ΑΡΤΑ: Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ο Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΕΘΕΑ στην Άρτα

 Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ο Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΕΘΕΑ στην Άρτα

Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   

kethea arta ktirio 2013 4osΥποστήριξη στους χρήστες και τις οικογένειές τους

 

Αίτημα πρόσληψης προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ

Δίπλα από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, με θέα το παραποτάμιο πάρκο και την τεχνητή λίμνη, βρίσκεται ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα που θα παρέχει στο εξής υποστήριξη στους χρήστες και τις οικογένειές τους με απώτερο σκοπό την υπαγωγή τους σε θεραπευτικά προγράμματα.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για τουλάχιστον μια επταετία ανακοινώνοντας ως ένα επιπλέον βήμα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών στην περιοχή, όμως η υλοποίηση του στόχου διαρκώς αναβάλλονταν για διάφορους λόγους, με σημαντικότερο βέβαια εκείνο της εξεύρεσης κατάλληλου χώρου.

(12/4/2013)

Δικαιολογημένη λοιπόν ήταν η ικανοποίηση την οποία εξέφρασαν τόσο ο υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης στο νομό Θεόδωρος Οικονομίδης, όσο και ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο Γιάννης Παπαχρήστου στην συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου και ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του Σταθμού, στο νέο χώρο που διαμορφώθηκε για το σκοπό αυτό.

Βέβαια η λειτουργία του προς το παρόν θα γίνεται με κλιμάκιο προσωπικού που θα έρχεται στην Άρτα μια φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, αλλά όπως αναφέρθηκε έχει κατατεθεί προς το υπουργείο Υγείας αίτημα πρόσληψης προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ, για όλους τους νομούς.

kethea arta 2013 4os papaxrhstoy g oikonomidhs theod-O υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ, Γιάννης Παπαχρήστου, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας λέγοντας: «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα. Υπήρχε μια παλιά Προγραμματική Σύμβαση όσον αφορά τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, καθυστέρησε εδώ και τρία χρόνια κι επιτέλους έφτασε η στιγμή όπου σήμερα ξεκινάμε τη λειτουργία του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο, τον κ. Παπαλέξη, την αντιδήμαρχο κ. Βασιλάκη για την ευαισθητοποίηση και τη θέληση στο να προχωρήσει αυτός ο σταθμός και να λειτουργήσει. Έγινε πολύ γρήγορα και θέλω να την ευχαριστήσω γιατί αφιέρωσε και προσωπικό χρόνο πάνω σ’ αυτό.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Άρτας τον κ. Θεόδωρο Οικονομίδη, γιατί ήταν μια συνεργασία παλιά, όπου οραματιστήκαμε τη λειτουργία αυτού του Συμβουλευτικού Κέντρου. Αυτός ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί μόνο μια φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα από 10:30 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα, κι ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει το προσωπικό που μπορεί να έρχεται καθημερινά από τα Γιάννενα. Ήδη έχουμε κάνει με την Περιφέρεια Ηπείρου ένα Τεχνικό Δελτίο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για να ενταχθούνε εννέα προσλήψεις για όλη την Ήπειρο, απλώς ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από το υπουργείο Υγείας και καλώ την πολιτεία να σκύψει περισσότερο στο θέμα των ναρκωτικών γιατί είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και σαφώς και με την κρίση έχουμε περισσότερα περιστατικά όχι μόνο σε σχέση με τα ναρκωτικά αλλά και με νόμιμες ουσίες, και με το αλκοόλ και με το τζόγο. Αυτός ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα καλύπτει τις οικογένειες του νομού της Άρτας αλλά και έξω από το νομό. Εδώ δεν θα υπάρχει κάποια καθυστέρηση γιατί και στα Γιάννενα και σε όλα τα ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μία φορά την εβδομάδα οι γονείς έρχονται σε θεραπευτικές ομάδες, οπότε φτάνει.

kethea arta ktirio 2013 4os mesaΤο θέμα θα είναι σε σχέση με τους χρήστες που καλό είναι να έρχονται καθημερινά, αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να παρέχουμε τις υπηρεσίες, την υποστήριξη που χρειάζονται. Επίσης να πω πως αυτός είναι ο δεύτερος Συμβουλευτικός Σταθμός μετά την Ηγουμενίτσα. Σε περιόδους κρίσης εμείς κοιτάμε την ανάπτυξη, κοιτάμε την ενεργητικότητα, κοιτάμε το να έχουμε στόχους, μακριά από τη μιζέρια και την παθητικότητα. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να έχει ο καθένας μας. Όχι μόνο για τις οικογένειες των χρηστών και τους χρήστες αλλά μιλάμε και για τους εαυτούς μας».

Σε ερώτησή μας σχετική με τον αριθμό των ατόμων που αφορούν την Άρτα από την αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα πρόσληψης ο ίδιος διευκρίνισε: «Από τα εννέα άτομα τα δύο είναι για τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Άρτας. έχουμε υπολογίσει δύο άτομα στην Άρτα, δύο στην Πρέβεζα, δύο στην Ηγουμενίτσα και τρία στα Γιάννενα», ενώ αναφορικά με το ότι ο Σταθμός προσφέρει στους χρήστες και τις οικογένειες του σημείωσε: «Ο Συμβουλευτικός Σταθμός είναι το πρώτο βήμα του χρήστη πριν τη θεραπεία. Δηλαδή, έρχεται ο χρήστης συμμετέχει καθημερινά, έρχεται από τις 10 το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Ο στόχος είναι περισσότερο η μείωση της χρήσης μέχρι να διαμορφώσει αίτημα και να ζητήσει να πάει σε κάποια θεραπευτική κοινότητα. Ξέχασα να πω πως το πρόγραμμα είναι στεγνό, δωρεάν και εθελοντικό. Είναι τρία βασικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, δεν χορηγούμε εμείς υποκατάστατα γιατί πιστεύουμε πως αν ο χρήστης αλλάξει τον τρόπο ζωής μπορεί να μείνει καθαρός, κάτι που διαπιστώνουμε κι από την εμπειρία των 30 χρόνων του ΚΕΘΕΑ. Ο στόχος είναι με την καθημερινή συμμετοχή η μείωση της χρήσης, η υποστήριξη μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μέσα από ομάδες καθημερινές που κάνουμε στο να διαμορφώσει αίτημα και να ζητήσει να πάει σε κάποια θεραπευτική κοινότητα για να κάνει ψυχική απεξάρτηση. Στο Συμβουλευτικό Σταθμό αρχίζει ο χρήστης και παίρνει κάποια πράγματα που τα είχε αφήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης. Για παράδειγμα μπαίνει σε μια διαδικασία να αναλαμβάνει ευθύνες, να κάνει καθαριότητα στο χώρο, να μαγειρέψει, να φροντίζει τον εαυτό του σε θέματα ας πούμε υγείας.  Σιγά - σιγά μέσα σε 20 με 30 ημέρες ο χρήστης προετοιμάζεται να πάει σε κάποια θεραπευτική κοινότητα. Η θεραπευτική κοινότητα αυτή τη στιγμή – μιλάμε για πρωινή - βραδινή – είναι στα Γιάννενα».

Η οικογένεια κινητοποιεί τον χρήστη

Η συμβολή του Συμβουλευτικού σταθμού σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο είναι ιδιαιτέρως σημαντική και προς την οικογένεια του χρήστη. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό σημείωσε: «Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην κινητοποίηση του χρήστη, στο να παραπέμψει το χρήστη στο Συμβουλευτικό Σταθμό ή σε κάποιο πρόγραμμα. Παίζει ρόλο και σε μια περίπτωση που μπορεί να υποτροπιάσει ο άλλος, στη θεραπεία του. Δηλαδή αν υποτροπιάσει μπορεί η οικογένεια να του βάλει τα όρια,  να τον πιέσει ώστε να ξανάρθει στο πρόγραμμα, αλλά παίζει ρόλο και στην κοινωνική επανένταξη έτσι ώστε όταν τελειώσει τη θεραπεία του ο χρήστης να ενταχθεί ομαλά στο οικογενειακό περιβάλλον. Εδώ θα καλέσω τους γονείς, να φύγουν λιγάκι από τη ντροπή, την ενοχοποίηση, την αγωνία, τη στεναχώρια. Γιατί βλέπουμε οικογένειες να υιοθετούν τρόπους ζωής της χρήσης, της   παθητικότητας.

Έχουν αφήσει γονείς τις σχέσεις, τους φίλους. Γιατί προχωράνε στο δρόμο και σκέφτονται ότι τους κάποιος τους κοιτάει: ο μπακάλης, ο μανάβης ή ο φούρναρης και σκέφτεται “να, έχει ένα παιδί στη χρήση”, κι αυτό δημιουργεί συναισθήματα βαριά ή ο γονιός μπαίνει σε μια διαδικασία να υιοθετεί τον τρόπο ζωής του χρήστη. Οπότε τι λέμε εμείς, ότι ο γονιός ανεξάρτητα από το αν έρθει το παιδί του, θα πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για να μάθει νέους τρόπους να υποστηριχθεί. Να βγει από την παθητικότητα, να αρχίσει να κάνει σχέσεις η οικογένεια, να ανοίξει τα εξώφυλλα, τα πατζούρια, να δέχεται κόσμο στο σπίτι έτσι ώστε να δώσει το παράδειγμα στο παιδί.

Σε κάθε σύστημα έχουμε μια ιεραρχία, ο γονιός είναι σένα πιο υψηλό επίπεδο κι ο χρήστης πιο κάτω. Αν λοιπόν ο χρήστης με την παθητικότητά του, με  τη μιζέρια του, με την ασυνέπεια είναι σ’ αυτό το επίπεδο κι ο γονιός υιοθετεί και πέφτει σ’ αυτό το επίπεδο, θα πρέπει κάποιος να σηκωθεί πάνω, να του δώσει το χέρι να τον τραβήξει. Άρα η δουλειά που κάνουμε με τους γονείς είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι στο να μπορούνε οι γονείς να κινητοποιήσουν το παιδί τους αλλά και σε σχέση με τον εαυτό τους να κάνουν πράγματα για να προχωρήσουν». Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι χρήστες ή οικογένειές τους για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού από την ερχόμενη Δευτέρα είναι ένα τηλεφώνημα στο 26810-22881.

Αιτήματα απεξάρτησης από τζόγο και αλκοόλ

Στο μεταξύ ερώτηση θέσαμε στον κ. Παπαχρήστο αναφορικά με την διαπίστωση της αύξησης των εξαρτήσεων στην περιοχή τόσο στον τζόγο, όσο και στο αλκοόλ, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για όσα το ΚΕΘΕΑ διαπιστώνει. Ο ίδιος απάντησε: «Ποσοστά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι τα αιτήματα είναι περισσότερα από τις άλλες χρονιές. Ήδη λειτουργούμε στα Γιάννενα εδώ και έξι χρόνια και το έργο μας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Φανταστείτε ότι και κάποιος που έχει τελειώσει τη θεραπεία, αν είναι άνεργος για ένα χρόνο, αυτό είναι ένας παράγοντας υποτροπής. Δηλαδή ο άλλος όταν τελειώσει τη θεραπεία θα πρέπει να έχει δουλειά, να ενταχθεί επαγγελματικά σ την αγορά εργασίας. Από τη στιγμή που αυτό είναι δύσκολο σαφώς θα πρέπει να βρούμε μια σειρά άλλους τρόπους. Είναι πολύ σημαντικό να πως το να έχεις καλά αποτελέσματα σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς. Να υπάρχει δικτύωση. Γιατί αυτή τη στιγμή κρίνονται όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας. Αυτό το κάνει δυσκολότερο. Τώρα, όταν ο άλλος έχει μια δουλειά και μετά από 10,20 ή 30 χρόνια απολυθεί, ή είναι άνεργος για χρόνια που καταλήγει;

Πού βρίσκει διέξοδο; Στα Γιάννενα έχουμε αιτήματα και για το τζόγο. Υπάρχουν προγράμματα στην Αθήνα κι από το καλοκαίρι  θα δεχόμαστε και στα Γιάννενα παρόλο που ως μονάδα προσωπικού είμαστε μικρή. Η κρίση ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές».

-Από την δική που πλευρά ο υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης, Θεόδωρος Οικονομίδης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ευχάριστη ημέρα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω πως ως Κέντρο Πρόληψης και ως Επιστημονικός Υπεύθυνος δεν διεκδικούμε, μας ανήκει η πατρότητα της πρότασης προς  τους τοπικούς φορείς ώστε πρώτη προτεραιότητα να είναι ένας Συμβουλευτικός Σταθμός μ’ ένα πρόγραμμα καθαρό.

Είναι γνωστό πως το Κέντρο Πρόληψης λειτουργεί από το 1997 κι από τότε δεχόμαστε αιτήματα χρηστών και των οικογενειών τους και διαπιστώσαμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας, ή καλύτερα η πλειονότητα των χρηστών ανήκαν στην εφηβεία ή στους νέους ενήλικες. Έτσι λοιπόν πριν από οχτώ χρόνια είχε γίνει μια πρώτη συνάντηση στο Κέντρο Πρόληψης, με το Μητροπολίτη, τον Σεβασμιότατο κ.κ. Ιγνάτιο, με τον τότε νομάρχη κ. Ρίζο και τον νεοεκλεγέντα τότε Δήμαρχο, κ. Οικονομίδη. Είχα εξουσιοδοτηθεί και πήγα και βρήκα τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ τον κ. Πουλόπουλο, έγινε δεκτή η πρόταση και τότε ξεκίνησε η διαδικασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση. Είχε υποδειχθεί ένας άλλος ο χώρος που η γραφειοκρατία μας εμπόδισε να προετοιμαστεί νωρίτερα.

Τέλος πάντων, αυτά ανήκουν στην ιστορία πλέον και το ευχάριστο είναι ότι επιτέλους ξεκινάει τη λειτουργία ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα και ευελπιστούμε σιγά - σιγά και σύμφωνα με τα αιτήματα θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργεί σε καθημερινή βάση».

Ο κ. Θ. Οικονομίδης δήλωσε ότι η συνεργασία του με τον Συμβουλευτικό Σταθμό «θα είναι καθαρά υποστηρικτική και επειδή έχω και την ιδιότητα του παιδοψυχίατρου ενδεχομένως σε περιπτώσεις νοσηρότητας θα δίνουμε χείρα βοηθείας όπου μπορούμε στα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

πηγη. ΗΧΩ Άρτας



  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου