Banner Πανω
 
 
 


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΌΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ


«Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2014
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπα και στην αρχική τοποθέτησή, ότι εμείς διαφωνούμε τόσο με το πνεύμα και με την στόχευση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, όσο και με μία σειρά διατάξεων. Βεβαίως, συμπεριλαμβάνονται μερικές θετικές διατάξεις, για τις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω. Δυστυχώς, όμως, αυτές δεν αποτελούν την ουσία.
Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει τις σχέσεις συναλλαγής μεταξύ Κομμάτων και επιχειρηματικών και «μιντιακών» συμφερόντων. Όμως, κάνει ακριβώς το αντίθετο: νομιμοποιεί τη συναλλαγή, την ανταλλαγή και ανοίγει το δρόμο ευέλικτα για τα Κόμματα των χορηγών και των εταιριών.
Προηγουμένως, όμως, έχετε φροντίσει να απαξιώσετε τα Κόμματα και τη λειτουργία τους. Εν τη έρημη του λόγου, ο κ. Υπουργός προχθές είπε, ότι «ο λαός ταΐζει τα Κόμματα». Ακούω και πολλούς άλλους να καταφέρονται εναντίον των Κομμάτων και ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα. Πόσο, ακριβώς, στοίχισε ανά Έλληνα φορολογούμενο το σκάνδαλο της «Siemens;». Πόσο έχουν κοστίσει διάφορες ρυθμίσεις που έρχονται για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και «μιντιακών» συμφερόντων;
Θέτω και ένα ακόμη ερώτημα, που πρέπει, όμως, να το απαντήσουμε όλοι. Κοστίζει η Δημοκρατία; Εμείς απαντάμε πως κοστίζει. Γι' αυτό τα Κόμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Κράτος και, βεβαίως, από τα μέλη και τους φίλους τους. Αυτό το υποστηρίζουμε, όχι γιατί είμαστε κρατιστές, αλλά γιατί είμαστε Δημοκράτες. Λέμε, λοιπόν, όχι στη χρηματοδότηση από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, από εταιρείες και επιχειρήσεις, γιατί είμαστε αντίθετοι στη μετατροπή της πολιτικής ζωής σε ένα επικοινωνιακό δρώμενο.
Στα «λόμπι» και στις ομάδες οργανωμένων και ισχυρών συμφερόντων, που διαμεσολαβούν ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και στα Κόμματα. Κατά συνέπεια, καταψηφίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 5, καθώς και αυτές του άρθρου 7, που ορίζουν τα όρια της ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, δεν θα αντιμετωπίσετε το «μαύρο» χρήμα με αυτό τον τρόπο. Αντίθετα, ένα μέρος του το νομιμοποιείτε, ενώ το υπόλοιπο θα εξακολουθεί να ρέει άφθονο. Και θα ρέει άφθονο, όσο υπάρχουν πρόθυμοι και να τα δώσουν για να πετύχουν τον στόχο τους και επίορκοι για τα πάρουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ίδια στιγμή που νομιμοποιείτε με αυτόν τον τρόπο τη χρηματοδότηση από διάφορα εταιρείες, επιχειρείτε να ελέγξετε το μέλος και το φύλο που θα καταβάλει ένα μικρό ποσό, για να αγοράσει ένα κουπόνι στήριξης του πολιτικού φορέα, στον οποίο συμμετέχει και υποστηρίζει. Αναφέρομαι, βεβαίως, σε όλα τα απαράδεκτα που προβλέπονται στο άρθρο 5, παρ. 4 του σχεδίου νόμου. Όλα τα Κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σήμερα διαφοροποιήθηκε στην στάση του και ο κ. Κεδίκογλου. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα απαντήσετε.
Είμαστε, βέβαια, αντίθετοι στην πρόβλεψη της παραγράφου 3, του άρθρου 14, σύμφωνα με το οποίο τα Κόμματα που δεν συμμορφώνονται στα ανωτέρω, τους κόβεται, μερικώς ή ολικώς, η κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται. Είναι μαζί τα δύο άρθρα και σας καλούμε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις.
Επιπλέον, σας θυμίζω για ακόμη μία φορά τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναγνωρίζει την ανάγκη διατήρησης της ανωνυμίας για συνδρομές, ή δωρεά σε Κόμματα μικρού ύψους.
Βεβαίως συμφωνούμε στις σημερινές συνθήκες με τη μείωση 50% της κρατικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 1. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι έχει ήδη επέλθει μείωση και μάλιστα μεγάλη της κρατικής χρηματοδότησης είτε λόγω της μείωσης των εσόδων του Προϋπολογισμού είτε και των αυθαιρεσιών στην απόδοσή της.
Θα επαναλάβω πάλι σήμερα ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα να ρυθμιστεί και σε αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να το κάνετε, το θέμα της απόδοσης των χρημάτων στα κόμματα. Να γίνεται εγκαίρως προκειμένου και αυτά να μπορούν να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους. Μέχρι τώρα έχουν καταστρατηγηθεί όλες οι διορίες. Θα επαναλάβω, κύριε Υπουργέ, η πρότασή μας να συμπεριληφθεί στο άρθρο 2. Για παράδειγμα, ένα ποσοστό 60% - 70% περίπου να δίνεται στην αρχή του έτους και τα υπόλοιπα αργότερα στον απολογισμό.
Ζητάμε άμεση απόσυρση της παραγράφου 2 του άρθρου 18. Είναι το άρθρο για το οποίο και ο κ. Κεδίκογλου μίλησε πριν, πρόκειται για λογοκρισία, πρόκειται για περιορισμό, πρόκειται για απαράδεκτη ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή δείχνει ότι επιτρέπεται να θυμόμαστε, αλλά απαγορεύεται να μιλάμε για πάρα πολλά από τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν προσβάλει την πολιτική ζωή.
Επίσης, θα θέλαμε μια διευκρίνιση στο άρθρο 9. Αναφέρομαι στο θέμα της χορήγησης εισιτηρίων των ετεροδημοτών, αν σε αυτό περιορίζεται και η ναύλωση ολοκλήρου μεταφορικού μέσου από κάποιο κόμμα, προκειμένου να μεταφερθούν οι ετεροδημότες. Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο τίθεται και έχει να κάνει με την ψήφο των ετεροδημοτών, οι οποίοι αναγκάζονται σε μετακίνηση. Κόβοντας τις μετακινήσεις, σωστό ενδεχομένως είναι αυτό, θα έπρεπε να αλλάξει και ο τρόπος και να προβλεφθεί να μην κοστίζει στον Έλληνα πολίτη η μετακίνησή του, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Όπως συνεχίζουμε τώρα και δεδομένης της οικονομικής κρίσης στο τέλος ούτε 30% ποσοστό δεν θα συμμετέχει στις εκλογές για να καθορίσουν την τύχη αυτής της χώρας. Θα έχουμε ένα ακόμα φαινόμενο έκπτωσης της πολιτικής ζωής και βεβαίως, ένα ακόμα ταξικό φραγμό, εκτός και εάν αυτό θέλετε.
Τελευταία θα ήθελα να θίξω το άρθρο 19 που αφορά την Επιτροπή Ελέγχου. Είχαμε τονίσει και στην αντίστοιχη συζήτηση που έγινε τον Αύγουστο για την τροποποίηση στη σύνθεση της Επιτροπής ότι η σύνθεση η οποία έχει ψηφιστεί δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Να δεχθούμε ότι η Επιτροπή αυτή πρέπει να είναι ανεξάρτητο όργανο. Θα πρέπει, όμως, να μας απαντήσετε αν είναι ανεξάρτητο ένα όργανο με πρόσωπα διορισμένα από την Κυβέρνηση, όπως ο Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, να μας απαντήσετε, γιατί καταργήσατε τη διακομματική συμμετοχή; Είχατε κάποια στοιχεία ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν παρήγαγε σοβαρό έργο αυτή η Επιτροπή; Γιατί εμείς νομίζουμε ότι δούλευε αντικειμενικά και προσέφερε θετικές υπηρεσίες.
Επομένως, εκτιμούμε ότι δεν είναι αυτό το πλέον κατάλληλο Σώμα για να ελέγξει τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων. Βεβαίως, η συζήτηση γίνεται για τις αρμοδιότητες, εμείς όμως δεν συμφωνούμε στη σύνθεση, άρα καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο.
Όπως είπα και στην αρχή υπάρχουν μερικές θετικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο. Όπως, η κρατική χρηματοδότηση πλέον θα δίνεται και σε συνασπισμούς κομμάτων και τα όρια τα οποία μπαίνουν τα οικονομικά για τις οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων μέσω των τραπεζών. Επίσης, προς θετική κατεύθυνση είναι ότι τα κόμματα πρέπει να τηρούν λογιστικά βιβλία Γ΄, διπλογραφικά δηλαδή και όχι Β΄. Να υπενθυμίσω ότι αυτό το είχε ζητήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με επιστολή των υπευθύνων των οικονομικών του κόμματος, να εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Λογιστικό Σχέδιο δια λόγους διαφάνειας και πραγματικής απεικόνισης της οικονομικής κατάστασης των κομμάτων.
Υπάρχει ακόμα μια σημαντική διάταξη, αυτή της παραγράφου 7 του άρθρου 5, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Στη συζήτηση επί της αρχής, πολλοί συνάδελφοί αναφέρθηκαν στο σκάνδαλο δανειοδότησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση και μάλιστα σε βάθος πολλών χρόνων και αφού αυτά τα κόμματα «βάρεσαν κανόνι» άρχισε να αναπτύσσεται μια φιλολογία για διάδοχα κόμματα, αλλαγή ονομάτων κ.λπ.. Φαίνεται ότι η συζήτηση αυτή δεν ήταν φιλολογική και ότι είναι εντέχνως ενορχηστρωμένη.
Δεν ξέρω, εάν μπορούν οι κύριοι συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μας επιβεβαιώσουν, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε– κυρίως ο ελληνικός λαός να ξέρει - τι θα γίνει με τα χρέη. Αυτές τις μέρες, ανακοινώθηκε δημοσιογραφικά, ότι ο κ. Βενιζέλος μιλά για τη διαδοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη Δημοκρατική Παράταξη, ακούστηκαν και τα αρχικά, ως ΔΗΠΑΡ, και αναρωτιόμαστε, εάν τα χρέη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα βαρύνουν το διάδοχο σχήμα ή εν πάση περιπτώσει θα χωριστεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε καλό και κακό, αντίστοιχα με τις τράπεζες.
Θυμίζω ότι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 1018, μια τροπολογία, που ζητούσαν, κόμματα, τα οποία προέρχονται από μετασχηματισμό κομμάτων, που έχουν συμμετάσχει στις τελευταίες εθνικές, ή ευρωπαϊκές εκλογές, να θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων, από τα οποία προέρχονται, ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κατά τρίτον, με τον οποίο είχαν συναλλαγές. Θα μπορούσατε να εισάγετε στο παρόν νομοσχέδιο μια τέτοια διάταξη.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η διαφθορά, το μαύρο χρήμα, δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, είναι αποδεδειγμένα ευρωπαϊκό και μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας. Δεν θα πρέπει, όμως, παρασυρόμενοι από μια προπαγάνδα με μια μεγάλη δόση λαϊκισμού να οδηγηθούμε σε κόμματα ανοιχτής ή και καλυμμένης διαπλοκής. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα κόμματα να μετατραπούν σε κόμματα της αγοράς, στο όνομα της μη επιβάρυνσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και στο όνομα της κρίσης.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ντινόπουλος.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κυρία συνάδελφε, ποια είναι η επιτροπή, στην οποία αναφερθήκατε;
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών. Η επιτροπή αυτή έχει ψηφιστεί βεβαίως, δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα, εμείς είχαμε διαφωνήσει στη σύνθεση που άλλαξε στο προηγούμενο νόμο.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Φαντάζομαι διαβάσετε ότι στην επιτροπή, την οποία συνιστούμε με το παρόν νομοσχέδιο, δεν έχουν την πλειοψηφία τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό είναι και το ζητούμενο, γιατί πριν είχαμε την πλειοψηφία εμείς και μας κατηγορούσαν ότι «εμείς κερνάμε και εμείς πίνουμε». Άρα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, φαντάζομαι ότι δεν διαφωνείτε.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις πάνω σε αυτό. Βεβαίως, θα πρέπει να φροντίσουμε ο ελεγχόμενος να μην είναι και ελεγκτικός μηχανισμός, ωστόσο εξαφανίστηκε η διακομματική αντιπροσώπευση, είναι μόνο από δύο κόμματα, ανεξάρτητα με το πώς θα διαμορφώσουμε την πλειοψηφία.
Το δεύτερο είναι ότι διαφωνούμε στο να υπάρχει ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν θεωρούμε ότι είναι αντικειμενικό. Δεν διαφωνούμε με τους δικαστικούς.
Επίσης, ξέρετε ότι το κάθε κόμμα με το άλλο κόμμα, που συμμετέχουν σε μια συζήτηση, δεν είναι όλοι σύμμαχοι, επειδή είναι κόμματα ο ένας με τον άλλον και κάνουν διαπλοκή. Επομένως, το «διαφορετικά κόμματα» και αυτό δίνει ένα βαθμό αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Αυτό εννοούμε.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Προφανώς, δεν έχετε καταλάβει το πνεύμα του νόμου.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Το κατάλαβα, ο ελεγχόμενος να μην είναι και ελεγκτής και επ’ αυτού σχολιάζω.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Σας απαντώ, λοιπόν. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος και η κοινωνία το απαιτεί αυτό, εμείς, γενικά ως πολιτικό σύστημα, ως πολιτικά πρόσωπα, να μην ελέγχουμε εμείς τους εαυτούς μας. Εδώ, λοιπόν, νομίζω, συμφωνούμε.
Άρα, λοιπόν πρέπει στην επιτροπή αυτή η συμμετοχή των πολιτικών προσώπων να είναι όσο το δυνατόν πιο - δεν θα έλεγα περιορισμένη - αλλά εν πάση περιπτώσει, μικρότερη από αυτή που είναι, αυτών, οι οποίοι θα είναι ενταγμένοι να ελέγξουν.
Αν λοιπόν αυτή όπως λέτε είχε όλα τα κόμματα μέσα, επειδή αυτή τη στιγμή είναι 8 κόμματα στην Βουλή, θα έπρεπε να βρούμε άλλους 9. Δηλαδή, να πάμε σε μια επιτροπή με 17 μέλη. Σας τα λέω αυτά, για να δείξω ότι ένα νομοσχέδιο έχει στόχο να είναι και εφικτό, να είναι και εφαρμόσιμο.
Όσον αφορά για το πρόσωπο που λέτε, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εάν συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο να μην είναι πολιτικό, κάντε μας και εσείς μια πρόταση, αντί για αυτόν ποιος νομίζετε ότι θα μπορούσε να μπει.
Τέλος, θέλω να συμπληρώσω σχετικά με αυτό που είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. για την απάλειψη της παραγράφου που αναφέρεται στα θέματα του τύπου, είναι αυτονόητο - όχι ως δημοσιογράφος, αλλά και ως κοινός νους - ότι το αποδεχόμαστε και νομίζω ότι στη συνέχεια και ο Υπουργός θα τοποθετηθεί για να το αφαιρέσουμε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Δόθηκαν οι διευκρινίσεις


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...