Ασέβεια!

Τραγική είναι η κατάσταση στο Δημοτικό Κοιμητήριο Άρτας και πρέπει άμεσα να παρέμβει η νέα δημοτική αρχή…

 

 

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο Άρτας. Οι εικόνες παραπέμπουν απευθείας σε ασέβεια προς τους νεκρούς και φυσικά δείχνουν το μέγεθος των ευθυνών, που έχει η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία έκανε τις επιλογές που οδήγησαν στην διάλυση και ακολούθως στην ασέβεια.

Είναι τέτοια η κατάσταση, μας έλεγε άνθρωπος που λόγω επαγγέλματος βρίσκεται συχνά στους χώρους του κοιμητηρίου, που οι συγγενείς των νεκρών, δεν μπορούν να αφήσουν στο μνήμα του ανθρώπου τους, ούτε ένα λουλούδι! Σε λίγα λεπτά της ώρας κάποιοι τα αρπάζουν και ποιος ξέρει που μπορεί να τα διοχετεύουν.

Εκεί δεν υπάρχει ένας άνθρωπος, που να είναι υπεύθυνος και να επιτηρεί την λειτουργία του χώρου, που είναι ιερός και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται, μας έλεγε ο ίδιος συμπολίτης μας, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, αποφάσισε να κλείσει το παρεκκλήσι που λειτουργούσε εκεί, για να μπορεί ο επισκέπτης ν’ ανάψει ένα κεράκι ή να κάνει ένα τρισάγιο για τον δικό του άνθρωπο.

Οι λόγοι που οδήγησαν την Ιερά Μητρόπολη Άρτας στην απόφαση αυτή είναι γνωστοί και δεν πρέπει να λησμονούμε ακόμη και τον τρόπο, με τον οποίο ο πρώην δήμαρχος διαχειριζόταν το παγκάρι που βρισκόταν εκεί. Κάθε μεσημέρι, ο «δικός» του άνθρωπος, το έπαιρνε και κανένας δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει ακόμη, που πήγαιναν αυτά τα χρήματα, τα οποία αν μη τι άλλο, προοριζόταν για ιερό σκοπό. Ας ελπίσουμε πως η νέα δημοτική αρχή, δεν θα πορευτεί στον ίδιο δρόμο και ειδικά στο θέμα αυτό, θα λειτουργήσει με βάση τη νομοθεσία.

Και το σημαντικότερο… Δείχνει το πόσο εξαθλιωμένος ήταν ο πλέον αποτυχημένος δήμαρχος… Είχε τάξει ως σκοπό του, να κλείσει το κυλικείο, σκεφτόμενος εκδικητικά, άγνωστο για ποιους λόγους, απέναντι στην κυρία που διατηρούσε το χώρο αυτό, με αξιοπρέπεια και πραγματική προσφορά υπηρεσιών. Έκλεισε και το κυλικείο και πλέον η κατάσταση, είναι τριτοκοσμική. Ηλικιωμένες κυρίες, που βρίσκονται στο δημοτικό κοιμητήριο, να μην μπορούν να προμηθευτούν ένα μπουκάλι νερό ή να πιούν ένα αναψυκτικό. Βεβαίως έληξε ο χρόνος που προέβλεπε η σύμβαση μίσθωσης του κυλικείου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσει. Μπορούσε ο νέος διαγωνισμός να γίνει λίγο νωρίτερα, για να μην προκύψει το κενό ή να δοθεί παράταση λειτουργίας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Δεν τα έκανε αυτά η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τους λόγους που προαναφέρουμε και είναι γνωστοί!

Ας ασχοληθεί λοιπόν, με το Δημοτικό Κοιμητήριο Άρτας, προσωπικά ο νέος δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, μιας και εκτός όλων των παραπάνω, έχει να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμη πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι στο συνεργείο, που ανοίγουν και κλείνουν τους τάφους, είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες και μάλλον, η προηγούμενη αρχή, δεν έχει καθορίσει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται και από ποια έσοδα. Είναι ένα ζήτημα που καίει… Θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αλλά από δω και στο εξής, θα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι σχέσεις, με βάση τη νομιμότητα.

Είμαστε εν αναμονή και όπως είναι λογικό, σε εύλογο χρονικό διάστημα από τώρα, θα ακολουθήσει και νέα έρευνα, για να δούμε το τι έγινε και τι δεν έγινε.

Δείγμα πολιτισμού…

Σε κάθε πόλη, η καλή και ευπρεπής εικόνα του κοιμητηρίου, είναι στοιχείο πολιτισμού, αν και πολλοί λένε μπορεί να είναι και η εικόνα της πόλης, μιας και ο σεβασμός σ’ αυτούς που φεύγουν απ’ την ζωή, είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Πως λοιπόν μπορεί να χαρακτηρίσει την εικόνα του δημοτικού κοιμητηρίου Άρτας, όσοι επισκέπτονται την πόλη και έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο ή όσοι διαβάσουν την εικόνα, που το ρεπορτάζ περιγράφει; Την χειρότερη, χωρίς καμία αμφιβολία.

Είναι λοιπόν το θέμα στο οποίο άμεσα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η νέα δημοτική αρχή και αρχής γενομένης εξ αυτού, να προσέξει και την εικόνα που παρουσιάζουν τα κοιμητήρια και στα χωριά του Δήμου, για τα οποία και το παρελθόν έχει γίνει λόγος, αλλά δεν δόθηκε ποτέ η βαρύτητα που έπρεπε.

Θα πει κανένας, πως είναι πολλά τα προβλήματα, που πρέπει να δώσει λύσεις, η νέα δημοτική αρχή. Είναι σωστό… Αλλά τι να κάνουμε, όλα τα προβλήματα, απαιτούν λύσεις…

Η Γνώμη

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου