Banner Πανω
 
 
 

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 2003 ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ


ΠΡΕΒΕΖΑ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 2003 ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 2003 ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ

 

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 2003 ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ


 Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής  στο προσκήνιο μετά το Δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ μέχρι αύριο η Συνέλευση Πολιτών θα πρέπει να καταθέσει τα σχετικά υπομνήματα. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται σε 20 περίπου ημέρες, ενώ κατά την διάρκεια του Δικαστηρίου έγιναν παρεμβάσεις από τρεις δικηγόρους.
Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει ανάκληση από το Δασαρχείο Πρέβεζας για τον ποδηλατόδρομο. Το Δασαρχείο είχε γνωμοδοτήσει θετικά στην Τεχνική Περιγραφή του 2003 στην οποία προβλέπονται όλες οι κατασκευές να είναι ξύλινες, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που υλοποιούνται σήμερα διότι είναι τσιμεντένια. Η σχετική ανάκληση μάλιστα είναι δημοσιευμένη στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπου αναρτώνται όλες οι πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις.
Οι εργασίες στην Κυανή Ακτή έχουν μπλοκάρει από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το έργο δεν προχωρά.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο, η  Τεχνική Περιγραφή του 2003 τροποποιήθηκε το 2010, οι αδειοδοτήσεις όμως δόθηκαν το 2003. Το 2010 με τις τροποποιήσεις προβλέπονταν αποδυτήρια ξύλινα και μετατράπηκαν σε δύο μεγάλα κτίρια από οπλισμένοι σκυρόδεμα (μπετόν), οι διάδρομοι επίσης από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα παγκάκια επίσης από μπετό και επένδυση ξύλου ενώ διπλασιάζονται περίπου οι διάδρομοι σε έκταση, τοποθετήθηκαν φωτιστικά μεγαλύτερα που δημιουργούν επίσης πρόβλημα σε ένα τέτοιο δάσος, ενώ διπλασιάστηκε και το πάρκινγκ.
Η δεύτερη αυτή Τεχνική Περιγραφή δεν έχει περιββαλοντικούς όρους διότι δεν θα λάμβανε έγκριση. Ο ποδηλατόδρομος δεν προβλέπονταν σε καμία μελέτη και κατόπιν των αντιδράσεων από τους πολίτες αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ο ποδηλατόδρομος εκτός δάσους, δίπλα στο δρόμο.
Για τον ποδηλατόδρομο μάλιστα είχε σταλεί στο Δασαρχείο αίτημα για την κοπή δέντρων, το Δασαρχείο στην αρχή ενέκρινε την κοπή διότι είχε υπόψη την Τεχνική Περιγραφή του 2003, αλλά μετά τον θόρυβο και όταν το Δασαρχείο αντιλήφθηκε ότι υπάρχει η τροποποίηση του 2010, ανακάλεσε.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην Δασολόγος Κ. Ντάλλας στην κατάθεσή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το Δασαρχείο εξαπατήθηκε και έδωσε έγκριση». Στα περιαστικά δάση όπως αυτό της Κυανής Ακτής, οποιαδήποτε κατασκευάσματα πρέπει να καλύπτουν συνολικά το 5% της επιφάνειας. Ήδη με τα κτίσματα που υπήρχαν προ της ανάπλασης, όπως το αναψυκτήριο αλλά και το κολυμβητήριο στην Κυανή Ακτή καλύπτεται το 20% την επιφάνεια, οπότε προκύπτει και θέμα ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία επιπλέον έγκριση για κτίσμα.
Να επισημάνουμε πως το θέμα έχει φτάσει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που σημαίνει πως θα ακολουθήσει αυστηρός έλεγχος και όποιες παρατυπίες ή παρανομίες τυχόν διαπιστωθούν, ίσως τότε ακολουθήσουν και κυρώσεις που θα αφορούν την νυν Δημοτική Αρχή, την προηγούμενη και τον ΕΟΤ καθώς με την σύμπραξή του υλοποιείται το έργο.
Όπως προέκυψε, τα αποδυτήρια και όποια τσιμεντένια κτίσματα δεν έχουν οικοδομική άδεια για την οποία όμως οι μάρτυρες υποστήριξαν πως υπάρχει άδεια αλλά έληξε ο χρόνος της.
Συμπερασματικά από τις ανακλήσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά και το μπλοκάρισμα του έργου από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, προκύπτει ότι το έργο ανάπλασης της Κυανής Ακτής βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και το ενδεχόμενο της απένταξής του ισχυροποιείται.
Χθες, απευθυνόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να μας ενημερώσει επίσημα για το θέμα, η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική. Οι υπάλληλοι δήλωσαν αναρμόδιοι  παραπέμποντάς μας στον ΕΟΤ.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΟΤ, η απάντηση ήταν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα και αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου Πρέβεζας.
Το τοπίο ως προς την ενημέρωση των πολιτών από τους Φορείς παραμένει ομιχλώδες. Η έρευνα της Τ.Φ. συνεχίζεται καθώς τα νέα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι η ανάπλαση της Κυανής Ακτής με τον τρόπο που υλοποιείται δεν είναι τόσο «αθώα» όπως υποστήριζαν αρχικά κάποιοι.
Εάν όντως, δεν ακολουθήθηκε πιστά η Τεχνική Περιγραφή του 2003 – η μελέτη δηλαδή - που προέβλεπε ξύλινες και όχι τσιμεντένιες κατασκευές, τότε κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και να εξηγήσουν στην Κοινή Γνώμη τι πραγματικά συνέβη και άλλαξαν.
Το κουβάρι που ξετυλίγεται  με τις αδειοδοτήσεις που δόθηκαν και τελικά στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα, δείχνει ξεκάθαρα ότι προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα.
Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι εργασίες έχουν σταματήσει και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνουν ασφαλιστικά μέτρα αφού το έργο ουσιαστικά έχει μπλοκάρει.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει και ένα όφελος απο όλες αυτές τις διαδικασίες, διότι ανακαλούνται οι μελέτες που δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον της Κυανής Ακτής.
Και το όφελος αυτό προέκυψε από την άμεση κινητοποίηση των πολιτών. Μακάρι πάντα να ενεργούν συλλογικά.
Άρης Τσελίκος

Τοπική φωνή


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...