Η σήψη και η καταστρατήγηση των θεσμών επί Νέας Δημοκρατίας


 

Αρθρο της Όλγας Γεροβασίλη,

βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής”

12 Φεβρουαρίου 2023


 

Σε μια συγκυρία πολλαπλών κρίσεων η Χώρα μας, εκτός της κρίσης ακρίβειας, της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, διέρχεται ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη κρίση Δημοκρατίας από την μεταπολίτευση.

Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι Θεσμοί και το Κράτος Δικαίου έχουν αλωθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμη κι όταν, κάποια φαεινή εξαίρεση, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με τον εξέχοντα επικεφαλής της, κο Ράμμο, επιτελούν με συνέπεια το έργο τους, λοιδορούνται επαίσχυντα από την ίδια την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή από εν ενεργεία Υπουργούς και Κυβερνητικούς εκπροσώπους, ακόμη και από βουλευτές και πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ανεξαρτησία των Θεσμών.

Πώς θα μπορούσε, όμως, να είναι αλλιώς, όταν αντί για εγγυητές της νομιμότητας οι Κυβερνώντες αποδείχθηκαν οι αρχιτέκτονες της εκτροπής;

Όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν αποκαλυπτόταν ότι ο πρωθυπουργός (κρυφ)άκουγε την ηγεσία του στρατού, πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές και υπουργούς θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της συμπολίτευσης αντί με σύνεση να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβουν τη δημοκρατική τους ευθύνη, αντιθέτως με θράσος μίλαγαν για «αισώπειους μύθους» του δήθεν «εθνικού συκοφάντη», ρίχνοντας νερό στον μύλο της συγκάλυψης.

Είδαμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης να μένει κενό γράμμα μετά την άνευ ερείσματος γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – ωμή απόπειρα παρέμβασης σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση, με στόχο τη συσκότιση και την παρεμπόδιση του έργου της ΑΔΑΕ, ώστε οι πάροχοι τηλεφωνίας να μην της χορηγήσουν στοιχεία για το ποιοι παρακολουθούνταν, παρότι έχουν προς τούτο νομική υποχρέωση. Μάλιστα, με την εν λόγω γνωμοδότηση απειλήθηκαν σε βάρος της ΑΔΑΕ -και όχι μόνο- ακόμη και ποινικές κυρώσεις καθείρξεως, αν θα συνέχιζε το έργο της. Ευτυχώς, ούτε η ΑΔΑΕ κάμφθηκε αλλά και την εν λόγω γνωμοδότηση κατακεραύνωσε σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, έγκριτοι συνταγματολόγοι αλλά και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Είδαμε ακόμη τους Δημοκρατικούς Θεσμούς – αναχώματα στην εκτροπή να γελοιοποιούνται και να αποδεικνύονται στην καλύτερη των περιπτώσεων ... «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα».

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εξελίχθηκε, με ευθύνη της Κυβέρνησης, σε παρωδία, με τα στελέχη της ΕΥΠ να παρελαύνουν βουβά, επικαλούμενα δήθεν το υπηρεσιακό απόρρητο… απόρρητο των ελεγχόμενων, δηλαδή, ενώπιον του κοινοβουλευτικού ελεγκτή τους (!)

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έξι φορές αρνήθηκε να παρουσιαστεί στη Βουλή σε ισάριθμες ερωτήσεις που του απηύθυνε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας και δοξάστηκε κρυπτόμενος, όταν αντί να απαντήσει στο, αν παρακολουθούσε η υποκείμενη σε αυτόν ΕΥΠ τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τράπηκε σε φυγή από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επιβεβαίωση της παρακολούθησης των έξι από την ΕΥΠ που απέδειξε η ΑΔΑΕ δυστυχώς δεν είναι η νίκη της Δημοκρατίας στον ζόφο του παρακράτους. Δυστυχώς το φως δεν νίκησε το σκοτάδι ακόμη.. Τουλάχιστον όμως η ερευνητική δημοσιογραφία, η Αντιπολίτευση και οι εναπομείναντες Θεσμοί σε αυτή τη χώρα άνοιξαν το παράθυρο και υπέδειξαν το σκότος που μας περιβάλλει, ακόμη κι αν η Κυβέρνηση κρατά τα φώτα ανοιχτά για να μας πείσει ότι είναι μέρα.

Η θεσμική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι ένα έσχατο μέσο, που πάντως παραμένει εντός του κοινοβουλευτισμού, σε μια οριακή συνθήκη: την εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επί διετία παρακολούθηση από την Κυβέρνηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων;

Και βέβαια τώρα ήρθαν στο φως και οι αποκαλύψεις για την Greek Mafia. Επιβεβαιώνεται ο Αλέξης Τσίπρας όταν λέει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia εστάλη στη Δικαιοσύνη ενώ επί ΝΔ η ΕΥΠ (και καθώς αποδεικνύεται και η ΕΛ.ΑΣ.) διοικούνταν από την Greek Mafia.

Συγκεκριμένα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη τουλάχιστον από το 2018, έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλυπτικοί διάλογοι του 2022 με ανώτατους αξιωματικούς και υπουργικούς συνδέσμους να συνομιλούν και να συναλλάσσονται με το οργανωμένο έγκλημα!

Αυτή είναι η κατάντια του κράτους και των θεσμών επί Νέας Δημοκρατίας ή ..μήπως έχει και πιο κάτω; Το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ «νόμος και τάξη», μετατράπηκε στα χρόνια της πανδημίας σε «τρόμος και πάταξη» για να καταλήξει με όρους μαφίας σε «υποκλοπών διάταξη». Βέβαια τόσο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο Πρωθυπουργός δηλώνουν αμφότεροι για ακόμη μια φορά άγνοια…

Η επόμενη ημέρα, εκτός των παρεμβάσεων στη Οικονομία θα πρέπει να συμπεριλάβει το δίχως άλλο και τη Δημοκρατική, Θεσμική και Ηθική ανασυγκρότηση της Χώρας.

 

--


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου