Banner Πανω
 
 
 

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ‘Τ.Φ.’ - ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ 70% ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 30% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ‘Τ.Φ.’ - ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ 70% ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 30% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ‘Τ.Φ.’ - ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ 70% ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 30% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


 Η Πρέβεζα στο επίκεντρο του Διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος όσον αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται σύμφωνα με εκτιμήσεις βορειοδυτικά του Αμβρακικού Κόλπου.
Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στις εκτιμήσεις για την περιοχή μας όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες αλλά και τον προβληματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, βασικό προαπαιτούμενο για όποια άντληση ενεργειακών πόρων, λόγω της υπάρχουσας μόλυνσης που υφίσταται ο Αμβρακικός Κόλπος την τελευταία 20ετία.
Για μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη και για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών, προχωρήσαμε σε μία μίνι συνέντευξη με τον πλέον αρμόδιο για το θέμα, τον δρ. Ηλία Κονοφάγο, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας και τους υδρογονάνθρακες.  
Ο κ. Κονοφάγος είναι αντιπρόεδρος της ενεργειακή εταιρείας «Flow Energy» και είναι ειδικευμένος σε θέματα που αφορούν την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Την περίοδο 2004-2007 είχε εργασθεί στα «Ελληνικά Πετρέλαια» ως διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Έχει σπουδάσει στη Λωζάνη και το Παρίσι, όπου και απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στη φυσική μεταλλουργία, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Βασιζόμενοι λοιπόν στις εκτιμήσεις και τα ανεπίσημα μέχρι τώρα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα μιλήσαμε με τον κ. Κονοφάγο και θέσαμε το ερώτημα της ύπαρξης ή μή κοιτασμάτων στην περιοχή μας αλλά και τον πιθανό περιβαλλοντικό κίνδυνο που ελλοχεύει για τον Αμβρακικό από μία άντληση.
Ο κ. Κονοφάγος, απαντώντας στα ερωτήματα της Τ.Φ. ανέφερε χαρακτηριστικά «Υπάρχουν στο ύψος της Πρέβεζας, σε απόσταση 150 χλμ προς τα θαλάσσια Ιταλικά σύνορα, δύο μεγάλοι στόχοι. Όταν λέμε μεγάλοι στόχοι εννοούμε από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Παρουσίασα τους Πρεβεζάνικους στόχους στο Μαρόκο οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στην ευθεία από την πόλη της Πρέβεζας και είναι από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου. Δεν είναι σίγουρο ότι είναι πετρέλαιο, δίνω περισσότερες πιθανότητες να πρόκειται για φυσικό αέριο. Η πιθανότητα δηλαδή είναι 70% αέριο και 30% πετρέλαιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ρύπανση. Υπολογίστε περίπου 10 χρόνια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που κάτι θα ξεκινήσει, προεξοφλείται κιόλας στην οικονομική αγορά.
Θα ανοίξουν γραφεία στην Πρέβεζα για να εξυπηρετήσουν τις γεωτρήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, μετά θα γίνουν αξιολογήσεις και μελέτες, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξουν γραφεία νέες εταιρείες στην Πρέβεζα και οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται με το χρόνο. Υπολογίστε μία επένδυση 10-15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Πρέβεζα αναγκαστικά πρόκειται να  λάβει ένα 5% από τα επόμενα έσοδα. Δεν θα ανοίξουν μόνο δουλειές και νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα υπάρξουν και μεγάλα έσοδα»
τόνισε ο κ. Κονοφάγος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα αναγνώρισης  της Ελληνικής ΑΟΖ του Ιονίου από την Αλβανία, επισήμανε «Η δική μου θέση επίσημα είναι ότι δεν θα δεχτούμε να μπει η Αλβανία στην Ε.Ε.. Θα βάλουμε βέτο για την Αλβανία η οποία αναγκαστικά – επειδή το θέλει να μπει στην Ε.Ε. – θα δεχτεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο οποίο οι ‘μοιρασιά’ είναι δίκαιη και καθορισμένη».
Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα υποστήριξε «Εξακολουθώ να επιμένω ότι τα οφέλη που θα έχει η Πρέβεζα αλλά και η Ελλάδα θα εξαρτηθούν από τους ανθρώπους που θα διαπραγματευτούν με τις Εταιρείες. Λένε κάποιοι πως θα  ‘έρθουν να μας τα πάρουν τα πετρέλαια’ στην Τηλεόραση αλλά και στον Πρωθυπουργό τον ίδιο, δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα εφόσον βάλουμε τους καλύτερους και πιο έμπειρους ανθρώπους και έχουμε τέτοιους. Έχουμε και Ηπειρώτες στην Αμερική, έντιμους με τεράστιο κύρος και πείρα, ας τους φέρουμε εδώ να διαπραγματευτούν και θα δείτε ότι η Πρέβεζα και η Ήπειρος γενικότερα θα σημειώσει τεράστια οικονομική ανάκαμψη» κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του κ. Κονοφάγου για το μεγαλύτερο ποσοστό σε φυσικό αέριο και όχι πετρελαίου στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο του αέρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, γιατί  σε περίπτωση διαφυγής στην ατμόσφαιρα απομακρύνεται άμεσα. Κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά και εξελίσσεται ταχύτατα και στην ελληνική αγορά.
Άρης Τσελίκος

Τοπική Φωνή


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...