Banner Πανω
 
 
 

Ομιλία του βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόκα για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020

 

xrhstos gkokas newΟ Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τοποθετήθηκε για την νέα ΚΑΠ 2014-2020, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της επιτροπής από την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η νέα ΚΑΠ, ο τρόπος εφαρμογής της ανά τομείς και κλάδους, με ορίζοντα την προσεχή 7ετία, έρχεται να ενισχύσει όχι μόνον την παραγωγική, επιχειρηματική δραστηριότητα των αγροτών προσφέροντάς τους ένα εισόδημα βάσης, αλλά και να ενισχύσει τη διατήρηση και διαφύλαξη από τους αγρότες δημόσιων αγαθών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση του τοπίου, η βιώσιμη ύπαιθρος και άλλα αγαθά για τα οποία μέχρι σήμερα οι αγρότες δεν αποζημιώνονταν από την αγορά κατά την διακίνηση των προϊόντων τους.
Η καινούργια ΚΑΠ στηρίζει όχι μόνον την αγροτική δραστηριότητα ως προς την παραγωγή προϊόντων, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο αγρότης στα δημόσια αγαθά. Επίσης, με την καινούργια ΚΑΠ παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος – μέλος να ασκήσει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μία δική του πιο εξειδικευμένη πολιτική σε τομείς που επιθυμεί και θέλει να ενισχύσει περισσότερο και φυσικά πρόκειται για τους τομείς και τις επιλογές που κάνει κάθε χώρα μέλος διότι αυτούς θεωρεί πως έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Τα βασικά σημεία του Εθνικού Φακέλου της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνουν τρία διαφορετικά επίπεδα δικαιωμάτων, με τη διαίρεση σε τρείς (3) Περιφέρειες, για βοσκότοπους, αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες. Στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων η χώρα μας εντάσσει τα όσπρια, κτηνοτροφικά ψυχανθή, ζαχαρότευτλα, σκληρό σιτάρι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, ρύζι, βιομηχανική τομάτα, σποροπαραγωγή, πορτοκάλια και σπαράγγια.
Ειδικά για την κτηνοτροφία, προβλέπεται αύξηση της άμεσης ενίσχυσης στο 25% (από 19%), ενώ μπαίνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων αιγοπρόβατα και βοοειδή με στόχο να χτιστεί «εγχώριο ζωικό κεφάλαιο» και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της φέτας. Όσον αφορά στον ορισμό του ενεργού αγρότη, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος ενίσχυση είναι να καλλιεργεί τουλάχιστον το 50% της γης. Για δε τις επιχειρήσεις, οι γεωργικές δραστηριότητες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου της εταιρείας.
Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής τόνισε την προτεραιότητα για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, με έμφαση στις υποδομές που εξυπηρετούν τον αγροτικό τομέα, όπως τα εγγειοβελτιωτικά ή αρδευτικά έργα, και ζήτησε στα πλαίσια του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ μαζί με την νέα ΚΑΠ, να προσεχθούν επίσης ιδιαίτερα οι υποδομές στους τομείς της κτηνοτροφίας , της αλιείας, και των δασών, ώστε να στηριχθεί η παραγωγή που είναι και το ζητούμενο.
Στο θέμα των δικαιωμάτων, ο Βουλευτής τόνισε, την αναγκαιότητα για την δυνατότητα ενίσχυσης των κτηνοτροφικών μονάδων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επενδύοντας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε σύγχρονες ενσταυλισμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και οι οποίες σήμερα στερούνται δικαιωμάτων, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτές.
Όσον αφορά το θέμα της σύνδεσης των ενισχύσεων με την παραγωγή, και των εσπεριδοειδών προϊόντων που ενδιαφέρει την περιοχή μας, ο Bουλευτής τόνισε την ανάγκη υλοποίησης στην πράξη, της δυνατότητας ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, μέσα από ένα πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων και ελέγχων, ώστε να αναπτυχθεί ουσιαστικά ο τομέας αυτός δίνοντας προοπτική και προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αδυναμία διάθεσης τους από τους αγρότες, ο Bουλευτής τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ πολιτείας-παραγωγών, με την πολιτεία να αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες και πρότεινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία, και να δώσει κίνητρα και δυνατότητες στους αγρότες, για τη συγκρότηση ισχυρών, σύγχρονων και οργανωμένων Ομάδων Παραγωγών, που θα διακινούν τα προϊόντα τους, θεωρώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για τους παραγωγούς.
Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα εξοντωτικά πρόστιμα που επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Τα πρόστιμα αυτά τόνισε πως θα οδηγήσουν τον κλάδο σε αδιέξοδο, πλήττοντας εκτός από τις μονάδες επεξεργασίας, τους εργαζομένους σε αυτές, τους συνεργαζόμενους παραγωγούς πτηνοτρόφους, καθώς και την τοπική οικονομία.
Συγχρόνως, τόνισε την αναγκαιότητα επανεξέτασης του ύψους των προστίμων, καθώς και τα πλαίσια που αυτά κινούνται, για να μην οδηγηθεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας στον αφανισμό.

http://www.maxitisartas.gr


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...