ΟΥΔΕΝ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΡΕΧΩΡΗΘΗ - ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΧΡ. ΜΠΑΙΛΗΣ

ΟΥΔΕΝ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΡΕΧΩΡΗΘΗ - ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΧΡ. ΜΠΑΙΛΗΣ
Το θέμα των Στρατοπέδων-Κάστρων της Πρέβεζας συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας την Δευτέρα το απόγευμα παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Μπαίλη. Συζήτηση  που έκανε ξεκάθαρη την απουσία της πολιτείας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την τοπική κοινωνία.
Ο Δήμαρχος στην αρχική τοποθέτησή περιέγραψε την κατάσταση ως έχει. Σήμερα, είπε, υπάρχουν πέντε Στρατόπεδα, το Σολωμού που βρίσκεται απέναντι από το Τουριστικό Περίπτερο, του Δούκα (Κάστρο Αγίου Ανδρέα), το Πυλάδη που βρίσκεται στον Παντοκράτορα, το Αθανασιάδη που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και το Κονκουρή στη Λ. Ιωαννίνων.
«Το Κονκουρή δεν ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα υπόλοιπα Στρατόπεδα ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εμείς αλλά και όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έχουμε ζητήσει τα Στρατόπεδα να αποδοθούν στους πολίτες της Πρέβεζας και έχουν γίνει μελέτες αξιοποίησης. Έχω επισκεφθεί τρεις Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι δεν υπάρχει βούληση να αποδοθούν» ανέφερε.
Ο Δήμαρχος δεδομένης της κατάστασης υπογράμμισε «Δεν θέλουμε όλα τα Στρατόπεδα. Τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται στον Πολεοδομικό Ιστό της πόλης, δηλαδή το ‘Δούκα’ και το «Σολωμού». Γίνεται μια προσπάθεια να αποδοθεί το Στρατόπεδο Δούκα στην Περιφέρεια για να στεγάσει τις Υπηρεσίες της και να γίνει ένα σύγχρονο Διοικητήριο με ένα συμβολικό τίμημα, κάτι το οποίο όμως μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει. Εμείς διεκδικούμε τα δύο Στρατόπεδα εντός της πόλης και έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι αποτελούν εικόνες ντροπής για την πόλη, έρχονται ξένοι επισκέπτες και βλέπουν εικόνες εγκατάλειψης. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε και η νέα Κυβέρνηση να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον και να δώσει βαρύτητα για το ποιες κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Στρατός εδώ ήταν φιλοξενούμενος, το Δημόσιο όμως θα πρέπει να είναι απλόχερο και ανήκει σε όλους μας. Από την στιγμή που δεν γίνεται χρήση από το Στρατό θα πρέπει να αποδοθούν τα Στρατόπεδα. Να θυμίσω ότι έχει αποδοθεί μια έκταση στο «Σολωμού» για Θερμαλιστικό Κέντρο και δύο στρέμματα έχουν παραχωρηθεί για να ανοίξουμε ένα δρόμο από την παραλία που θα καταλήγει στη Λ. Ειρήνης, κάτι που θα το  προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα για να δώσουμε κυκλοφοριακή ανάσα» τόνισε ο κ. Μπαίλης σημειώνοντας ότι το Κάστρο Παντοκράτορα ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας. 
Χαρακτήρισε «τροχοπέδη» την Αρχαιολογία για όποιες παρεμβάσεις θέλει να προχωρήσει ο Δήμος. Έφερε το παράδειγμα της Τάφρου Αγίου Ανδρέα λέγοντας «Κάναμε μεγάλο αγώνα να κάνουμε ανάπλαση της Τάφρου του Αγίου Ανδρέα και απεντάχθηκε το έργο διότι η Αρχαιολογία ζητούσε ένα έργο αναστύλωσης του Κάστρου περίπου 400.000 ευρώ. Αυτά είναι απαράδεκτα, παράξενα και παράδοξα τη στιγμή που δεν έχουν μελέτες να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις» κατέληξε.
Εστία μόλυνσης και παραβατικότητας
Εκ μέρους της ΑΣΥΠ ο Βασίλης Γιαννάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του και ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι κοινώς αποδεκτό και παραδεκτό από την Τοπική Κοινωνία ότι τα Στρατόπεδα σήμερα για την Πρέβεζα αποτελούν μια εστία μόλυνσης και παραβατικότητας για την πόλη. Εμένα μου καταγγέλθηκε ότι σε Στρατόπεδα της Πρέβεζας λειτουργούν μέχρι και Οίκοι Ανοχής, υπάρχουν παράνομες αποθήκες ενώ κατοικούν εντός των Στρατοπέδων και συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα στέγασης. Για μια σύγχρονη  κοινωνία είναι το λιγότερο απαράδεκτο κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά το ιδιωκτησιακό καθεστώς των Στρατοπέδων, η Στρατιωτική Υπηρεσία και ειδικά η Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων η οποία συγκροτήθη όταν άρχισε η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οποιεσδήποτε εμπεριστατωμένες προτάσεις των Δήμων κατόπιν μελέτης πηγαίνουν σε αυτήν και πάντα συνηγορεί προς απόδοση τους. Ένας από τους λόγους που γίνεται αυτό, είναι ότι με την απόδοση τους στο Δήμο παύει η Στρατιωτική Ηγεσία να έχει ευθύνη για τα Στρατόπεδα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα Στρατόπεδα αποτελούν άνδρα ναρκομανών. Για έναν αιφνίδιο θάνατο που θα συμβεί σε ένα Στρατόπεδο, έχει ευθύνη ο «ιδιοκτήτης» του Στρατοπέδου που είναι είτε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ή το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν η ευθύνη αυτή μεταβιβαστεί στην Τοπική Κοινωνία – Δήμο τότε έχει και  την ευθύνη.
Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Σύμφωνα με τα Αρχεία μου, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Στρατοπέδων, σε έγγραφο που απέστειλε τις 28 Μαΐου 2010 στην ΚΕΔΕ, εισηγήθηκε ότι ο Δήμος Πρέβεζας θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης – αξιοποίησης και για τα πέντε αποδεσμευόμενα Στρατόπεδα. Εμείς θα θέλαμε να μάθουμε εάν έχει προχωρήσει ο Δήμος στη σύνταξη των μελετών και τι ενέργειες έχουν γίνει από το Δήμο».
Δεν υπάρχει πολιτική βούληση
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας έκανε ξεκάθαρη τη στάση που τηρούν οι Αρμόδιοι Φορείς διαβάζοντας σχετικό έγγραφο που εστάλη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Δήμαρχο και περιλαμβάνει: το Στρατόπεδο Δούκα με δική του μελέτη. Για το Στρατόπεδο Σολωμού υπάρχει όπως είπε επίσης μελέτη, το Στρατόπεδο Αγίου Γεωργίου με δική του μελέτη, το Στρατόπεδο Κονκουρή επίσης με μελέτη. «Έχουν υποβληθεί όλα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας που διαχειρίζεται τα Στρατόπεδα και  την αρμόδια Υπηρεσία. Μέχρι σήμερα η απάντηση ήταν σιωπηλή – αρνητική.
Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να τα παραχωρήσουν και το λέω ξεκάθαρα. Ενώ τους αναφέρουμε εγγράφως πράγματι για τις εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης και πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε εργασίες συντήρησης, δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση. Εμείς θα ‘ενοχλήσουμε’ τη νέα Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Εμείς θα ζητήσουμε να μας δώσουν τη χρήση για 99 χρόνια και ύστερα ας τα πάρουν» κατέληξε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.
Να επισημάνουμε πως το θέμα των Στρατοπέδων – με εξαίρεση το Στρατόπεδο Δούκα – συνεχίζει να απασχολεί τους ενεργούς πολίτες της Πρέβεζας. Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά όπως αυτό της συντήρησης, της φύλαξης και προστασίας όπως και πολλά άλλα τα οποία δυστυχώς όπως φαίνεται χωρίς την Κρατική Παρέμβαση θα παραμένουν άλυτα οδηγώντας έτσι τα Ιστορικά αυτά Μνημεία της Πόλης στην κατάρρευση.
Άρης Τσελίκος
Εφημ.ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου