Παναγιώτης Ρεμπής: «Υπάρχουν ευθύνες και μεγάλες μάλιστα για το Γεφύρι της Πλάκας»
Με αφορμή την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το atpreveza επικοινώνησε με τον κ. Παναγιώτη Ρεμπή, έναν από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες σε αυτό το είδος κατασκευής, ο οποίος ήταν και υποψήφιος βουλευτής Ν. Πρέβεζας με το Ποτάμι.
Ο κ. Ρεμπής αρχικά ανέφερε: «Το Γεφύρι της Πλάκας είναι ένα ιστορικό μνημείο, όπως τόσα άλλα, το οποίο ήταν παρατημένο στο χρόνο του. Ήταν ήδη σε κακή κατάσταση, λόγω της αδιαφορίας κάποιων παραγόντων και δεν μπόρεσε να αντέξει την τεράστια πίεση που δέχθηκε.
Το υδάτινο μέτωπο χτύπησε την όψη του γεφυριού, σαν ένας σεισμός -εξηγώντας το απλοϊκά- και το γεφύρι έκανε ταλάντωση μπρος-πίσω και έπεσε.
Είναι ένα ιστορικό μνημείο, που έπρεπε να το διατηρήσουμε και για εμένα υπάρχουν ευθύνες και μεγάλες μάλιστα. Είχαμε όμως όλοι στο μυαλό μας, να το βλέπουμε, να συχνάζουμε στα τσιπουράδικα της περιοχής και όχι να το διαφυλάξουμε.
Παλαιότερα η ΔΕΗ είχε σταματήσει μία μεγάλη επένδυση στο φράγμα του Αγίου Νικολάου, με σκοπό -υποτίθεται- να προστατευτεί το Γεφύρι. Όταν όμως λέμε πως το υπερασπιζόμαστε, πρέπει και να το συντηρούμε. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν έγινε».
Αναφορικά με το αν φταίει η Αρχαιολογία, όπως άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ο κ. Καχριμάνης, ο Παναγιώτης Ρεμπής τόνισε: «Δεν μπορεί ο ένας κρατικός φορέας να πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Είναι κρατικοί φορείς, κάποιος πρέπει να παίρνει την πρωτοβουλία. Οι αρχαιολόγοι μέσα από τη δημοσιοϋπαλληλική τους, αλλά ασφαλώς και την επιστημονική τους ιδιότητα, ίσως δεν ταυτίζουν το Γεφύρι με την ανάπτυξη. Δεν μπορεί όμως να τσακωνόμαστε εκ των υστέρων πάντα σε αυτή τη χώρα.
Κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη, κάποιος πρέπει να είναι ιεραρχικά αυτός που θα πάρει την απόφαση.
Το Γεφύρι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όπως πριν. Ίσως γίνει περίπου όπως πριν οπτικά, αλλά χωρίς τα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία που έκαναν τον μάστορά του μοναδικό. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν μπορούμε πάντα να μιλάμε εκ των υστέρων».
Παράλληλα στάθηκε και στον κίνδυνο που προέκυψε για το Γεφύρι της Άρτας και το ενδεχόμενο ευθυνών της ΔΕΗ: «Εγώ φοβήθηκα και για τη γέφυρα του Αράχθου, για το Γεφύρι της Άρτας. Η ΔΕΗ πρέπει να λογοδοτεί. Τα φράγματα έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία. Πρέπει να λειτουργούν σε ώρες αιχμής, είναι αποθήκες ενέργειας. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις πλέον είναι ακριβείς. Θα έπρεπε να είχαν ενεργήσει διαφορετικά. Κάποιος έχει ευθύνες εδώ.
Είναι διπλή η ζημιά για την εθνική οικονομία. Και χάθηκε νερό χωρίς να παράγει ρεύμα και έγιναν καταστροφές στις περιουσίες των ανθρώπων. Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ έπρεπε να είχαν επέμβει πριν από ημέρες. Ποτέ δυστυχώς δεν έχουμε δει να αποδίδονται ευθύνες στη χώρα μας.
Θα κάνω και μία πρόβλεψη που δε θέλω να επιβεβαιωθεί. Τέτοια φαινόμενα θα έχουμε και πάλι. Αν δεν βάλουμε μία λογική σειρά πραγμάτων και πούμε ότι θα τα κάνουμε, χωρίς κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, με προγραμματισμό και ορθολογικό σχεδιασμό, τότε δίνουμε λεφτά στο... βρόντο.
Να εξασφαλίσουμε τις υποδομές που ήδη έχουμε. Οι Δήμοι λένε πως δεν έχουν λεφτά και τα μοιράζουν από 'δω και από 'κει.
Το Γεφύρι της Πλάκας είχε αφεθεί στην τύχη του και μετά λέμε όλοι ποιος φταίει. Ήταν δυστυχώς θέμα χρόνου να συμβεί.
Δέχθηκε πλευρική πίεση με χιλιάδες κυβικά νερού το δευτερόλεπτο. Εγώ όπως είπα φοβήθηκα και για το Γεφύρι της Άρτας. Αν δεν είχε υποστηλωθεί επί Μελίνας Μερκούρη, ίσως να μην υπήρχε σήμερα. Η ΔΕΗ πρέπει από την πλευρά της να δει το θέμα με τα φράγματα και πως θα το διαχειριστεί.
Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να αξιολογήσουμε σε κάθε περιοχή της Ηπείρου τα ιστορικά μνημεία. Είναι ανευθυνότητα αν διαχειριζόμαστε χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για να παράγουμε έργο για την κοινωνία και τελικώς αποτυγχάνουμε. Να μην κάνουμε έργα βιτρίνας, αλλά να τα δίνουμε ουσιαστικά.
Αυτό που λέει και το Ποτάμι και το πιστεύω και προσωπικά, είναι πως πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο συλλογικότητας, ευθύνης και συνεργασίας για τα ιστορικά μνημεία, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων και να τα διαφυλάξουμε».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ποταμιού δημοσιεύτηκε και το παρακάτω άρθρο του κου Ρεμπή:
«Με αφορμή τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο συνέπεια των οποίων είχαμε καταστροφές επί των υποδομών, πολιτιστικών μνημείων, καλλιεργειών, ιδιοκτησιών κ.α. οι νομοί της Ηπείρου κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή δυστυχώς υπάρχουν «φωνές» αρμοδίων και αναρμοδίων επί παντός επιστητού, αλλά και ευτυχώς «φωνές» που ζητούν να συνεισφέρουν στη δύσκολη αυτή στιγμή για την περιοχή μας.
Το ΠΟΤΑΜΙ συνιστά τη στιγμή αυτή ψυχραιμία και ορθολογική σκέψη προκειμένου αντιμετωπιστούν σωστά οι δυσμενείς συνέπειες τέτοιων ακραίων φαινομένων που εκ των πραγμάτων θα ξανασυμβούν.
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία των τελευταίων 5 ετών και δυστυχώς η ελλιπής αξιολόγηση και ο ανορθόδοξος προγραμματισμός των Έργων Υποδομής είχαν ως αποτέλεσμα τις καταστροφές οδικών τμημάτων, ιστορικών γεφυριών, καλλιεργειών, σπιτιών και έναν κρατικό μηχανισμό παντελώς αδύνατο να αντιδράσει επαφιόμενος στην όποια φιλότιμη προσπάθεια ενός διαλυμένου συστήματος, το οποίο στην προσδοκία της νέας κυβερνητικής αλλαγής και ασυλίας του, είχε προ πολλού παραιτηθεί από κάθε οργανωτική δομή.
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι διαφορετική από τη χθεσινή και να βασιστεί στην αξιολόγηση των προβλημάτων από τα θεσμικά όργανα κυρίως αλλά και από λοιπούς παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, εις τρόπον ώστε να διαπιστωθούν, οργανωθούν, μελετηθούν και κατασκευασθούν εκείνα τα Έργα που θα κριθούν απαραίτητα προς αποφυγήν μελλοντικών βιβλικών καταστροφών και να μην επιτραπεί για μια ακόμη φορά η διασπάθιση πόρων στη δύσκολη αυτή περίοδο αλλά μόνο η ορθολογική διάθεση των για την κατασκευή των απαραίτητων Έργων.
Έτσι θέματα που έχουν να κάνουν με την υδραυλική των ποταμών, χείμαρρων και ρεμάτων και τη συγκέντρωση του υδάτινου δυναμικού στην εκβολή των, απαιτούν επανασχεδιασμό όπως και θέματα λειτουργίας και εκμετάλλευσης του υδάτινου πόρου (υδροηλεκτρικά εργοστάσια) απαιτούν κανόνες διαχείρισης. Ακόμη θέματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση του Εθνικού και επαρχιακού Οδικού Δικτύου που είχε εγκαταλειφθεί χωρίς πόρους στο βωμό της ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων, απαιτούν άμεση προτεραιότητα και θέματα που έχουν σχέση με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπεύθυνη αντιμετώπιση από τους φορείς αρμοδιότητας των.
Όλα τα ανωτέρω απαιτούν ορθολογική αντιμετώπιση, χρειάζονται συναίνεση και την άμεση βοήθεια της Πολιτείας προς τις Περιφέρειες και τους λοιπούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στα πλαίσια των όσων αναφέραμε.
Το ΠΟΤΑΜΙ είναι διατεθειμένο με τους ανθρώπους του και τις επιστημονικές του ομάδες να βοηθήσει ώστε συμμετέχοντας σε όλες τις ομάδες δράσεις και συντονισμού, να επιλεχθούν τα σωστά μέτρα και τα απαραίτητα Έργα για την ανακούφιση των ανθρώπων και την αντιμετώπιση κατά το δυνατόν στο μέλλον παρόμοιων προβλημάτων».
http://www.atpreveza.gr