Banner Πανω
 
 
 

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά βουλευτή ''ΣΥΡΙΖΑ'' Ν.Ιωαννίνων στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος της βουλής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά βουλευτή ''ΣΥΡΙΖΑ'' Ν.Ιωαννίνων στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος της βουλής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 

4/07/2014

Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος της βουλής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος της βουλής στις 2 Ιουλίου συζητήθηκε επί των άρθρων και του συνόλου το σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις», που εκτός των άλλων αφορούσε την διάταξη για τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία καθώς και ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία. Στην παρέμβασή του ο Χρήστος Μαντάς μεταξύ άλλων τόνισε:

«[..] Επειδή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ότι αυτό το μέτρο (τα απογευματινά χειρουργεία) είναι μέτρο υπεράσπισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, θέλω να πω ότι δεν μπορεί να σταθεί με κανένα επιχείρημα, σε καμία λογική ότι, όταν θέλεις να υπερασπίσεις το Δημόσιο, ιδιωτικοποιείς συνεχώς τις λειτουργίες του.

Ίσα ίσα, αυτή είναι μια καθαρή συνταγή του νεοφιλελευθερισμού, δεν είναι καμιά καινοτομία ιδιαίτερη. Είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε, κατά κόρον, στο μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας και διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας της, αυτό και άλλα τέτοια μέτρα.

Και εν πάση περιπτώσει, ας δούμε ποιος είναι ο απολογισμός των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία μέχρι τώρα, που δεν περιλάμβαναν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Βοήθησαν ή δεν βοήθησαν το εθνικό σύστημα υγείας; Βοήθησαν ή δεν βοήθησαν την πρόσβαση των πολιτών και πώς;

Διότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί, σε καμία περίπτωση κατά τη γνώμη μου, ότι αυτό το μέτρο βοηθάει στην υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και άρα, κατά συνέπεια, στη διευκόλυνση της ελεύθερης πρόσβασης του κόσμου σε αυτό. Ίσα ίσα μονιμοποιεί την ανισότητα, χτίζει πάνω στην ανισότητα και τη διευρύνει.»

Για τις ρυθμίσεις στα θέματα της Ψυχικής Υγείας ο Χρήστος Μαντάς ανάμεσα στα άλλα είπε τα παρακάτω: «[..]Όσον αφορά τις τομεακές επιτροπές: ενώ κάνετε, ένα βήμα, για την ενίσχυση της λειτουργίας τους, με κάποια μέτρα ενίσχυσης, δεν απαντάμε –και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα- στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την τομεοποίηση. Ουσιαστικά δηλαδή, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, να υπάρχει περιοχή ευθύνης για τη λειτουργία των τομέων.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι σήμερα έχουμε ανενεργούς τους περισσότερους τομείς, δεν λειτουργούν και το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μεγάλες «τρύπες» από υπηρεσίες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τι να τομεοποιήσεις όταν δεν έχεις υπηρεσίες; Τι; Άρα, το κύριο πρόβλημα είναι αυτό. Το πρώτο είναι αυτό.

Δεύτερον, βάζετε εκπρόσωπο από τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε να πει κανείς, να το σκεφθούμε εκεί που υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Όμως πείτε μου ένας ιδιώτης ψυχίατρος –μάλιστα δεν ξέρουμε και πώς θα επιλέγεται αυτός- τι θα κάνει ακριβώς στην τομεακή επιτροπή και μάλιστα σε περιοχές που δεν έχουμε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Για εμάς, αυτό είναι και επί της αρχής πρόβλημα, διότι η δική μας άποψη είναι μεροληπτική υπέρ του δημόσιου τομέα -για να είμαστε καθαροί σε αυτό το ζήτημα»

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρ’ όλο που δεν είμαι σε αυτό το Τμήμα της Βουλής, θέλω κυρίως να μιλήσω για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Επιτρέψτε μου όμως, πριν από αυτό, να υποστηρίξω, έστω και αν είναι σαφές τι θα γίνει με τις τροπολογίες -κυρία Παπακώστα, επειδή μάλλον θα ασχοληθείτε απ’ ό,τι καταλαβαίνω με αυτό το ζήτημα των θεμάτων της ψυχικής υγείας…

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Υγείας): Όχι μάλλον, σίγουρα. Το «μάλλον» αφαιρέστε το.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ωραία. Είναι δύο πράγματα τα οποία νομίζω ότι μπορούν να δώσουν ένα θετικό πρόσημο. Το πρώτο είναι το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων, για το οποίο έχετε ήδη παραδεχτεί κι εσείς ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Υγείας): Ασφαλώς. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα σεντ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Μάλιστα, ούτε ένα ευρώ. Συνεπώς, θα έλεγα ότι, επειδή είναι αντισυνταγματικό, είναι άδικο, δεν προσφέρει τίποτε επί της ουσίας –ακούστε με λιγάκι- στην υπεράσπιση των δομών –για να το πω έτσι γενικά- και ίσα ίσα μπορεί να δημιουργήσει ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων, με επιλογή ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κάποιος, κάντε αυτό το βήμα και αυτό το συγκεκριμένο θέμα ας το λύσουμε σήμερα. Ειλικρινά, θα έχετε κάνει ένα θετικό βήμα.

Ένα δεύτερο θετικό βήμα, το οποίο νομίζω ότι είναι αυτονόητο, για να μην έχουμε τα ζητήματα που υπήρξαν με τους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ, είναι η τροπολογία που υποστηρίζεται από πολλές πλευρές της Βουλής και αφορά τους εργαζομένους στα κέντρα πρόληψης, που έχουν μπει στο ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική παρακράτηση των αποδοχών τους.

Τρίτον, θα ήθελα να πω μια κουβέντα για το εξής: Όπως είπε και ο κ. Γρηγοράκος, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι από αυτά που λέμε «βαριά» νομοσχέδια, νομίζω όμως ότι έχει ένα βαρύ πράγμα, τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα κατά τη δική μας άποψη και επιτρέψτε μου να πω μια κουβέντα για αυτό, προτού περάσω στα θέματα της ψυχικής υγείας.

Επειδή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ότι αυτό το μέτρο είναι μέτρο υπεράσπισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εγώ θέλω να πω ότι δεν μπορεί να σταθεί με κανένα επιχείρημα, σε καμία λογική ότι, όταν θέλεις να υπερασπίσεις το Δημόσιο, ιδιωτικοποιείς συνεχώς τις λειτουργίες του.

Ίσα ίσα, αυτή είναι μια καθαρή συνταγή του νεοφιλελευθερισμού, δεν είναι καμιά καινοτομία ιδιαίτερη. Είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε, κατά κόρον θα έλεγα, στο μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας και διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας της, αυτό και άλλα τέτοια μέτρα.

Και εν πάση περιπτώσει, ας δούμε ποιος είναι ο απολογισμός των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία μέχρι τώρα, που δεν περιλάμβαναν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Βοήθησαν ή δεν βοήθησαν το εθνικό σύστημα υγείας; Βοήθησαν ή δεν βοήθησαν την πρόσβαση των πολιτών και πώς;

Διότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί, σε καμία περίπτωση κατά τη γνώμη μου, ότι αυτό το μέτρο βοηθάει στην υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και άρα, κατά συνέπεια, στη διευκόλυνση της ελεύθερης πρόσβασης του κόσμου σε αυτό. Ίσα ίσα μονιμοποιεί την ανισότητα, χτίζει πάνω στην ανισότητα και τη διευρύνει.

Στα θέματα της ψυχικής υγείας τώρα, το πλαίσιο για το άρθρο 9, που αφορά το τι γίνεται με τους εργαζομένους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία τα οποία ήδη έχουν κλείσει, φαίνεται ότι θα είναι και το μοντέλο και για τα επόμενα νοσοκομεία που θα μετασχηματιστούν ή, κατά τη δική μας γνώμη, θα διαμελιστούν.

Θέλω να πω ότι εδώ χρειάζεται μία προσοχή και έχουμε κάνει μία συγκεκριμένη παρατήρηση. Ενώ δεν θέλετε να υπάρχουν διαθεσιμότητες -που είναι θετικό- μέσα από αυτή τη διαδικασία, ωστόσο δεν διασφαλίζεται ότι το υπόλοιπο προσωπικό, πέρα από το ιατρικό, θα πάει στις μονάδες ψυχικής υγείας. Και εμείς θέλουμε αυτό να διασφαλιστεί απολύτως. Διότι και το τεχνικό και το διοικητικό προσωπικό –και το ξέρουμε καλά- που έχει δουλέψει σε μονάδες ψυχικής υγείας -μεγάλα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία- είναι με έναν τρόπο ένα προσωπικό και αυτό ειδικευμένο σε αυτή την κατεύθυνση και άρα, πρέπει να διασφαλιστεί απολύτως αυτό. Όπως δηλαδή με το ιατρικό προσωπικό, το ίδιο πράγμα να γίνει και με το υπόλοιπο προσωπικό. Διότι αυτό θα διασφαλίσει πράγματι στις μονάδες ψυχικής υγείας το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Όσον αφορά τις τομεακές επιτροπές: Κοιτάξτε, ενώ κάνετε, θα έλεγα ένα βήμα, για την ενίσχυση της λειτουργίας τους, με κάποια μέτρα ενίσχυσης, δεν απαντάμε –και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα- στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την τομεοποίηση. Ουσιαστικά δηλαδή, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, να υπάρχει περιοχή ευθύνης για τη λειτουργία των τομέων.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι σήμερα έχουμε ανενεργούς τους περισσότερους τομείς, δεν λειτουργούν και το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μεγάλες «τρύπες» από υπηρεσίες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τι να τομεοποιήσεις όταν δεν έχεις υπηρεσίες; Τι; Άρα, το κύριο πρόβλημα είναι αυτό. Το πρώτο είναι αυτό.

