Banner Πανω
 
 
 

Αισιοδοξία για τους πρώην εργαζόμενους στα ΚλωστήριαΑισιοδοξία για τους πρώην εργαζόμενους στα Κλωστήρια

Αισιοδοξία για τους πρώην εργαζόμενους στα Κλωστήρια

 

Αισιοδοξία για τους πρώην εργαζόμενους στα Κλωστήρια

Αισιοδοξία στο μέτωπο των πρώην εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρέβεζας μετά τις εξελίξεις που φαίνεται ότι μάλλον θα οδηγήσουν προς οριστική λύση στο πρόβλημα που εδώ και χρόνια τους ταλανίζει.
Αν και η προηγούμενη Τρικομματική Κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ μαζί με Βουλευτές της ΝΔ για το θέμα των πρώην εργαζομένων, το ζήτημα δεν πάγωσε αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον εκπρόσωπο των πρώην εργαζομένων Άλκη Λορέντζο, έκανε γνωστό πως επικοινώνησαν μαζί του τηλεφωνικά ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Πέλλας Διονύσιος Παμενίτης και ο Βουλευτής ΝΔ Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και τον ενημέρωσαν ότι ο σχετικός νόμος που θα δώσει λύση στο συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αναμένοντας υπογραφή. Ο Υπουργός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Εξωτερικό και θα επιστρέψει την Πέμπτη το βράδυ για να υπογράψει τον σχετικό Νόμο τις επόμενες μέρες.
Αν λάβουμε υπόψη τα όσα ανέφεραν στον κ. Λορέντζο οι δύο Κυβερνητικοί Βουλευτές, τότε το ζήτημα των εναπομεινάντων πρώην εργαζομένων οδεύει προς οριστική λύση. Ας ελπίσουμε βέβαια να μη βάλει το χέρι της η Τρόικα.
Οι πρώην εργαζόμενοι εντάχθηκαν στην Ειδική Επιδότηση Ανεργίας, διότι πληρούσαν αυξημένες προϋποθέσεις (ηλικίες άνω των 50 ετών και περισσότερες από 7.500 ημέρες ασφάλισης) μετά από το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης που εργάζονταν.
Κριτήριο για να αποδεχθούν την ειδική επιδότηση ανεργίας ήταν ότι: «Ο χρόνος θεωρείται, ως χρόνος πραγματικής εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθ. 10 του Ν.825/1978, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».
Ουσιαστικά οι πρώην εργαζόμενοι πλήρωσαν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους, με την έννοια, ότι απογειώνονταν η επιδότηση, που τελικά έφτανε στα χέρια τους, μετά την παρακράτηση της εισφοράς από το ποσό της επιδότησης.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, που βαρύνουν τον ενταχθέντα στο πρόγραμμα, παρακρατούνται από το συνολικό ποσό κύριας και πρόσθετης μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης και αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον οικείο φορέα επικουρικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη επί τους θέματος «Οι καταργητικές διατάξεις, δεν ανατρέπουν και δεν μπορούσαν να ανατρέψουν αναδρομικά το νομικό καθεστώς, που διέπει τον ήδη διανυθέντα χρόνο ασφάλισης όταν μάλιστα έχουν καταβληθεί εισφορές κατά τον επίμαχο χρόνο. Εκτός του ρητού γράμματος της διάταξης, τυχόν αναδρομική ανατροπή του χαρακτηρισμού του επίμαχου χρόνου ως χρόνου πραγματικής εργασίας και ασφάλισης, για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές, θα προσέκρουε στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και στην αρχή της ασφάλειας δικαίου, ενώ θα έπληττε ανεπίτρεπτα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των ενδιαφερομένων».
Η Τ.Φ. ασχολήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με το θέμα των πρώην εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρέβεζας και τον αγώνα δρόμου στον οποίο βρίσκονταν από τη στιγμή που τα χρόνια ασφάλισής τους θεωρήθηκαν ως πλασματικά, κάτι το οποίο εξαρχής δεν έστεκε, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές τους ήταν αυτές που αφορούσαν την πλήρη ασφάλιση.
Εκείνο που προξενεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στην κοινή γνώμη είναι η διαφαινόμενη αδιαφορία του τοπικού Κυβερνητικού Βουλευτή Δημήτρη Τσουμάνη επί του θέματος.
Άνθρωποι από την Πέλα και την Ημαθία, ενδιαφέρθηκαν, τηλεφώνησαν στον κ. Λορέντζο προσωπικά και τον ενημέρωσαν για το θέμα αλλά και ο τοπικός βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρενέβη επανειλημμένως, αντιθέτως ο τοπικός Κυβερνητικός Βουλευτής -δυστυχώς για την τοπική κοινωνία -δεν φάνηκε να έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο, δεν έχει κάνει την παραμικρή παρέμβαση.
Η κρίση και η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν αποτελούν τη μόνιμη δικαιολογία για όλα. Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα αρκεί οι θεσμικοί παράγοντες να σκύψουν πάνω στα ζητήματα των πολιτών που τους ανέδειξαν στη Βουλευτική έδρα.
Άρης Τσελίκος

Τοπική ΦωνήΔιαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr