Συνέντευξη Δημάρχου Αρταίων

Συνέντευξη Δημάρχου Αρταίων


 Ο Δήμαρχος Αρταίων, Γιάννης Παπαλέξης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ". Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, έχει ως εξής:''Ερ.: Κύριε δήμαρχε πρόωρα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση των εκλογών του 2014, στην οποία αναμέτρηση θα κριθεί και το έργο σας, της πρώτης σας θητείας. Αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα;
Απ.: Δικαιούμαι να αισιοδοξώ, διότι η αναγνώριση του έργου μας είναι δεδομένη! Απομένει και η δικαίωση στην κάλπη και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί! Έχουμε ήδη κάνει δημόσιο απολογισμό του έργου μας, της πρώτης διετίας και παράλληλα αναφερθήκαμε και για τις δράσεις μας, έως το τέλος της θητείας μας, δράσεις που άλλες ολοκληρώθηκαν και άλλες εξελίσσονται, όπως τις προγραμματίσαμε. Στο δημοτικό μας πρόγραμμα, για τη δεύτερη θητεία μας, θα παρουσιάσουμε και το έργο μας, της πρώτης θητείας, ώστε οι συνδημότες μας να έχουν επίσημη, υπεύθυνη και πλήρη ενημέρωση για τα πεπραγμένα μας και τούτο γιατί είμαστε της αρχής ότι ενημερωμένοι δημότες, σημαίνει και υπεύθυνοι δημότες.
Ερ.: Έχουμε τρία χρόνια εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Ποιες οι εντυπώσεις σας;
Απ: Πρόκειται για μια μεγάλη και δύσκολη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία έγινε νόμος και εφαρμόστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Βρήκε απροετοίμαστους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές, χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εμείς στο Δήμο Αρταίων καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», μέσα σε έξι μόνο μήνες. Έγιναν οι συνενώσεις των Καποδιστριακών Δήμων, με το Δήμο Αρταίων, χωρίς άξια λόγου προβλήματα και σε αυτό μας βοήθησαν σε μέγιστο βαθμό το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και το σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, όλων των παρατάξεων, τους οποίους και ευχαριστώ. Οι εντυπώσεις μου, από την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», είναι θετικές, παρά τις αδυναμίες του και τα λάθη που έγιναν στις συνενώσεις των Δήμων. Ο Δήμος μας λειτουργεί πλέον αναπτυξιακά κι όχι διαχειριστικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες και δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου.
Ερ.: Όπως ορίζουν απαιτήσεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» η πρώτη θητεία σας λήγει τον προσεχή Μάιο, . Πιστεύετε ότι αυτό δεν λειτούργησε αρνητικά στους σχεδιασμούς και στους στόχους σας;
Απ.: Πράγματι ο χρόνος ήταν πάρα πολύ λίγος, για την πραγματοποίηση του προγράμματός μας, αλλά πιστέψτε με, τα καταφέραμε και μπορώ να πω και πολύ πιο πάνω από τις αρχικές μας προβλέψεις.
Όμως το πρόβλημα δεν ήταν και δεν είναι ο λίγος παραγωγικός χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι και παραμένει, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, με αρνητικές επιπτώσεις και στην λειτουργία των ΟΤΑ. Με ελάχιστες έως και μηδαμινές κρατικές χρηματοδοτήσεις, με μείωση των πόρων κοντά στο 60% και με πολλές νέες αρμοδιότητες, τι περισσότερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε; Παρά ταύτα η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει να παρουσιάσει σημαντικότατο έργο, γιατί νοικοκύρεψε το Δήμο, τόσο στα έξοδα, όσο και στα έσοδα, ενεργοποίησε και δραστηριοποίησε στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό και αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προοπτικές, προϋποθέσεις και δυνατότητες που είχαμε στη διάθεσή μας. Για εμάς η κρίση δεν ήταν άλλοθι, για να μην κάνουμε τη δουλειά μας, δεν την επικαλούμαστε και ζητάμε από τους δημότες μας, να μας κρίνουν σαν να μην υπήρχε κρίση, σαν να είχαμε μπροστά μας τετραετία κι όχι διετία, για να παράγουμε έργο.
Ερ.: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που συζητείται το τελευταίο διάστημα, σας βρίσκει σύμφωνο;
Απ.: Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από τα κόμματα τότε και τα κόμματα πρέπει να απομακρυνθούν από τους Δήμους. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και οι προτεινόμενες αλλαγές που ακούγονται, στην ουσία, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όμως ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί να γίνει «στο πόδι», ούτε πρέπει να εφαρμοστεί στις εκλογές που έρχονται. Θα μας βρει απροετοίμαστους και θα μας κάνει όλους άνω-κάτω! Να ανοίξει όμως ο διάλογος, ώστε να είναι έτοιμος για τις μεθεπόμενες εκλογές!
Ερ.:  Παρόλα αυτά δηλώσατε ότι θα είστε σίγουρα υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων και στις επόμενες εκλογές.
Απ: Ο δήμαρχος και η σημερινή Δημοτική Αρχή έχουν μπροστά τους υποχρεώσεις και ευθύνες για το Δήμο μας. Δεν σταματάει η λειτουργία του για τις εκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι αφήνουμε το πεδίο δράσεων και διεργασιών, ελεύθερο για τους αντιπάλους μας. Βέβαια εγώ ως εν ενεργεία δήμαρχος και ο συνδυασμός μας «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», ευρισκόμενος εν δράσει, έχουμε κάποια πλεονεκτήματα, που λείπουν από τους όποιους αντιπάλους μας. Όπως βρισκόμαστε σε διαρκή και καθημερινή επαφή με τους δημότες, έχουμε άμεση γνώση όλων των θεμάτων και ζητημάτων του Δήμου μας, τα ζούμε σε όλη τους την έκταση, έχουμε ιεραρχημένα τα προβλήματα που μας απασχολούν, δεν ψαχνόμαστε, για να βρούμε άκρες, ιδέες και στόχους. Και επιπλέον έχουμε έτοιμο τον κορμό του ψηφοδελτίου μας κι όχι μόνον. Μπορώ να πω, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι και την επόμενη Κυριακή να γίνονταν οι εκλογές, ο συνδυασμός μας σε όλα θα ήταν έτοιμος.
Ερ.: Δηλαδή είναι «σχεδόν κλεισμένο» το ψηφοδέλτιο, όπως είπατε;
Απ.: Όχι βέβαια! Το ψηφοδέλτιο μένει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή, για πολλούς, διάφορους και ευνόητους λόγους.
Ερ.: Θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα;
Απ.: Αρκετές! Το σίγουρο είναι ότι οι όποιες αλλαγές μας, αυτή τη φορά, δεν θα γίνονται άκριτα και αβασάνιστα. Και προπαντός δεν θα έχουμε την αγωνία της συγκρότησής του, η οποία και λογικά, κυριαρχεί και βασανίζει κάθε νέο υποψήφιο δήμαρχο ή νέο συνδυασμό!
Ερ.: Στις προηγούμενες εκλογές δεν συμπεριλάβατε στο ψηφοδέλτιό σας παλιούς δημοτικούς συμβούλους. Επιλέξατε νέα πρόσωπα, αλλά δεν αποφύγατε τις γκρίνιες και τις αποστασιοποιήσεις. Μετανιώσατε για αυτές τις επιλογές σας;
Απ.: Δεν μπορώ να πω ότι μετάνιωσα για εκείνους που διαχώρισαν τη θέση τους, από τη δημοτική μας παράταξη. Αριθμητικά οι εν λόγω αποστασιοποιήσεις, μας κόστισαν, όσον αφορά τη λήψη κάποιων αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως αυτά συμβαίνουν, σε όλους τους Δήμους της χώρας, συνέβαιναν και στο Δήμο Αρταίων και σε όλους τους προηγούμενους δημάρχους της πόλης μας. Αυτά τα έχει η πολιτική και τα επιτρέπει!
Ερ.: Ναι, αλλά δεχθήκατε έναν σκληρό και σε κάποιες περιπτώσεις και αθέμιτο πόλεμο. Αυτό δεν σας έχει τουλάχιστον πικράνει;
Απ.: Αν πω όχι, θα είναι ψέμα! Αλλά δεν πειράζει, προχωράμε χωρίς να κοιτάζουμε πίσω. Επαναλαμβάνω αποστασιοποιήσεις παρατηρούνται σε όλους τους Δήμους της χώρας και μάλιστα σε κάποιους έπαψαν να παίρνονται και αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια.
Ερ.: Εκδηλώθηκαν και νέες υποψηφιότητες. Πως τις κρίνετε;
Απ.: Καλοδεχούμενες! Πολλές υποψηφιότητες, πολλές και οι επιλογές για τους δημότες. Πολιτικά είναι υγειές φαινόμενο.
Ερ.: Μήπως κάποια από αυτές, σας προβληματίζει ή μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στην επανεκλογή σας;
Απ.: Διαδόθηκε ότι μου προκάλεσαν και… πανικό! Κάτι τέτοια είναι συνηθισμένες ή απλές προεκλογικές υπερβολές. Πρόκειται για αφελείς και αστείες τακτικές και συνταγές πολύ παλιότερων δεκαετιών. Εκείνος που ηγείται ψηφοδελτίου, όποιος κι αν είναι αυτός, ψυχολογικά θα ήταν αδιανόητο να μην πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Όποιος είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του και καμιά άλλη υποψηφιότητα δεν τον φοβίζει. Αντίθετα αν είναι σωστός, τις σέβεται και τις υπολογίζει όλες και τις αντιμετωπίζει μόνο με πολιτικό λόγο. Αυτό επιβάλει και ο πολιτικός πολιτισμός μας. Τώρα αν κάποιος λειτουργήσει με διαφορετικούς κανόνες, οι υπόλοιποι δεν είναι και απαραίτητο να παρασυρθούν από αυτούς.
Ερ.: Η λασπολογία δεν σας φοβίζει;
Απ.: Έχω συνηθίσει. Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε φάει πολλούς τόνους λάσπης στο διάστημα της δημαρχιακής μου θητείας και ούτε καν αντιδράσαμε, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των συνδημοτών μας, γιατί μεταξύ μας γνωριζόμαστε και κανείς μας δεν έχει ανάγκη συστάσεων. Εκείνο όμως που πράγματι μας φοβίζει, είναι, μήπως και σταματήσει αυτή η γνωστή σε όλους λασπολογία εις βάρος μας και αρχίσουν τα λιβανωτά!
Ερ.: Χρήστος Τσιρογιάννης;
Απ.: Νέος, συνάδελφος μηχανικός,  με νέες ιδέες και ευγενικές φιλοδοξίες. Σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα η συμμετοχή του σε αυτές τις εκλογές!
Ερ.: Κώστας Πατήλας;
Απ.: Παρά τις πολιτικές μας διαφορές, ενστάσεις και κόντρες μας, κυρίως στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον θεωρώ σαν ένα από τα πιο σημαντικά και αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής μας. Δεν ανακοίνωσε υποψηφιότητα, αλλά αν αυτό συμβεί, θα είναι σίγουρα θετικό και ενδιαφέρον για αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Ερ.: Παύλος Στασινός;
Απ.: Για τον Παύλο τι θα μπορούσα να πω. Ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο, δώσαμε τον αγώνα μας σε αυτόν τον χώρο, οι αρτινοί μας αναγνώρισαν την προσφορά μας στην τοπική κοινωνία, εμένα με εξέλεξαν  στο αξίωμα του πρώτου πολίτη του Δήμου μας, αυτό του δημάρχου Αρταίων και τον Παύλο τον εξέλεξαν εκπρόσωπό τους στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτά που είπα είναι νομίζω αρκετά για την εν λόγω υποψηφιότητα.
Ερ.: Ο άγνωστος «Χ» του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Και να γνωρίζαμε το όνομά του, τι θα μπορούσα να πω; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κομματική στήριξη και η επιλογή του, δεν μπορεί να μην είναι σεβαστή, όποιος και να είναι.
Ερ.: Άλλους υποψηφίους, από άλλους πολιτικούς χώρους, βλέπετε;
Απ.: Από το ΚΚΕ, ναι! Από τα άλλα κόμματα δύσκολο το βλέπω!
Ερ.: Εσείς θα διεκδικήσετε κάποιο κομματικό χρίσμα;
Απ.: Όχι και το εννοώ! Η εποχή των κομματικών χρισμάτων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είμαι δήμαρχος μιας θητείας και εν ενεργεία, στην ουσία μισής θητείας και δικαιούμαι μια ακόμη και ολόκληρη, για να ολοκληρώσω το έργο μας, για το οποίο οι αρτινοί δημότες, μας εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους, στις προηγούμενες εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί.
Ερ.: Θα συμπεριλάβετε και παλαίμαχους Δημοτικούς Συμβούλους στο νέο σας ψηφοδέλτιο;
Απ.: Ναι!
Ερ.: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;
Απ.: Είπα περισσότερα από ότι χρειάζονταν και είμαστε και επτά μήνες πριν από τις εκλογές. Θα τα ξαναπούμε και πρέπει να τα ξαναπούμε, όταν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες και γίνουν και γνωστά τα προγράμματά τους. Εύχομαι πάντως και αυτή η εκλογική αναμέτρηση, όπως και οι προηγούμενες για το Δήμο Αρταίων, να διεξαχθούν σε πολιτισμένα επίπεδα, ομαλά συνετά και οι αντιπαραθέσεις να στηρίζονται κύρια στον πολιτικό λόγο.''


  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου