Banner Πανω
 
 
 Παρεμβάσεις του Χρήστου Μαντά στις επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων στις 24, 29 και 31 Ιουλίου του 2014

6/08/2014


Δελτίο Τύπου

Παρεμβάσεις του Χρήστου Μαντά στις επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων στις 24, 29 και 31 Ιουλίου του 2014
Τρεις επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, στις 24, 29 και 31 Ιουλίου του 2014, με σκοπό την ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για:
Α) Το θέμα των μεταγραφών των φοιτητών.
Β) Για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αναπληρωτές καθηγητές, τράπεζα θεμάτων, ύλη Α & Β Λυκείου, ειδική αγωγή, υπηρεσιακές μεταβολές – μεταθέσεις – βαθμός πρόσβασης, χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης).
Γ) Για θέματα δια βίου μάθησης, έρευνας, τεχνολογίας και οικονομικά θέματα παιδείας.

Στις τρεις αυτές επιτροπές, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ως εξής:

Α) Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μαντάς ανέφερε πως « [..] Η βασική, σταθερή και πρωταρχική μας θέση είναι η ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Εκεί, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται το βασικό επίδικο. Πραγματικά, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σήμερα με πιο συγκεκριμένους όρους, αν ξέραμε και αν γνωρίζαμε και την κατάσταση, σε ό,τι αφορά στα θέματα στέγασης, σίτισης κ.λπ. με λεπτομέρειες. Να έχουμε, δηλαδή, μία πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει πάνω σε αυτό, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές: ποιες νέες εστίες γίνονται, ή δεν γίνονται, αν αξιοποιούνται αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, αντί να τα πάμε στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και είναι πολλά τα «αν». Επιμένουμε, λοιπόν, ως κεντρικό θέμα στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας. Και για το θέμα αυτό δεν ακούσαμε τίποτα και, πραγματικά θα θέλαμε να ακούσουμε τους σχεδιασμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας σε αυτό το μεγάλο ζήτημα… από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις 6/9/13 φέραμε τροπολογία για το θέμα των μετεγγραφών. Μάλιστα, μετά ξεκίνησαν και κάποιες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο.»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για «ΑΘΗΝΑ 2» στα ιδρύματα.

Β) Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μαντάς ανέφερε πως « [..]δεν συζητάμε επί ενός οποιουδήποτε πεδίου και σαν να μη συμβαίνει κάτι, διότι την περασμένη χρόνια και στην εξέλιξή της μέχρι τη φετινή, το εκπαιδευτικό μας σύστημα ζει τραγωδίες. Να γίνω πιο συγκεκριμένος ως προς αυτό ξεκινώντας από το εξής: διαλύσατε ένα ολόκληρο κομμάτι της εκπαίδευσης με είκοσι χιλιάδες μαθητές και με δύο χιλιάδες περίπου εκπαιδευτικούς προς όφελος ποιών; Εγώ ακόμη περιμένω μια ουσιαστική απάντηση ως προς αυτό. Γιατί διαλύσατε αυτό το κομμάτι στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση;
Το δεύτερο σκέλος είναι ότι εμπλέξατε σε μια πολύ μεγάλη «περιπέτεια» το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε ένα πυρηνικό κομμάτι του, που είναι το κομμάτι του Λυκείου. Διότι το ζητούμενο δεν είναι μόνον η Τράπεζα Θεμάτων. Το περίφημο «Νέο Λύκειο» είναι μια νεοφιλελεύθερης κοπής απορρύθμιση, η οποία εκφράζεται με τραγικές συνέπειες από τα αποτελέσματα που είδαμε εφέτος και εξ αιτίας της Τράπεζας Θεμάτων. Ρωτήστε πόσοι καινούργιοι μαθητές πήγαν στην παραπαιδεία - όσοι μπόρεσαν - και τι έγινε ακριβώς με τις οικογένειες που πραγματικά υποφέρουν από το σύνολο των πολιτικών σας. Εδώ έχουμε μια δομική αλλαγή η οποία προχωράει και ουσιαστικά επιδιώκει να στρέψει από το Γυμνάσιο κιόλας, ένα μεγάλο κομμάτι στην κατάρτιση μέσα από τα περίφημα ΣΕΚ και να μειώσει όσο γίνεται την πρόσβαση στο Γενικό Λύκειο περιορίζοντας και συρρικνώνοντας τον μαθητικό πληθυσμό.»

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς ανέφερε πως «[..]Όσον αφορά το θέμα των αναπληρωτών, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, ποιες ήταν αυτές οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που καθυστέρησαν τις μεταθέσεις. Είπατε ότι δεν ήταν ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, αλλά κάποιες δυσκολίες της υπηρεσίας. Μπορείτε να μας πείτε πόσες είναι οι αιτήσεις στις αποσπάσεις; Πόσες αποσπάσεις προβλέπονται για τους φορείς, επειδή είπατε ότι θα μειωθεί αυτό το νούμερο. Όσον αφορά στο θέμα των αναπληρωτών και τα κονδύλια, φαίνεται από την παρουσίαση που κάνατε ότι είναι ένας διαρκής αγώνας μέχρι να φτάσουμε και αν και πότε θα φτάσουμε.»

Για το θέμα της αξιολόγησης ανέφερε «Η συστηματική διερεύνηση και η επιστημονική ανάλυση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και προσδιορίζουν το μαθησιακό αποτέλεσμα συναρτάται με προγράμματα σπουδών, με σχολικά βιβλία, με διδακτικό υλικό, με υλικοτεχνική υποδομή, με εξοπλισμό των σχολείων, με συστήματα εκπαίδευσης και με τη μόρφωση εκπαιδευτικών, τα οποία έχουν ξεχαστεί και πρέπει να δούμε σε αυτά τα πεδία τι γίνεται, παρά μια αξιολόγηση η οποία στήνεται, κόβεται και ράβεται σε ένα πεδίο διαθεσιμότητων και απολύσεων.»

Γ) Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μαντάς ανέφερε πως «[..]Το βασικό ζήτημα με την Δια Βίου Μάθηση είναι, εάν σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με βάση τις ανάγκες. Στο ζήτημα της έρευνας ή θα αφήσουμε τα πράγματα να τα ρυθμίσει μόνον η αγορά ή θα υπερασπίσουμε τις δυνατότητες του ερευνητικού δυναμικού της χώρας σε μία κατεύθυνση στήριξης της βασικής έρευνας για την οποία και εσείς είπατε πως είναι πολύ σημαντική. Η αγορά πιέζει για την «εφαρμοσμένη έρευνα» και θα φέρω το παράδειγμα των χημικών της Συρίας. Να αναρωτηθούμε λίγο, πέρα από το ότι κανείς δεν γνωρίζει, κανείς δεν πληροφορήθηκε, δεν έχουμε βασικούς ερευνητές στα ζητήματα του αέρα και της θάλασσας ώστε να δούμε πιθανές επιπτώσεις και πιθανά σενάρια αντιμετώπισης από τυχόν διαφυγή στην περίφημη υδρόλυση που γίνεται για πρώτη φορά στην θάλασσα της Μεσογείου.»

Τέλος ο κ. Μαντάς επεσήμανε πως «Ιδρύθηκαν πέρυσι τα Σ.Ε.Κ., Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Εμείς διαφωνούμε ριζικά με αυτό. Την παραγωγή δηλαδή από τα 15 χρόνια, κατά την γνώμη μας, φθηνών ανήλικων εργαζομένων. Πέστε μου, ποιό λειτούργησε και πού, από τα Σ.Ε.Κ.; Τα ιδιωτικά με τα γυμνασιακά τμήματα ήταν στημένα ήδη και άρχισαν να λειτουργούν. Επίσης το ότι φτάσαμε στο και πέντε για να στελεχωθούν τα Δημόσια ΙΕΚ, αυτό έδωσε μεγάλα νούμερα στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Δεύτερον, με ποιές διαδικασίες αποφασίσθηκε η λειτουργία των ειδικοτήτων των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. (Δ.Ι.Ε.Κ); Ποια διαβούλευση έγινε; Πώς μπήκαν οι ειδικότητες; Τρίτον, θέλουμε, κύριοι Υπουργοί, να παρουσιαστεί το οργανόγραμμα του υπουργείου συνολικά κάποια στιγμή όπως και της Γενικής Γραμματείας δια Βίου Μάθησης ειδικότερα.
Τέταρτο σημείο, οι εκπαιδευτές όλοι εκτός των Ι.Ε.Κ., δουλεύουν με μπλοκάκι. Δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, αυτό να συνεχιστεί. Νομίζουμε ότι υπάρχει νομοθεσία και μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 31 του ν. 4186/2013.»

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...