Banner Πανω
 
 
 

«Ερώτηση του κ. Μιχάλη Κασσή βουλευτή ''ΠΑΣΟΚ'' Ν.Ιωαννίνων. για την προστασία των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων και είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. »

«Ερώτηση του κ. Μιχάλη Κασσή βουλευτή ''ΠΑΣΟΚ'' Ν.Ιωαννίνων. για την προστασία των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων και είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. »

 

 

ΚΑΣΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ

Κατσαδήμα 7, 1ος Όροφος

Τηλ:26510 25601/Fax: 26510 29746

press@mkassis.gr

Ιωάννινα , 10-04-2014

 Δελτίο Τύπου

«Ερώτηση του κ. Μιχάλη Κασσή για την προστασία των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων και είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. »

 

Ερώτηση αναφορικά με την προστασία των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων και είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξυ των οποιων και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ .Μιχαλης Κασσής.

Στην ερώτηση ζητείται από τον Υπουργό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α. μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα με κατοίκους λιγότερους των 2000, σύμφωνα με το πνεύμα των Νόμων 3050/2002 και 3846/2010 του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο ασφάλισης για τους μικροεπαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι σε Κοινότητες - Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και σε νησιά πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς :Υπουργό Εργασίας ,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

κ. Ιωάννη Βρούτση

ΘΕΜΑ: «Η προστασία των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων και είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α.»

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ν. 3050/2002 και το Ν. 3846/2010 δημιούργησαν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο ασφάλισης για τους μικροεπαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι σε Κοινότητες - Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και σε νησιά πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων.

Οι ρυθμίσεις αυτές στόχευαν στην προστασία των συγκεκριμένων μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα μικρά χωριά, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, με δεδομένο ότι τα καταστήματα αυτά εκτός του να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη κοινωνικοοικονομική ζωή του κάθε τόπου.

Με δεδομένο επίσης, ότι οι μικροεπαγγελματίες αυτοί ασκούν παράλληλα και κάποια αγροτική δραστηριότητα, επελέγη η ασφάλισή τους στον Ο.Γ.Α., προκειμένου να έχουν χαμηλότερο κόστος ασφάλισης. Τέθηκαν δε από το Νόμο ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε της προστασίας αυτής να τύχουν όσοι πράγματι ανήκουν στη κατηγορία των μικροεπαγγελματιών (εισοδηματικό όριο) καθώς επίσης και ότι ασκούν κατά κύριο λόγο αγροτική δραστηριότητα.

Όμως, το τελευταίο διάστημα επικρατεί τεράστια αναστάτωση και έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στις περιοχές που καλύπτονται από τις παραπάνω διατάξεις από το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εισφοροδιαφυγή που πλήττει τον οργανισμό καλούν τους μικροεπαγγελματίες, δικαιούχους και μη δικαιούχους της ευνοϊκής ρύθμισης, προκειμένου να προσκομίσουν μια πληθώρα δικαιολογητικών, αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή τον Ο.Γ.Α., επικαλούμενοι μάλιστα και τη σχετική εγκύκλιο της υπηρεσίας με την ιδιαίτερα στενή ερμηνεία των υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι να καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που έτσι κι’ αλλιώς, λόγω και της κρίσης επηρεάζει την δραστηριότητα των συγκεκριμένων μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που τυγχάνουν της ειδικής αυτής πρόβλεψης και προστασίας, σε αρκετές δε περιπτώσεις λόγω της στενής ερμηνείας των διατάξεων επιβάλλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΕ το ύψος των οποίων καθιστά απαγορευτική, τόσο την καταβολή τους, όσο και την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Κρίνεται σκόπιμο, λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση που δημιουργήθηκε δίνοντας με τις υπηρεσίες του τη σωστή ερμηνεία των διατάξεων που ισχύουν (Ν. 3050/2002 και Ν. 3846/2010) στο πνεύμα του Νομοθέτη που επεδίωξε και θέσπισε την ευνοϊκότερη ασφαλιστική αντιμετώπιση των επαγγελματιών αυτών με το να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο ή εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται, να καταθέσει νομοθετικές βελτιώσεις προς άρση των παρερμηνειών.

 

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τί πρόκειται να πράξει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α. μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα με κατοίκους λιγότερους των 2000, σύμφωνα με το πνεύμα των Νόμων 3050/2002 και 3846/2010;

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...