SKYLOS ARXΟ Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ για τα αδέσποτα στην Πρέβεζα

Ο Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ για τα αδέσποτα στην Πρέβεζα

 

Τις προτάσεις του για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων διατυπώνει ο Πρόεδρος του «Συλλόγου για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων ΑΝΙΜΑ» με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη της Πρέβεζας και τις διαμαρτυρίες κατοίκων για τις συνεχείς επιθέσεις που καταγράφονται.

Ο κ. Χρόνης Δρούγιας στην παρέμβασή του σημειώνει τα ακόλουθα:

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ως μέλη μιας κοινωνίας φέρουμε ευθύνη σε ό,τι συμβαίνει σε αυτή άσχετα αν εμείς οι ίδιοι συμβάλλουμε άμεσα σε αυτό.

Ως κοινωνικά δε ενεργοί πολίτες, πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση σε ό,τι αφορά την κοινωνία μας .

Η κοινωνία η ίδια παράγει αδέσποτα, εντός αυτής υφίστανται κακοποιήσεις ζώων, (ενεργητικά ή παθητικά), δολοφονίες, εγκαταλείψεις, πράξεις κολάσιμες νομικά, για τις οποίες οι υπεύθυνες υπηρεσίες (κυρίως η αστυνομία) συνήθως αδιαφορούν η ακόμη αποθαρρύνουν μηνύσεις και καταγγελίες. Εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε συμπολίτες μας που παράνομα εκτρέφουν και εμπορεύονται σκύλους. Δεν κάναμε καμία προσπάθεια να σταματήσει η παράνομη εισαγωγή και η εμπορία κυναρίων, (όσων φτάνουν ζωντανά στη χώρα μας ).Εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε συμπολίτες που εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο δρόμο ή τα έχουν κάτω από άθλιες συνθήκες ή μόνιμα δεμένα, (παθητική κακοποίηση) χωρίς ενεργά να παίρνουμε θέση ως υπεύθυνα άτομα .

Ένα ζώο εξαγριώνεται όταν έχει κακοποιηθεί . Οι υγειώς σκεπτόμενοι πολίτες και όχι μόνο οι φιλόζωοι, δεν επιθυμούν την ύπαρξη των αδέσποτων! Το πρόβλημα όμως πρέπει να αντιμετωπισθεί στη ρίζα του. Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι τα περιττώματα της κοινωνίας μας να τα αποβάλλουμε όταν μας φέρνουν δυσφορία!!
¨Έχουν δικαίωμα ζωής και φέρουμε δια βίου ευθύνη, ατομικά όταν τα έχουμε και ως κοινωνία όταν τα δημιουργούμε με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά το Δήμο Πρέβεζας αξίζει συγχαρητηρίων όπως και η αντιπολίτευση και κυρίως η κοινωνία της Πρέβεζας την οποία οι ανωτέρω εκπροσωπούν!

Θα σας παρακαλούσα τηρώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία να δημοσιεύσετε την απάντησή μου σε παλαιό σχόλιο του Εpirus Ρost για το τέλος αδέσποτων του Δήμου Πρέβεζας. Η απάντηση έχει ως εξής:

Ιδιαίτερη αιχμηρή ήταν η κριτική στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για το <<τέλος περίθαλψης αδέσποτων>>, χαρακτηρίζοντας τo ως επίδειξη φιλοζωικών αισθημάτων!

Ο λαϊκίστικος διαχωρισμός προτεραιοτήτων μεταξύ ανθρώπων και ζώων ουσιαστικά δεν υφίσταται αφού οι περιθάλποντες ζώα δείχνουν κατά κόρον και ανθρωπιστική συμπεριφορά. Άλλωστε ο διαχωρισμός μεταξύ των ειδών, <<ειδισμός>>, (speciesism), αποτελεί το μονοπάτι προς το ρατσισμό και το φασισμό χωρίς να θέλω να στιγματίσω ιδεολογικά.

Δεν φταίει ο πολιτικός ή οικονομικός μετανάστης που ξεριζώνεται από τη γή του, ούτε κυνηγώντας τον, χτυπάμε το καθεστώς που τον έφερε σ' αυτή τη δεινή θέση, ούτε αφήνουμε εγκαταλελειμμένα παιδιά στην τύχη τους επειδή φταίνε οι γονείς τους, ούτε φταίει ο άνεργος που απολύθηκε. Έτσι και τα αδέσποτα, που τα δημιουργεί η ανθρώπινη αναλγησία και ανευθυνότητα, δε φταίνε που βρέθηκαν στο δρόμο.

Πληρώνοντας τέλη για τα αδέσποτα, δεν πληρώνουμε για τους λίγους ασυνείδητους που τα εγκαταλείπουν, αλλά για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα ζωής δίχως πόνο ζωντανών υπάρξεων. <<Η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην δίχως πόνο ζωή κάθε ζωντανού πλάσματος είναι ανεξάρτητα νοητικού επιπέδου, μήκους ιερού οστού, ή της πυκνότητας τριχών του σώματος των>>.( Jeremy Bentham 1748-1832, φιλόσοφος, εκ των πρωτεργατών της Βιοηθικής, που πλέον αποτελεί πανεπιστημιακό μάθημα, ενάντιος επίσης στη θανατική ποινή και τη χρήση σκλάβων. Ιδέες ανάλογες πρέσβευαν επίσης και οι Πυθαγόρειοι και άλλοι αρχαίοι Έλληνες και όχι μόνο φιλόσοφοι).

Όταν ζούμε σε ένα χώρο πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι απέναντι στα όντα που συμβιώνουν μαζί μας, ανθρώπινα και μη, δεσποζόμενα και αδέσποτα .

Ανθρωπισμός και φιλοζωία συνάδουν (Albert Schweitzer) και ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα.(Mahatma Gαndhi). Ας μη ξεχνάμε ότι σα λαός έχουμε στιγματιστεί για τη συμπεριφορά μας στα Ζώα ακόμη και από τουριστικούς οδηγούς της αλλοδαπής, πολύ πριν την οικονομική κρίση, όταν το πρόβλημα ήταν ηθικό και πολιτισμικό. Αν πραγματικά θέλουμε να ανακάμψουμε πρέπει να ξεκινήσουμε από το ήθος και τον πολιτισμό μας!

Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και απαιτεί βαθύτερη διερεύνηση καταστάσεων και κοινωνικών φαινόμενων και όχι επιπόλαιων λαϊκίστικων κριτικών.

Συγχαρητήρια λοιπόν στο δήμο Πρέβεζας που αποτελεί και τον πρώτο δήμο της Ηπείρου που λειτούργησε καταφύγιο αδέσποτων. Αποδεικνύει ότι σε δύσκολους καιρούς δείχνει φιλευσπλαχνία, ίσως και με κόστος, γιατί τα ζώα δεν ψηφίζουν!

Χρόνης Δρούγιας, γιατρός

πρόεδρος <<του συλλόγου για την ηθική μεταχείριση των Ζώων ΑΝΙΜΑ>>

http://epiruspost.gr


  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου