Ένας θησαυρός, εγκαταλειμμένος στην τύχη του!!!
Γιατί να είναι προορισμός
η Λίμνη Πλαστήρα και να μην
είναι η Λίμνη Πουρναρίου;
Έχουμε έναν θησαυρό και τον αφήσαμε στην τύχη του. Σ’ αυτή την διαπίστωση καταλήγουν, όσοι συζητούν για την Λίμνη Πουρναρίου και σε κάθε περίπτωση σκέφτονται τι μπορούσε να είχε γίνει, αν τον τόπο αυτό, τον υπηρετούσαν άνθρωποι με οράματα και διάθεση να εργαστούν για να τα κάνουν πράξη.
Το κοντράστ, ανάμεσα στην Λίμνη Πουρναρίου και την Λίμνη Πλαστήρα, οδηγεί από μόνο του στο συμπέρασμα. Πόσο άχρηστοι μπορεί να είναι όσοι έχουν οριστεί να υπηρετούν τον τόπο αυτό!
Σαράντα χρόνια, μετράμε από τότε που η Λίμνη Πουρναρίου έγινε πραγματικότητα και ήταν αναμενόμενο ν’ αλλάξει την ζωή του τόπου και θετικά και αρνητικά σε πολλά σημεία. Μόνο που τα αρνητικά τα είδαμε και τα βιώνουμε ακόμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πως ο Άραχθος, είναι έναν ποταμός χωρίς κοίτη, άσχετα αν κάποιοι καμώνονται πως προσπαθούν να βρουν τα κονδύλια για να κάνουν την διευθέτηση της κοίτης, που από δεκαετίες τώρα, έχει μετατραπεί σε πανάκριβα οικόπεδα, τα οποία εκμεταλλεύονται ελάχιστοι και γνωστοί. Και κάτι εξ ίσιου σημαντικό. Εξ αιτίας της λειτουργίας του Φράγματος και της κατασκευής της Λίμνης Πουρναρίου, κινδυνέψαμε να χάσουμε το γεφύρι, το οποίο σώθηκε κατά το τύχη το 1983. Γνωστή η ιστορία.
Και πολλά άλλα αρνητικά θα μπορούσαν να καταγραφούν, αλλά προβάλλει πιο επιτακτική ανάγκη να θυμίσουμε, τα θετικά που είναι πολλά, αλλά κανένας δεν ασχολείται μ’ αυτά.
-Γιατί να είναι προορισμός η Λίμνη Πλαστήρα και να μην είναι η Λίμνη Πουρναρίου;
Αν κανένας συγκρίνει και τις δυό φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, χωρίς την τοπικιστική διάθεση βεβαίως, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η Λίμνη Πουρναρίου, είναι μακράν μπροστά, σε σχέση με το φυσικό κάλλος. Όμως περί την Λίμνη Πλαστήρα ζουν και κινούνται δραστήριοι πολιτικοί και παράγοντες, οι οποίοι δεκαετίες πριν οραματίστηκαν, ότι ο χώρος που τεχνητά κι εκεί δημιουργήθηκε, μπορεί να ζήσει τον τόπο και να αποτελέσει σημείο προόδου γι’ αυτόν. Κι έγιναν παρά πολλά, για να έχουν το προνόμιο σήμερα οι κάτοικοι της Καρδίτσας, να έχουν τα οφέλη ενός καταγεγραμμένου και πολυδιαφημισμένου τουριστικού προορισμού.
Για την Λίμνη Πουρναρίου, δεν κατάφερε κανένας μέχρι τώρα, να καταθέσει μια ολοκληρωμένη και αιτιολογημένη πρόταση για τον περιμετρικό δρόμο, απ’ τον οποίο πρέπει να ξεκινήσει η όποια απόπειρα αξιοποίησής της. Κάποιοι κατά καιρούς, έχουν ψελλίσει κάτι περί την πρόταση αυτή, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ και ΠΟΤΕ, δεν έβαλε την όποια τέτοια πρόταση, ως βασικό στόχο, που πρέπει, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι , να γίνει πράξη.
Κανένας και ποτέ, επίσης, δεν οραματίστηκε, το τι μπορούσε και μπορεί βεβαίως, να δημιουργηθεί στις εκτάσεις περί την Λίμνη αυτή. Και πως το ότι δημιουργηθεί θα ήταν η ευθεία αναφορά, στην επίσης πολυσυζητημένη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των Τζουμέρκων.
Μόνο τυχαία, δεν είναι η σιωπή και η απροθυμία των τοπικών παραγόντων, να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Γνωρίζουν ότι είναι ένα θέμα, που απαιτεί τεράστια προσπάθεια, για να μπουν οι βάσεις και ν’ αρχίσει να φαίνεται έργο. Υπ’ αυτή την έννοια, διαπιστώνουν οι… ευφυείς πολιτικοί, πως δεν μπορούν να έχουν άμεσο εκλογικό όφελος, άρα δεν συντρέχει λόγος να σπαταλήσουν χρόνο και να μπουν σε μια διαδικασία, που δεν θα αποδώσει άμεσα.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που συνολικότερα σ’ αυτόν τον τόπο δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με τους ρυθμούς και την εικόνα που προχωρούν σε γειτονικούς νομούς και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Για παράδειγμα η Καρδίτσα, λίγα χιλιόμετρα απέχει απ’ την Άρτα, αλλά η λογική και η πρακτική των παραγόντων της, απέχει παρασάγγας, απ’ την λογική των δικών μας παραγόντων.
Καταλήγοντας. Με τα πολλά και τα λίγα, ένα είναι το συμπέρασμα. Σ’ αυτόν τον τόπο, που έχει το φυσικό κάλλος και πολλές άλλες προϋποθέσεις να πάει μπροστά, δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα ορίσουν το μέλλον του και θα κάνουν όσα έπρεπε να έχουν γίνει, από πολλές δεκαετίες πριν.
Μια ευχάριστη εξέλιξη
Δεν πρέπει να παραληφθεί η αναφορά, στις τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνου Γαρνέλη, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα στην θητεία του, την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, που θα έχει ευθεία αναφορά στην ανάπτυξη των Κεντρικών Τζουμέρκων, μιας και πολλά χωριά του Δήμου του, είναι δίπλα στην Λίμνη.
Ο Μαρίνος, έχει την διάθεση και είναι απ’ τους ανθρώπους, που μπορούν να κινητοποιήσουν και άλλους και να προκύψει κάποια θετική πρωτοβουλία.
Αυτό ας καταγραφεί στα θετικά της υπόθεσης.
Η Λίμνη Πλαστήρα ως προορισμός
Επιλέξαμε ένα απόσπασμα, απ’ τα κείμενα με τα οποία προβάλλεται η Λίμνη Πλαστήρα, σε εφημερίδες, περιοδικά και το διαδίκτυο. Διαβάστε το και σίγουρα θα διαπιστώσετε την σαφή υπεροχή της Λίμνης Πουρναρίου.
«Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διαθέτει εκτός από ονειρική ομορφιά πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Στην περιοχή θα βρείτε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα.
Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά. Επισκεφτείτε τα και δείτε την εξαιρετική ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον και τα παραμυθένια τοπία που συνθέτουν. Κάποια από αυτά είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ένα έχει τις δικές του ομορφιές και τα ιδιαίτερα μυστικά του να αποκαλύψει».
Η ΓΝΩΜΗ