Δεύτερον, βάζετε εκπρόσωπο από τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε να πει κανείς, άντε να το σκεφθούμε εκεί που υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Όμως πείτε μου ένας ιδιώτης ψυχίατρος –μάλιστα δεν ξέρουμε και πώς θα επιλέγεται αυτός- τι θα κάνει ακριβώς στην τομεακή επιτροπή και μάλιστα σε περιοχές που δεν έχουμε -λέω εγώ- ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Για εμάς, λοιπόν, θα έλεγα ότι αυτό είναι και επί της αρχής πρόβλημα, διότι η δική μας άποψη είναι μεροληπτική υπέρ του δημόσιου τομέα -για να είμαστε καθαροί εδώ. Άλλο οι κανόνες και άλλο προς τα πού το πας το καράβι, να το πω έτσι.

Συνεπώς, κατά τη γνώμη μας, δεν έχει θέση εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα στις τομεακές επιτροπές. Βεβαίως, ξαναλέω, ότι το κύριο ζήτημα είναι οι μεγάλες «τρύπες» στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες παιδιών και εφήβων.

Επιπλέον, θέλω να πω ότι στο άρθρο αυτό που αφορά την επιτροπή των δικαιωμάτων, σωστά διευρύνεται. Δεν καθορίζεται βεβαίως πώς ακριβώς θα γίνει η επιλογή και σε αυτή τη διαδικασία και επίσης, εμείς θέλουμε με σαφήνεια να πούμε ότι πρέπει εκπρόσωποι των ληπτών και των οικογενειών τους να είναι εκπρόσωποι φορέων, όχι ατομικά.

Τέλος, στο άρθρο 12 και στο άρθρο 13 γίνεται ένα βήμα σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές. Θεωρούνται μονάδες ψυχικής υγείας. Μπαίνουν δηλαδή σε διαδικασίες ελέγχου, ωστόσο υπάρχει ένα κενό διάστημα έξι μηνών, το οποίο το επισημαίνει και η Επιστημονική Επιτροπή, όπου μπορεί να γίνει το οτιδήποτε. Πραγματικά μπορεί να γίνει το οτιδήποτε. Θέλω να πω και να ξεκαθαρίσω εδώ την άποψή μας. Το ξαναλέω για ακόμη μία φορά: Από το νόμο του ’99 έχουν καθοριστεί και οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα ως μονάδες ψυχικής υγείας.

Θα έλεγε κανείς «εντάξει». Εμείς δεν δεχόμαστε, όμως, ότι αυτό μπορεί να είναι ένα ενιαίο σύστημα, γιατί κοιτάξτε τι ουσιαστικά προβλέπουμε ότι θα συμβεί. Σε αυτό το ενιαίο σύστημα δημόσιου και ιδιωτικού, σε λίγο θα μπορεί να περνάνε από το ένα στο άλλο, χωρίς ουσιαστική άλλη διαδικασία. Και πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στις ψυχιατρικές κλίνες.

 

Είναι χιλιάδες οι ψυχιατρικές κλίνες του ιδιωτικού τομέα και πράγματι υπάρχει ζήτημα ελέγχου και στη σωστή κατεύθυνση –θα έλεγα- είναι ο έλεγχος. Όμως για πείτε μου, πώς θα γίνει ο έλεγχος; Με ποιο όργανο θα γίνει ο έλεγχος; Με μια Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας η οποία είναι αποδυναμωμένη; Πώς; Νομίζω ότι αυτό χρειάζεται πραγματικά μια απάντηση και είναι κρίσιμο ζήτημα.

Ευχαριστώ πολύ.

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...