Banner Πανω
 
 
 

Δελτίο Τύπου Κώστα Μπάρκα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας σχετικά με την κατάθεση ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: «25 απολύσεις ανακοίνωσε η SPEEDEX

Δελτίο Τύπου Κώστα Μπάρκα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας σχετικά με την κατάθεση ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: «25 απολύσεις ανακοίνωσε η SPEEDEX

 

Αθήνα, 7/4/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατέθεσε στις 7 Μαϊου 2014 Ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: «25 απολύσεις ανακοίνωσε η SPEEDEX, με τις να 15 έχουν άμεση ισχύ και τις 10 να εκκρεμούν λόγω του υφιστάμενου ορίου απολύσεων».

          Η SPEEDEX Μεταφορική, ιδιοκτησίας ομίλου Φουρλή-Σφακιανάκη, 3η μεγαλύτερη εταιρία ταχυμεταφορών στην αγορά με 15% μερίδιο και κερδοφόρα επί σειρά ετών, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά 25 απολύσεις εργαζομένων την Τρίτη 6 Μαΐου. Χωρίς καμία δικαιολογία και διάλογο προχώρησε σε 15 απολύσεις άμεσα, ενώ άλλες 10 εκκρεμούν λόγω του ισχύοντος ορίου των ομαδικών απολύσεων. Οι εργαζόμενοι αυτοί προέρχονται στο σύνολό τους από την συνεργασία Speedex και Alpha Bank, με την τελευταία να λειτουργεί ως άμεσος και ουσιαστικός εργοδότης τους στον τομέα των αυθημερόν κινήσεων της τράπεζας.

          Με το παραπάνω παράδειγμα γίνεται σαφές, τόσο το αδιανόητο πλαίσιο όσο και οι κάκιστες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη SPEEDEX, που δημιούργησαν τα μνημόνια και οι αντεργατικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων. Η δυνατότητα της εργοδοσίας να «αποσπά» εργαζόμενους σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ως ενοικιαζόμενους αποτελεί κομμάτι μιας στρατηγικής τεμαχισμού όλων των υπηρεσιών της και ανάθεσης σε υπεργολάβους των διαφόρων κομματιών της. Υπό αυτή τη λογική αποδόθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης σε εργολάβο πριν ένα μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό.

          Ο κ. Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων εάν θα αποτρέψει τις απολύσεις στη SPEEDEX, ιδιοκτησίας ομίλου Φουρλή, που πρωταγωνιστεί σε κάθε είδους αντεργατικές πρακτικές, παρά την δυναμική και συνεχή κερδοφορία της, όπως επίσης και εάν θα συνεχίσει την συζήτηση για την κατάργηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση στέκει ως το μοναδικό εμπόδιο για τους απαράδεκτους σχεδιασμούς της SPEEDEX;

          Από τη μερία μας ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει κάθε αντεργατική ρύθμιση που θεσπίστηκε κατά την περίοδο των μνημονίων ενώ ταυτόχρονα δεσμευόμαστε για την δημιουργία ενός νέου εργατικού νομικού πλαισίου στου οποίου τον πυρήνα θα βρίσκεται η προστασία των εργαζομένων και η διασφάλιση συνθηκών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ

-----------------------------

Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585

Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059

barkas@parliament.g

 

7/5/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

Θέμα: 25 απολύσεις ανακοίνωσε η SPEEDEX, με τις 15 έχουν άμεση ισχύ και τις 10 να έχουν εκκρεμούν λόγω του υφιστάμενου ορίου απολύσεων.

Η SPEEDEXΜεταφορική, ιδιοκτησίας ομίλου Φουρλή-Σφακιανάκη, τρίτη μεγαλύτερη εταιρία ταχυμεταφορών στην αγορά με 15% μερίδιο και κερδοφόρα επί σειρά ετών, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά 25 απολύσεις εργαζομένων την Τρίτη 6 Μαΐου. Χωρίς καμία δικαιολογία και διάλογο, προχώρησε σε 15 απολύσεις άμεσα, με τις 10 να εκκρεμούν λόγω του ισχύοντος ορίου των ομαδικών απολύσεων, με τους εργαζόμενους αυτούς να προέρχονται στο σύνολό τους από την συνεργασία Speedexκαι AlphaBank, με την τελευταία να λειτουργεί ως άμεσος και ουσιαστικός εργοδότης τους, στον τομέα των αυθημερόν κινήσεων της τράπεζας.

Με το παραπάνω παράδειγμα γίνεται σαφές, τόσο το αδιανόητο πλαίσιο, όσο και οι κάκιστες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη SPEEDEX, που δημιούργησαν τα μνημόνια και οι αντεργατικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων. Η δυνατότητα της εργοδοσίας να «αποσπά» εργαζόμενους σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ως ενοικιαζόμενους αποτελεί κομμάτι μιας στρατηγικής τεμαχισμού όλων των υπηρεσιών της και ανάθεσης σε υπεργολάβους των διαφόρων κομματιών της. Υπό αυτή τη λογική αποδόθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης σε εργολάβο πριν ένα μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων του.

Επειδή οι άνεργοι στη χώρα έχουν ξεπεράσει κάθε ευρωπαϊκό προηγούμενο, με τα επίσημα ποσοστά να αγγίζουν το 27% και το πραγματικά να το ξεπερνούν κατά πολύ.

Επειδή ο Όμιλος Φουρλής (INTERSPORT- ΙΚΕΑ- FOURLIS ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ-NEW LOOK-Service One) έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε απολύσεις, εκβιαστικές μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του, χωρίς έλεγχο και περιορισμό από το Υπουργείο Εργασίας.

Επειδή ο μόνος λόγος που αποτρέπει την εργοδοσία της κερδοφόρας SPEEDEXνα προχωρήσει στον αριθμό των απολύσεων που επιθυμεί, είναι το υφιστάμενο όριο απολύσεων όπου η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο προς κατάργηση.

Επειδή ο χαρακτηρισμός της SPEEDEXως επιχείρηση κοινής ωφέλειας, βάσει δικαστικής απόφασης, αξιοποιείται από την εργοδοσία ως όπλο για τον έλεγχο και την ματαίωση των αγώνων του κλαδικού συνδικάτου (ΣΕΤΤΕΑ) αλλά ποτέ ως όπλο της κυβέρνησης για την παύση των απολύσεων και των αντεργατικών σχεδιασμών της εργοδοσίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. 1)Θα επιτρέψει και νέες αδικαιολόγητες απολύσεις να προσθέσουν και άλλους εργαζόμενους στην σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και της εξαθλίωσης;

 

 1. 2)Θα αποτρέψει τις απολύσεις στη SPEEDEX, ιδιοκτησίας ομίλου Φουρλή, που πρωταγωνιστεί σε κάθε είδους αντεργατικές επιλογές, παρά την δυναμική και συνεχή κερδοφορία της;

 

 1. 3)Θα συνεχίσει την συζήτηση για την κατάργηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση στέκει ως το μοναδικό εμπόδιο για τους απαράδεκτους σχεδιασμούς της SPEEDEX;

 

 1. 4)Θα παρέμβει σε μια χαρακτηρισμένη επιχείρηση κοινής ωφέλειας ώστε να διασφαλίσει του λόγου το αληθές, ή η ωφέλεια θα περιορίζεται στην εργοδοσία της επιχείρησης;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μπάρκας Κώστας

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μητρόπουλος Αλέξης

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δημήτρης Στρατούλης


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...