Banner Πανω
 
 
 


Το χρονικό της πλημμύρας στην Άρτα 


Έβαλε ο Θεός το χέρι του!


Αλλά πόσες φορές θα το κάνει ακόμη, αν δεν αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες και δεν γίνουν μάθημα, για το επόμενο διάστημα;
 
Απολογισμός μια πολυτάραχης ημέρας, με πολλά προβλήματα, κινδύνους και φυσικά τον τραγικό απολογισμό της κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, για το οποίο ήδη μιλάει όλος ο πλανήτης, όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό.

 

plim-fragma-88-a

 

Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, είναι το ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη όσων είδαν από κοντά τις εικόνες της πλημύρας, αλλά και όσων τις έχουν πληροφορηθεί εξ αποστάσεως. Και η απάντηση, κυρίως όσων γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, κάνουν λόγο για ολιγωρία της ΔΕΗ, που ενώ, όπως λένε γνώριζε τι θα ακολουθήσει σε επίπεδο καιρικών φαινομένων, καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ανοίξει το φράγμα και να απελευθερώσει φορτία νερού, τα οποία χρειάστηκε να απελευθερώσει, όταν τα πράγματα, ήταν σε οριακή κατάσταση και προέκυψαν τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο. Όλη την ημέρα, το Σάββατο, οι δείκτες εισροής νερού στο φράγμα, αυξανόταν, αλλά κανένας δεν αποφάσιζε να αυξήσει τον αριθμό των κυβικών νερού, που έπρεπε να φύγουν προς την πεδιάδα. Και το έκαναν την Κυριακή το πρωί στις 6, για να ακολουθήσει το πανδαιμόνιο, το οποίο απασχόλησε όλη την χώρα, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για να συντονίσει προσωπικά τις προσπάθειες.

 

plakas-gefira-pesmeni-00-d-d

 

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για το Γεφύρι της Πλάκας και μετά από επικοινωνία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόταση του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, για την μελέτη ανακατασκευής της γέφυρας.

Απ’ τις 9 περίπου το πρωί, ήρθε το κακό μαντάτο για την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας και ακολουθούσαν, ένα – ένα τα υπόλοιπα άσχημα νέα, που αφορούσαν σ’ όλο το μέτωπο της διαδρομής του Αράχθου, που με την ορμή του παρέσυρε τα πάντα.

 

plim-parapotamio-00-a-a

 

plim-parking-99-a

 

Πρώτο θύμα, το παραποτάμιο πάρκο, που σε χρόνο ρεκόρ πλημμύρισε και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, το πρωί της Κυριακής, το μόνο που έβλεπε κανένας ήταν το νερό και τίποτα άλλο. Ακολούθησαν οι χώροι στάθμευσης του Δήμου Αρταίων, με επίκεντρο το παρκινγκ των φορτηγών, όπου τα περισσότερα απορριμματοφόρα, καλύφτηκαν απ’ το νερό, ενώ για λίγα λεπτά της ώρας, οι εργαζόμενοι του Δήμου, πρόλαβαν να βγάλουν στον περιφερειακό δρόμο, τα λειτουργούντα οχήματα.

 

plim-g-mpakola-33-b

 

Επόμενη στάση της καταστροφικής διάθεσης του Αράχθου, το παραποτάμιο μέρος, απ’ τον οικισμό των τσιγγάνων, μέχρι το ιστορικό γεφύρι της Άρτας. Το σημείο όπου η κοίτη του Αράχθου, έχει γίνει ιδιοκτησία συγκεκριμένων παραγόντων της Άρτας. Κι εκεί η καταστροφή ήταν εμφανής. Τα σπίτια, λίγο έλειψε να καλυφτούν απ’ το νερό, ενώ σ’ όλο τον δρόμο της Γ. Μπακόλα, ήταν δεκάδες τα οχήματα της Πυροσβεστικής, που έκαναν άντληση των νερών απ’ τα υπόγεια.

«Οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου. Μια πονεμένη ιστορία», έγραφε σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, η «Γ» και οι εξελίξεις, μαζί με τις καταστροφές, το επιβεβαιώνουν πλήρως.

 

plim-neoxori-00-d

 

Η επόμενη στάση του ποταμού, εξ ίσου τρομακτική. Τα ορμητικά νερά του Αράχθου να χτυπούν το ιστορικό γεφύρι της Άρτας και όσοι βρισκόταν εκεί, ένα ερώτημα είχαν να προβάλλουν.

-Θ’ αντέξει;

Άντεξε, αλλά το παράδειγμα του επίσης ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, πρέπει να αποτελέσει το στοιχείο του έντονου προβληματισμού, αλλά και αφετηρία αποφάσεων. Δεκαετίες, ζήσαμε με ψέματα εις βάρος του παγκόσμιου μνημείου. Τώρα όλα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο και να γίνουν πράξη σημαντικά έργα, τα οποία θα εξασφαλίσουν την ακεραιότητα του μνημείου, εις τους αιώνες των αιώνων.

Από κει και κάτω, η ολοκληρωτική καταστροφή. Τίποτα δεν είναι πλέον όπως παλιά. Οι εικόνες προκαλούν ανατριχίλα, αλλά την χαριστική βολή δίνουν οι ανεύθυνοι, που έχουν πληροφορίες, για να ταράξουν και να φοβίσουν τον κοσμάκη.

Οι κινήσεις ήταν συντονισμένες και η εκκένωση σημείων των χωριών, έγινε με προσοχή και μέχρι αυτή την στιγμή, δεν είχαμε προβλήματα.

Η μέρα που ξημερώνει, θα είναι εξ ίσου δύσκολη. Η ελπίδα όλων, είναι στραμμένη στον Θεό που πρέπει να ξαναβάλει το χέρι του. Ας ελπίσουμε, ότι όσα θ’ ακολουθήσουν αύριο, θα είναι… δουλειά το Θεού.

Όμως την επόμενη ημέρα, το αναγκαίο είναι να υπάρξει σωφροσύνη, ψύχραιμη ανάλυση του φαινομένου, για να ακολουθήσουν παρεμβάσεις και δράσεις, που δεν θα επιτρέψουν, ανάλογες εξελίξεις στο μέλλον.
Εφημ.Η ΓΝΩΜΗ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...