Καλώς ήρθατε στην πατρίδα του Γεωργίου Καραϊσκάκη
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια και αποτελεί κίνητρο για να γίνει η Άρτα και απ’ το θέμα αυτό, ευρύτερα γνωστή…
Ήταν περί τα τέλη του 1981, στα πρώτα ρεπορτάζ στην Άρτα, όπου η αγωνία για να καλύψουμε το κάθε θέμα, ήταν εμφανής, υπερβαίνοντας και τα όρια, κάποιες φορές. Μας οδήγησε στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου ήταν και ο σταθμός λεωφορείων για τα ορεινά, ο μακαρίτης Αλέκος Τσάπαλης, μηχανικός στο Δήμο Αρταίων εκείνη την εποχή, αλλά και οπαδός στης σκέψης και της δράσης του Καραϊσκάκη. Φτάνοντας στο σημείο ο ίδιος δεν άντεξε. Κοιτάζοντας το άγαλμα, έλεγε κάπως ψιθυριστά, ίσως και με έντονη την φωνή του «α… ρε Γιώργη… πως σε κατάντησαν», παρατηρώντας το χώρο που δέσποζε η επιβλητική μορφή του ήρωα της επανάστασης του 1821. Κάποιος άσχετος, που βρισκόταν εκεί, νόμισε ότι ο μακαρίτης απευθυνόταν σ’ αυτόν, για να λάβει την απάντηση «δεν μιλάω σε σας κύριε» και να κλείσει εκεί η συζήτηση.
Τριάντα τέσσερα χρόνια πριν. Μόλις προχθές που φτάσαμε στο σημείο που προαναφέρουμε και η θλίψη πολλαπλασιάστηκε… Η κατάσταση ίδια και χειρότερη. Απ’ την μια αντικαταστάθηκε η λάσπη που κυριαρχούσε στην πλατεία την εποχή εκείνη με κάποια πλακόστρωτα, αλλά τα δένδρα που καθ’ υπερβολήν ίσως φυτεύτηκαν εκεί, έχουν μεγαλώσει τόσο που το άγαλμα του Καραϊσκάκη, για να το εντοπίσεις, πρέπει να έχει ειδική πυξίδα!
Καθόλου τυχαία, η επίσκεψη στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου και το άγαλμα του ήρωα της επανάστασης του 1821. Η πληροφορία μας οδήγησε εκεί, που ήταν η αφορμή, να έρθει στην σκέψη μας, η κατάντια της σύγχρονης Άρτας και όσων καμώνονται πως την εκπροσωπούν και με πομπώδεις εκφράσεις δηλώνουν πως αγωνιούν για το μέλλον της. Να μην τα θυμόμαστε βεβαίως, γιατί η οργή κυριαρχεί.
Τέλος πάντων. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα και άλλους φίλους και συνοδοιπόρους στην σκέψη για το μέλλον της Άρτας, οι οποίοι είχαν να του καταθέσουν και του κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις, οι οποίες υλοποιούμενες, κατά ένα μεγάλο μέρος, έβγαζαν το αρχικό του χρέος προς την Άρτα.
Η μία, ίσως και ση σημαντικότερη. Να γίνουν απλές κινήσεις, οι οποίες χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος και κανέναν περίεργο προγραμματισμό, θα κάνουν συνείδηση των πάντων, πως η Άρτα είναι η πατρίδα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Πολύ απλά. Να μεταφερθεί το άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, απ’ την ομώνυμη πλατεία, όπου χρειάζεσαι πυξίδα, για να το βρεις στην κύρια και πιο πολυσύχναστη είσοδο της πόλης, στον κυκλικό κόμβο μπροστά στο στρατόπεδο Παπακώστα. Με μια ειδική κατασκευή, να προβάλλεται επαρκώς, να φωτίζεται επαρκώς και να αποτελεί το σημείο, όπου ο επισκέπτης, θα κάνει την στάση, να δει τι σημαίνει η τοποθέτηση του αγάλματος στο συγκεκριμένο σημείο, για να ακολουθήσει η επιβεβαίωση της πληροφορίας, ότι Καραϊσκάκης έχει πατρίδα την Άρτα, όπως επιβεβαιώνουν και τα περιληπτικά στοιχεία που παραθέτουμε. Παράλληλα με την τοποθέτηση του αγάλματος, στο συγκεκριμένο σημείο, να τοποθετηθούν και πινακίδες, σ’ όλες τις εισόδους της πόλης και να αναγράφουν «ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ».
Είναι σίγουρο πως όλοι όσοι θα περάσουν απ’ την πόλη, θα εμπεδώσουν πως ο Καραϊσκάκης κατάγεται απ΄ την Άρτα και δεν υπάρχει κανένας, που αν θεωρήσει σωστή την παραχάραξη της ιστορίας, που θέλει τον ήρωα της επανάστασης του 1821, να κατάγεται απ’ το Μαυρομάτη Καρδίτσας.
Η πρόταση κατατέθηκε, έναν μήνα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης και κατά την γνώμη πολλών (και ειδικών) συμπολιτών μας, η μεταφορά και η τοποθέτηση του αγάλματος, δεν κοστίζει τίποτα. Ούτε ένα ευρώ!
Αν ο ίδιος είχε αντιληφθεί, Την σημασία της πρότασης, θα είχε αποτελέσει αυτό το έργο, την πρώτη του εμφάνιση στα δρώμενα του Δήμου και θα είχε εισπράξει τα καλύτερα σχόλια, τα οποία θα ήταν τόσο… ηχηρά και θα εξαφάνιζαν για πολύ καιρό, λάθη και παραλείψεις.
Συμπολίτης μας, λάτρης της Άρτας, που επιμένει κι αυτός με προτάσεις, οι οποίες φαντάζουν περίεργες, ίσως και εξωπραγματικές, αλλά είναι πολύ απλές στην υλοποίησή τους και θα αποδειχτούν χρήσιμες, στο διάβα του χρόνου, μας έλεγε με νόημα, εξηγώντας γιατί δεν κατάλαβε την σημασία της πρότασης, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης: «Είναι μεγάλη η απόσταση απ’ τις Χαλκιάδες στην Άρτα, όχι σε χιλιόμετρα, αλλά σε σκέψη για το τι είναι η Άρτα».
Αινιγματικό μας φάνηκε, αλλά ας μην κάνουμε ιδιαίτερη ανάλυση. Οι αναγνώστες εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα, για να επανέλθουμε στην πρόταση και την κατάντια της Άρτας και το πώς τιμάει την ιστορία της, η οποία είναι τεράστια και αποτελεί σημείο αναφοράς και για την Ελλάδα, αλλά και για τον πλανήτη!
Όλοι οι δήμαρχοι, απ’ την μεταπολίτευση και μετά, έχουν γίνει αποδέκτες της πρότασης, που ήθελε την ανάδειξη του αγάλματος του Γεωργίου Καραϊσκάκη, είστε στο συγκεκριμένο σημείο, που σήμερα και η «Γ» προτείνει, είτε σε άλλα σημεία, που πάντως η ανάδειξη της τιμής προς τον αρτινό ήρωα, θα ήταν αυτή που του αξίζει και παράλληλα η πόλη, θα είχε τα δικά της οφέλη, είτε σε επίπεδο προβολής, ακόμη και σε επίπεδο τουριστικής κίνησης.
Την τελευταία απόπειρα, την είχε κάνει η «Γ» στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, ο οποίος με την ευφυΐα που διέθετε, είχε αποφανθεί πως δεν είναι θέμα αυτό που αφορά το μέλλον της πόλης. Ανάλογες προτάσεις είχαν δεχτεί και ο Πάνος Οικονομίδης και ο μακαρίτης Κώστας Βάγιας, που κι αυτοί δεν ευαισθητοποιήθηκαν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Όμως τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο… Η πρόταση επαναφέρεται και έχουμε την αίσθηση πως με την μεθοδική διατήρησή της στην επικαιρότητα μπορεί να προκύψει το επιζητούμενο αποτέλεσμα και να γίνει κάτι.
Βεβαίως δεν πρέπει να είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Έχουμε την εμπειρία, του πως αντιμετωπίζεται το ιστορικό γεφύρι, που είναι παγκόσμιο μνημείο, όπως επίσης τα Βυζαντινά Μνημεία, αλλά το να κρατούνται τα σοβαρά αιτήματα, στην επικαιρότητα, μόνο κακό, δεν κάνει.
Εφημ.Η ΓΝΩΜΗ