα Πουλά και Απόστολο Πάνα, κατέθεσαν Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά  και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη , σχετικά με την από 20-05-2022 επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Α. Πέτρας Άρτας,για τα  σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας και ιδίως οι κάτοικοι της Άνω Πέτρας Άρτας, αλλά και άλλων περιοχών και χωριών της Άρτας (Διάσελλο κ.λπ.).

 Όπως τονίζουν, σημαντικό ποσοστό των κατοίκων της περιοχής,  έχει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη μελισσοκομία. Επισημαίνουν δε, ότι η κρίση, οι αθρόες εισαγωγές «ελληνικών» προϊόντων, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και η μείωση των τιμών χονδρικής των μελισσοκομικών προϊόντων, χωρίς όμως μείωση στην τιμή της λιανικής πώλησης, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μελισσοκομικό κλάδο, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να δυσκολεύονται πολύ να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Επίσης αναφέρουν ότι με το πρόσχημα του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των πρώτων υλών, όπως η ζάχαρη, καταγράφουν υπέρμετρες αυξήσεις, στις οποίες οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως η τιμή της ζάχαρης, καθώς στις 12 Μαΐου, στο Λονδίνο ο τόνος κόστιζε 492 ευρώ περίπου, ενώ στην περιοχή της Άρτας και σε άλλες περιοχές πωλείται έναντι 1.060 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Επιπλέον η ζάχαρη δεν διατίθεται στην αγορά, ίσως επειδή κάποιοι επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη, παρά τα όσα εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης περί καταγραφής αποθεμάτων.

Ο κ Γκόκας, τονίζει  ότι οι μελισσοκόμοι χρειάζονται άμεσα τις πρώτες ύλες και σε λογικές τιμές,  και ζητούν ουσιαστικούς και καθολικούς ελέγχους για την προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους και να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας εγχώριο μέλι, όπως και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα (γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό κ.λπ.).

 Για τους λόγους αυτούς, ζητά, οι αρμόδιοι Υπουργοί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα θέματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Α. Πέτρας Άρτας, θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους όλης της χώρας κα ζητά επίσης να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειες των κ. Υπουργών, για τη στήριξη και ενίσχυση αυτού του σημαντικού κλάδου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς τους Υπουργούς:

 1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά
 2. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη

 

   Θέμα: «Άμεση λύση στα προβλήματα των μελισσοκόμων».

 

Κύριοι Υπουργοί,

Σας καταθέτουμε την από 20-05-2022 επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Α. Πέτρας Άρτας, σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας και ιδίως οι κάτοικοι της Άνω Πέτρας Άρτας, καθώς σημαντικό ποσοστό των κατοίκων έχει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη μελισσοκομία. Το ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι των άλλων περιοχών και χωριών της Άρτας (Διασέλλου κ.λπ.).

Αρχικά επισημαίνουν ότι η κρίση, οι αθρόες εισαγωγές «ελληνικών» προϊόντων, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και η μείωση των τιμών χονδρικής των μελισσοκομικών προϊόντων, χωρίς όμως μείωση στην τιμή της λιανικής πώλησης, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μελισσοκομικό κλάδο. Οι μελισσοκόμοι δυσκολεύονται πολύ να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Επίσης αναφέρουν ότι με το πρόσχημα του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των πρώτων υλών, όπως η ζάχαρη, καταγράφουν υπέρμετρες αυξήσεις, στις οποίες οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της τιμής της ζάχαρης, καθώς στις 12 Μαΐου, στο Λονδίνο ο τόνος κόστιζε 492 ευρώ περίπου, ενώ στην περιοχή της Άρτας και σε άλλες περιοχές πωλείται έναντι 1.060 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Επιπλέον η ζάχαρη δεν διατίθεται στην αγορά, ίσως επειδή κάποιοι επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη, παρά τα όσα εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης περί καταγραφής αποθεμάτων.

Όμως, κύριοι Υπουργοί οι μελισσοκόμοι χρειάζονται άμεσα τις πρώτες ύλες και σε λογικές τιμές, αλλά ζητούν και ουσιαστικούς και καθολικούς ελέγχους για την προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους και να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας εγχώριο μέλι, όπως και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα (γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό κ.λπ.).

Παρακαλείσθε, λοιπόν, κύριοι Υπουργοί να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα θέματα που αναφέρονται στην επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Α. Πέτρας Άρτας, θέματα τα οποία απασχολούν και τους μελισσοκόμους ολόκληρης της χώρας, και να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας, για τη στήριξη και ενίσχυση αυτού του σημαντικού κλάδου.

 

Οι Αναφέροντες Βουλευτές                                                                

Χρήστος Γκόκας

Ανδρέας Πουλάς

Απόστολος Πάνας

 

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου