«Κλειδώνει» η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς στην Πρέβεζα

«Κλειδώνει» η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς στην Πρέβεζα

«Κλειδώνει» η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς στην Πρέβεζα

 

«Κλειδώνει» η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς στην ΠρέβεζαΕντός ολίγων ημερών η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου στο άρθρο 56 καθορίζεται η λειτουργία των farmers market στην Ελλάδα και ουσιαστικά έτσι «κλειδώνει» η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς στην Πρέβεζα

Αγρότες της περιοχής μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο του Υπουργείου τη στιγμή που κανείς δεν το περίμενε τόσο σύντομα. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε κάτι σημαντικό όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά για όλη την Ελλάδα.

Στην αγροτική αγορά της Πρέβεζας συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες.

Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών. Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες Περιφερειακές Ενότητες. 

Για την οργάνωση της Αγοράς, απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία του και η κατάρτιση εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Υπουργείου δίνει τέλος στις προσπάθειες κάποιων να αναστείλουν τη λειτουργία της.
Άλλωστε ο Υπουργός πριν ενάμιση μήνα όταν συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη τόνισε την συνέχιση λειτουργίας της αγροτικής αγοράς της Πρέβεζας κοινοποιώντας μάλιστα σχετικό έγγραφο και στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, ειδικά μετά τους ελέγχους από αρμόδιες Υπηρεσίες στην Περιφέρεια και συστάσεις προς τους παραγωγούς ότι η αγορά αγροτών πρέπει να κλείσει έως ότου διεκπεραιωθεί  το θέμα των αδειών.

Η σχετική απόφαση τότε του Υπουργείου ήταν ένα «χαστούκι» σε όποια τοπικά συμφέροντα δεν ήθελαν τη λειτουργία της αγροτικής αγοράς και πλέον με το σχετικό νόμο που κατατίθεται προς ψήφιση, οι όποιες αντιρρήσεις και αντιδράσεις παραμερίζονται δια νόμου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση βέβαια έγινε αντιληπτό και ο τρόπος που λαμβάνονται πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, όχι με γνώμονα δηλαδή το δημόσιο συμφέρον καθώς η τοπική κοινωνία ήταν αντίθετη με την κατάργηση της αγροτικής αγοράς.

Το καταναλωτικό κοινό της Πρέβεζας, από την πρώτη στιγμή είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία της αγροτικής αγοράς στην πόλη και με τη στάση τους αγκάλιασαν την προσπάθεια των αγροτών καθώς κάθε Σάββατο η αγορά είναι γεμάτη από κόσμο.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι λόγω των μεσαζόντων αυξάνεται η τιμή των προϊόντων, έτσι στην αγροτική αγορά της Πρέβεζας οι μεσάζοντες παρακάμπτονται και συνεπώς η τιμή του προϊόντος δεν σκαρφαλώνει στα ύψη, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην αγορά οικονομικών προϊόντων από την πλειοψηφία των πολιτών, που λόγω κρίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ακόμα και για την αγορά βασικών ειδών.

Αξίζει να σημειωθεί όμως και μία άλλη παράμετρος που ενίσχυσε την άποψη της συνέχισης λειτουργίας της αγροτικής αγοράς. Ήταν η στάση που τήρησε η Δημοτική Αρχή, η οποία στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών όχι μόνο δίδοντάς του τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και με την άμεση παρέμβασή της στο Υπουργείο, υπό τον φόβο της διακοπής λειτουργίας.

http://www.fanaripress.gr


  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου