Banner Πανω
 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


ΖΑΛΟΓΓΟ: Εν τω μέσω των σκαλοπατιών του Ιερού Βράχου ανεβλήθη η επίσκεψη τουριστών λόγω αφθονίας!!! Περιττωμάτων,και δυσοσμίας!!!

Εν τω μέσω των σκαλοπατιών του Ιερού Βράχου ανεβλήθη η επίσκεψη τουριστών λόγω αφθονίας!!! Περιττωμάτων,και δυσοσμίας!!!

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


Εικόνες ντροπής και αίσχους στον ιερό βράχο του Ζαλόγγου.
Την ώρα που οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες κάνουν λόγο για προώθηση της περιοχής και των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων με στόχο την προσέλκυση τουριστών, δυστυχώς η αδιαφορία και η εγκατάλειψη κυριαρχούν.
Με αφορμή εκπαιδευτική άσκηση της ΛΕΚ Πρέβεζας με σενάριο διάσωσης από τον Βράχο, βρεθήκαμε την Κυριακή το πρωί στο ηρωικό Ζάλογγο και διαπιστώσαμε την κατάντια στην οποία έχουν περιέλθει τα σημεία πρόσβασης στο Ιερό Μνημείο.
Για τις ανάγκες της φωτογράφησης των καταδρομέων της ΛΕΚ Πρέβεζας, θελήσαμε να ανεβούμε τα σκαλιά του ιερού βράχου για να φτάσουμε στο Μνημείο που βρίσκονται τα αγάλματα των αθάνατων Σουλιωτισσών.
Στα μέσα της διαδρομής η πρόσβαση κατέστη αδύνατη λόγω περιττωμάτων από αιγοπρόβατα και άλλες ακαθαρσίες που συνθέτουν το πάζλ μιας αποκρουστικής εικόνας.
Περιττώματα και δυσοσμία έκαναν την πρόσβαση αδύνατη, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους τουρίστες οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή με λεωφορείο λίγο αργότερα, προερχόμενοι από τις εκδηλώσεις του Σουλίου (Επέτειος ανατίναξης)  που έλαβαν χώρα την Κυριακή 1η Ιουνίου το πρωί.
Οι τουρίστες στα μέσα της διαδρομής γύρισαν πίσω λόγω της αποκρουστικής εικόνας αλλά και της μυρωδιάς, δεν θέλησαν να προχωρήσουν και ακύρωσαν την επίσκεψή τους.
Ντοκουμέντο της δυσάρεστης κατάστασης είναι οι φωτογραφίες που παραθέτουμε από τα σκαλοπάτια τα οποία είναι γεμάτα από περιττώματα ζώων, ενώ παράλληλα φωτογραφίσαμε και το λεωφορείο με τους επισκέπτες που δυστυχώς η επίσκεψή τους κατέστη αδύνατη.
Ντροπή και όνειδος για τους αρμόδιους Φορείς οι οποίοι κάνουν κηρύγματα περί πολιτισμού και τουριστικού προϊόντος που υποτίθεται ότι πρέπει να προωθήσουμε και να «πουλήσουμε» προς τα έξω.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια  για το Μνημείο Ζαλόγγου Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου με έχει έδρα τα Ιωάννινα, κατέστη σαφές πως υπεύθυνος για την καθαριότητα του Μνημείου είναι ο Δήμος Πρέβεζας, ενώ μάλιστα επισημάνθηκε πως είχε γίνει ανάλογη καταγγελία από το Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΡΕΒΕΖΑ» επί θητείας προέδρου Κ. Λογοθέτη αλλά και από ιδιώτες.
Δυστυχώς στην περιοχή δεν έχει αλλάξει τίποτα, τα γιδοπρόβατα απλά μετακινήθηκαν από το Μνημείο στα σκαλοπάτια.
Να επισημάνουμε ότι ο χώρος που βρίσκονται τα αγάλματα είναι καθαρός διότι είναι περιφραγμένος. Η πρόσβαση όμως είναι αδύνατη για τους λόγους που προαναφέραμε.
Οι αποκρουστικές αυτές εικόνες αποτελούν ντροπή για τον Πολιτισμό και περισσότερο για τους Διοικούντες αυτό το Δήμο. Εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Πρέβεζα αλλά και τους Δημότες της που ανέχονται τέτοιες καταστάσεις.
Την ώρα που υποτίθεται ότι η Πρέβεζα «γυρίζει σελίδα» και τα ιστορικά της Μνημεία αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες εντός και εκτός συνόρων, την στιγμή που η αρχαία Νικόπολη βρίσκεται λίγα βήματα πριν την ένταξη στα προστατευόμενα Μνημεία της Unesco… το Μνημείο Ζαλόγγου παραμένει στάνη!
Τι έκαναν οι αρμόδιες Υπηρεσίες μετά τις καταγγελίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΡΕΒΕΖΑ»; Ενήργησαν; Γιατί παραμένει η ίδια κατάσταση στο Μνημείο;
Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος για το Περιβάλλον να αναλάβουν τις ευθύνες και να λογοδοτήσουν στους πολίτες για την κατάντια του Ζαλόγγου, για την απομάκρυνση των επισκεπτών από την περιοχή και για τον εξευτελισμό του Μνημείου αλλά και του Δήμου γενικότερα. Δυστυχώς στην περίπτωση της Πρέβεζας για ορισμένους, στις πρόσφατες εκλογές δεν απεφεύχθη το… «ατύχημα».
Άρης Τσελίκος

Τοπικη Φωνή


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...