Banner Πανω
 
 
 

 

Οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος ρυπαίνουν τον Αμβρακικό με τα απόβλητα που μεταφέρουν.

Ο Αμβρακικός Κόλπος συνεχίζει να αργοπεθαίνει, σύμφωνα με διαπιστώσεις περιβαλλοντολόγων που έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε διάφορες δημοσιεύσεις κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου.
Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ηπείρου και της Ελλάδας γενικότερα, νοσεί βαρέως, χωρίς οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί και Αυτοδιοικητικοί Φορείς να έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε μία ρηξικέλευθη απόφαση που θα δώσει τέλος στη μόλυνση – κύριος παράγων της καταστροφής του Κόλπου- και την παράνομη αλιεία, η οποία όπως πολλάκις έχει επισημανθεί καταστρέφει τον γόνο και γενικότερα το περιβάλλον του οικοσυστήματος.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η θάλασσα του Αμβρακικού εμπλουτίζεται με θρεπτικά άλατα προκαλώντας τον ευτροφισμό του, ενώ η κατάληξη των δύο ποταμών Λούρου και Αράχθου με όλα τα γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα που κουβαλούν, είναι άλλο ενα μείζον πρόβλημα για την επιβάρυνσή του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος.
Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες η ποιότητα των υδάτων χαρακτηρίστηκε ως μέτρια και εποχιακά κακή κατά τη διάρκεια κυρίως του χειμώνα ενώ λιγότερο την καλοκαιρινή περίοδο.
Οι κυριότεροι «εχθροί» του Κόλπου όσον αφορά την μόλυνση είναι τα φράγματα, οι βιομηχανικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς, οι μαρίνες και τα λιμάνια.
Η απάντηση των επιστημόνων εάν μπορεί ή όχι να επανέλθει ο Κόλπος στην αρχική του φυσική κατάσταση είναι αρνητική, καθώς τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα είναι υπεύθυνα για την υδρολογική ροή του συστήματος και έχουν αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς σε όλο το υδρόβιο οικοσύστημα.
Υποστηρίζουν πως εφόσον μειωθεί η ρύπανσή του από μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, μπορεί ο Αμβρακικός να ισορροπήσει και να παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα με την αύξηση της οξυγόνωσης των νερών.
Βάσει των παραπάνω,  ο Αμβρακικός Κόλπος έχει να αντιμετωπίσει τα απόβλητα από την βιομηχανία και την κτηνοτροφία , κάτι το οποίο καταπολεμάται μόνο με την επιβολή αυστηρών.
Το συμπέρασμα είναι πως ο Αμβρακικός επηρεάζεται αρνητικά από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες,  και ο μόνος τρόπος να σωθεί είναι η τήρηση του νόμου.
Οι ημερίδες που βλέπουμε και στην περιοχή μας, είναι για το θεαθήναι. Η ενημέρωση όλα αυτά τα χρόνια δεν απέδωσε καρπούς, ούτε και έπεισε, εάν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, διότι δεν είδαμε να περιορίζεται ο αριθμός  εκείνων που παρανομούν σε βάρος του ευαίσθητου αυτού υγροτόπου που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις.
Μοιάζει τουλάχιστον απίθανο να μην έχει ακούσει ή διαβάσει σχετικά κάποιος που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού για το υπαρκτό πρόβλημα του Κόλπου με όλη αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει γίνει για το θέμα εδώ και δεκαετίες.
Για το λόγο αυτό λοιπόν και  για να δούμε αποτελέσματα απτά, θα πρέπει οι δράσεις με την μορφή της ενημέρωσης να αλλάξουν αποδέκτες και να απευθύνονται κυρίως στους μαθητές των σχολείων. Για τους μεγαλύτερους και κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται εντός και πέριξ του Αμβρακικού, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άλλες δράσεις όπως της επιβολής ποινών σε όλους ανεξαιρέτως τους παραβάτες, είτε λέγονται επιχειρηματίες, είτε κτηνοτρόφοι είτε απλοί ψαράδες.
Φτάνει η ενημέρωση, ώρα για πράξεις.
Άρης Τσελίκος

Εφημ.ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr