Banner Πανω
 
 
 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Πρέβεζας το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου περιέγραψαν χθες σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Στρατής Βουγέλης .
Όσα ανέφερε στη συνέντευξη του ο Στρ. Βουγέλης δεν ακούγονται πρώτη φορά καθώς αφ’ ότου ξεκίνησε η κρίση, αργά και σταθερά το Νοσοκομείο Πρέβεζας - όπως άλλωστε τα περισσότερα Νοσοκομεία της Χώρας- ακολουθούσε φθίνουσα πορεία.  
Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς το αποτέλεσμα εφαρμογής των Μνημονιακών μέτρων προκάλεσε συγκλονιστική αλλαγή στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Όπως πολλές φορές από τις στήλες της Τ.Φ. επισημάνθηκε για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων στον Τομέα της Υγείας , επιλέγη ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέπρωτο να γράψει «λαμπράν» ιστορία! Μαζί του και οι Τοπικοί Κυβερνητικοί παράγοντες με προεξάρχοντα τον Βουλευτή Δ. Τσουμάνη, ο οποίος έπαιρνε όρκο , ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας όχι μόνο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί αλλά και θα αναβαθμιστεί…Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης. Ας είναι καλά οι άνθρωποι. Και ακόμα πιο καλά οι πολίτες, για να τους θυμηθούν τη στιγμή της…κρίσης!!!
Μετά από αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, παραθέτουμε την εισήγηση του κ. Στρ. Βουγέλη, ο οποίος  έκανε ξεκάθαρο πως με την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσουν ραγδαίες εξελίξεις για το Νοσοκομείο το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε αλλαγή ρόλου.
«Μπορεί οι εκλογές να μονοπωλούν την πραγματικότητα αλλά στο παρασκήνιο ψηφίζονται νόμοι και διατάξεις  που θα επηρεάσουν κατά την άποψή μας δραματικά τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων. Ήδη από αύριο (Τρίτη) με μια διάταξη που μπήκε σε ένα Νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στο περίφημο Πολυνομοσχέδιο, τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι οι οδηγοί των Νοσοκομείων της χώρας και όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν την ιδιότητα του φύλακα και βεβαίως και οι γιατροί των πρώην Νοσοκομείων του ΙΚΑ που όταν έκλεισαν, μεταφέρθηκαν στο ΕΣΥ με μία σχέση τέτοια που επέτρεπαν να έχουν ένα ιατρείο και ταυτόχρονα να λειτουργούν κάποιες ώρες. Και αυτοί οι γιατροί τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Ήδη για το Νοσοκομείο μας τέσσερις εργαζόμενοι, δύο οδηγοί της Κεντρικής Μονάδας του Νοσοκομείου και δύο οδηγοί οι οποίοι απασχολούνται στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
Οι διαθεσιμότητες αυτές, ιδιαίτερα των οδηγών, παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση σαν διαρθρωτικές αλλαγές- ορθολογικές και μάλιστα παρουσιάζονται στο Νόμο σαν «ρυθμίσεις ενίσχυσης στο ΕΚΑΒ» αλλά μόνο τέτοιες δεν είναι. Πρόκειται για διαθεσιμότητα ενός μήνα των οδηγών των ασθενοφόρων και των οδηγών των πληρωμάτων των Νοσοκομείων τα οποία θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ.
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι αφήνονται τα Νοσοκομεία και τα πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όλο αυτό το διάστημα χωρίς οδηγούς. Θα υπάρξει και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις διακομιδές που αναλάμβαναν αυτοί οι οδηγοί . Πρέπει επίσης να πωςότι αυτό που παρουσιάζεται ως ενίσχυση στο ΕΚΑΒ από την Κυβέρνηση, στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί ελάχιστοι από αυτούς τους οδηγούς έχουν τα προσόντα να εργαστούν ως πληρώματα του ΕΚΑΒ, καθώς υπάρχει ειδική εκπαίδευση.
Αν ήθελε η Κυβέρνηση πράγματι να ενισχύσει το ΕΚΑΒ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες άνεργοι που έχουν περάσει την εκπαίδευση, έχουν αποφοιτήσει από το Σχολή του ΕΚΑΒ και περιμένουν μήπως γίνουν κάποιες προσλήψεις για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Εάν ήθελε η Κυβέρνηση λοιπόν να ενισχύσει το ΕΚΑΒ ιδού η Ρόδος…
Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να κάνει είναι να μεταφέρει του οδηγούς, να καταργήσει τον Κλάδο των Οδηγών από τα Νοσοκομεία και να ανοίξει τον δρόμο για να παραχωρηθούν οι διακομιδές και μετακινήσεις σε ιδιωτικά Συνεργεία, αυτός είναι ο απώτερος στόχος.
Οι πληροφορίες που έχουμε από διάφορα Νοσοκομεία της Χώρας και ιδιαίτερα από μεγάλα, είναι ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων αλλά και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών αναθέτουν ήδη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις την μεταφορά υλικών – προσωπικού και διακομιδών κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας των οδηγών. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ψάχνουν μέσα σε προσωπικό των Νοσοκομείων να βρουν εάν διαθέτει κάποιος επαγγελματικά διπλώματα οδήγησης για να τον αξιοποιήσουν ως οδηγό» τόνισε ο κ. Βουγέλης.
Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας σύμφωνα με τον κ. Βουγέλη, είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων.  Ο ίδιος ενίσχυσε την άποψη αυτή λέγοντας «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις και αλλαγές ρόλων και σκοπών των Νοσοκομείων θα συνεχιστούν παρά τις περί αντιθέτου ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας. Ήδη σαν ‘όχημα’ γι’ αυτό χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν οι αξιολογήσεις στο χώρο της Υγείας.
Τα Νοσοκομεία της Χώρας αξιολογήθηκαν το 2013 και το δικός μας έλαβε χαμηλή αξιολόγηση σε σχέση με τα κριτήρια που είχε βάλει το Υπουργείο και εμείς δεν συμφωνούμε.  Πατώντας πάνω σε αυτές τις αξιολογήσεις, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε αλλαγή Ρόλου και Σκοπού σε διάφορα Νοσοκομεία – κυρίως μικρά – της Περιφέρειας αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και καταργήσεις – συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων.
Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι πριν από λίγες ημέρες ‘πέρασε’ μία Διάταξη που αφορά την ετήσια αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Το χαρακτηριστικό αυτών των διατάξεων είναι ότι καθιέρωσαν συγκεκριμένα ποσοστά με τα οποία θα βαθμολογούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Χώρας. Πρακτικά λένε ότι μέχρι ένα 25% των εργαζομένων θα μπορεί να βαθμολογείται με άριστα, ένα ποσοστό 15% θα βαθμολογείται από 1 μέχρι 6 (δηλαδή ανεπαρκές προσωπικό), και ένα ποσοστό 60% θα μπορεί να πάρει μια βαθμολογία ενδιάμεση μεταξύ 7 και 8.
Το εκπληκτικό είναι , ιδιαίτερα για τα Νοσοκομεία, ότι καλούνται οι προϊστάμενοι των Τμημάτων σε ρόλο αξιολογητή να κρίνουν ένα 15% των εργαζομένων ως ανεπαρκές όταν ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους τους εμπιστεύονται καθημερινά μέσα σε χειρουργεία να σώζουν ζωές.
Πως είναι δυνατόν να εμπιστεύεσαι αυτούς τους ανθρώπους να φέρουν σε πέρας τέτοιες ιατρικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να επιβάλλεις στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων να αξιολογούν ως ανεπαρκείς το 15% αυτών των ανθρώπων.
Τα προβλήματα επίσης στελέχωσης του Νοσοκομείου Πρέβεζας εντείνονται αντί να επιλύονται. Συνεχίζει να αποχωρεί προσωπικό από το Νοσοκομείο. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε αρκετές δεκάδες αποχωρήσεις εργαζομένων με συνταξιοδότηση όπως και αρκετούς γιατρούς μέσα στο ’14 που θα αποχωρήσουν. Οι προσλήψεις που φαίνονται στον ορίζοντα είναι ελάχιστες.
Όσον αφορά τα λειτουργικά προβλήματα, θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται,  φέτος η Κρατική Χρηματοδότηση σε όλα τα Νοσοκομεία  έχει πέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό , ποσοστά της τάξης 30%. Ο φετινός προϋπολογισμός στο Νοσοκομείο Πρέβεζας σε σχέση με το 2009 πλησιάζει το 50%.
Όσο σπατάλη και να υπήρξε, η οποία όντως υφίστανται, δεν μπορεί ποτέ να φτάσει σε τέτοια ποσοστά. Αποτέλεσμα αυτών των χαμηλών προϋπολογισμών, θα είναι αργά η γρήγορα μέχρι το καλοκαίρι, το Νοσοκομείο να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στις προμήθειες υλικών και στην κάλυψη υλικών αναγκών.
Σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, ήδη πληρώνονται εργαζόμενοι με περικοπές των δεδουλευμένων της τάξης του 30% και σε άλλα επιχειρείται η ελάττωση της στελέχωσης των Κλινικών κατά τις βάρδιες, ώστε να ισοσκελίσουν την μισθοδοσία με τα κονδύλια που δίνονται από το Κράτος.
Χαμηλά κονδύλια έχουν έρθει και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Το Σωματείο μας είναι κάθετο και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ούτε στην περικοπή δεδουλευμένων αλλά ούτε και στην περικοπή στελέχωσης. Θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί στα όρια της ασφάλειας και δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία περικοπή.
Προφανώς εμείς δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια. Αύριο (Τρίτη) έχουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση. Την Τετάρτη πάμε σε Γενική Απεργία, την Παρασκευή έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία στάση εργασίας και επίσης μέσα στις γιορτές θα καθορίσουμε εξορμήσεις μέσα στην πόλη και θα ενημερώσουμε τους συμπολίτες για τα τεκταινόμενα και θα τους καλέσουμε να σταθούν στο πλευρό μας».
Άρης Τσελίκος

Τοπική Φωνή • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...