Σημαντική η διάκριση για την Θεοδώρα Βαρέλη

Το θέμα της έκθεσης ήταν «Η συμβολή των Ελλήνων ευεργετών στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας» και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων απ’ την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Μεγάλη διάκριση για την μαθήτρια της ΣΤ τάξης του δημοτικού σχολείου Κομποτίου Θεοδώρα Βαρέλη του Ελευθερίου στον διαγωνισμό της έκθεσης με θέμα η συμβολή των Ελλήνων ευεργετών στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας παίρνοντας την πρώτη θέση σε όλη την Ήπειρο και ήδη έχει κληθεί απ’ την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, να βραβευτεί και απ’ αυτή, για τις σκέψεις που κατέθεσε στην έκθεση που έστειλε και πήρε μέρος στον διαγωνισμό.

Το θέμα της έκθεσης ήταν «Η συμβολή των Ελλήνων ευεργετών στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας» και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων απ’ την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και όλα δείχνουν ότι η μικρή μαθήτρια, που όπως προαναφέρουμε κατάγεται και διαμένει στο Κομπότι, είχε αυξημένο το ενδιαφέρον της και την ευαισθησία της, για την Φιλική Εταιρεία, λόγω και της καταγωγής του ιδρυτή της, Νικολάου Σκουφά.

«Από την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως τις μέρες μας υπήρξαν πάντοτε εύποροι Έλληνες πατριώτες που δαπάνησαν μέρος της περιουσίας ή όλη τους την περιουσία σε κοινωφελείς σκοπούς. Έτσι παρ’ όλο που ζούσαν στην πικρή σκλαβιά, το πλούσιο δέντρο της ευεργεσίας προσφέρει άφθονους καρπούς στους Έλληνες, συμβάλλοντας στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο του ελληνικού έθνους και στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας», αναφέρει σ’ ένα σημείο της έκθεσής της, η μικρή μαθήτρια, εισάγοντας έτσι τον αναγνώστη στο θέμα, για να συμπληρώσει: «Κίνητρό τους ήταν η αγαθοεργία, η ευεργεσία προς την πατρίδα αλλά και προς τον συνάνθρωπο. Ευεργετούν διακριτικά χωρίς να επιθυμούν την εφήμερη δόξα και την τιμή αφήνοντας ως κληρονομιά αθάνατα έργα με αγάπη και γενναιοδωρία προς τον ελληνικό πολιτισμό. Τον αγώνα των Ελλήνων υποστήριξαν επίσης και οι Φιλέλληνες είτε με υλικά μέσα, στέλνοντας χρήματα ,τρόφιμα και πολεμοφόδια, είτε παρέχοντας ηθική υποστήριξη με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, καλλιτεχνικά έργα και συναυλίες, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα».

Εξειδικεύοντας το συγκεκριμένο θέμα η μαθήτρια, επισημαίνει: «Ειδικότερα μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων, ιδρύθηκαν πολλά εκπαιδευτικά και πνευματικά ιδρύματα από χορηγίες ευεργετών. Κατασκευάστηκαν πανεπιστήμια, θέατρα, μουσεία, εκκλησιαστικές σχολές, νοσοκομεία, το Πολυτεχνείο, η Ακαδημία, βιβλιοθήκες, στρατιωτικές σχολές και ωδεία. Όλα αυτά βοήθησαν την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια που περνούσε ο τόπος μας, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί».

Βεβαίως η κατάληξη και ο επίλογος της έκθεσης, έχουν και την πρακτική αξία, μιας και αποτελούν την ανάλυση της σημερινής κατάστασης και την πρόταση που κάνει: «Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Γι’αυτό πρέπει όλοι μας ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες να φροντίζουμε και να νοιζόμαστε για το καλό της πατρίδας μας. Μακάρι να υπάρξουν και σήμερα ένδοξοι ευεργέτες σπάνιας ευαισθησίας και μεγάλου πατριωτισμού, που με τη συμβολή τους να συνεχίσουν το έργο των προγενέστερων Ελλήνων ευεργετών, που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη της Ελλάδας. Εμείς οι μαθητές ως γνήσια Ελληνόπουλα ένδοξων προγόνων, αισθανόμαστε περηφάνια που έχουμε πατρίδα την πανέμορφη και τρισένδοξη Ελλάδα».

Η Γνώμη

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου