Banner Πανω
 
 
 

tsiligiannhs_vivlia_2013_vraveyshΤίμησαν τον σπουδαίο Αρτινό συγγραφέα Κώστα Τσιλιγιάννη

Τίμησαν τον σπουδαίο Αρτινό συγγραφέα Κώστα Τσιλιγιάννη

 

tsiligiannhs_vivlia_2013_vraveyshΗ αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας ο ΣΚΟΥΦΑΣ ήταν γεμάτη και η ατμόσφαιρα το ίδιο φορτισμένη με το τιμώμενο πρόσωπο. Όλοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, ο ιστορικός Σύλλογος με την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, και που αφορούσε στην παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Κώστα Τσιλιγιάννη. Ο ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής, ένιωσε και δήλωσε πολύ συγκινημένος γιατί η εκδήλωση αυτή τιμής και αναγνώρισης του έργου του είναι η πρώτη στον τόπο καταγωγής του.


tsiligiannhs_vivlia_2013_panelΤο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντικό για το φως που έριξε στην τοπική ιστορία και σε πολλές άγνωστες πτυχές της, το ανέλυσαν στην εκδήλωση αυτή με αφορμή τα τέσσερα τελευταία του βιβλία, έξι διαφορετικοί ομιλητές. Πολύπλευρο κι αυτό άλλωστε όπως ο ίδιος ο συγγραφέας και η ιστορία της Άρτας, με τις μεγάλες εναλλαγές από την εποχή του Βασιλιά Πύρρου μέχρι εκείνη του Δεσποτάτου και αργότερα της υπόδουλης Ελλάδας, της μετά απελευθέρωσης εποχής, της κατοχικής  Άρτας και μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτό, με την ακρίβεια του ιστορικού, ο Κώστας Τσιλιγιάννης, όπως όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν, αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία. Και αυτό αναγνωρίζουν όχι μόνο ιστορικοί, συγγραφείς και λόγιοι, αλλά όπως φάνηκε από την προσέλευση πολλοί Αρτινοί πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Κυριότερο όμως όλων είναι ότι ο συγγραφέας εξακολουθεί με νέα δώρα και αντίδωρα στην Άρτα που αγαπά και τους Αρτινούς. Με άλλα δυο βιβλία έτοιμα προς έκδοση και ένα τρίτο που το χάρισε στους πολλούς «φίλους» όπως αποκάλεσε όλους τους παριστάμενους, και αποτελεί ξεχωριστό έργο που ολοκλήρωσε τα τελευταία επτά χρόνια. «Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη δόξα της Άρτας και με ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν έχει καταπιαστεί διεθνώς κανείς άλλος» εξήγησε. Το ανακοίνωσε στο τέλος της εκδήλωσης ως ένα αντίδωρο στο «μεγάλο δώρο» που του έκαναν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση. Το βιβλίο έχει τίτλο «Οι Έλληνες ηγεμόνες του κράτους της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα 1024-1318». Την έκδοσή του βιβλίου αυτού σύμφωνα με επιτόπια δήλωση του δημάρχου Αρταίων αναλαμβάνει ο Δήμος.

tsiligiannhs_vivlia_2013_kosmosΟι ομιλητές

-Για το βιβλίο «Η εκπαίδευση στην Άρτα κατά τη χρονική περίοδο 1881-1941» μίλησε ο Θωμάς Μπάκας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος εξήρε της σοβαρότητας, με την οποία προσέγγισε το θέμα ο Κ. Τσιλιγιάννης και υπογράμμισε ότι «Η τάση του συγγραφέα να συνδυάζει το ιστορικό και το πραγματολογικό στοιχείο, μιλά στην ψυχή του αναγνώστη και ιδιαίτερα του Αρτινού που έχει βιώματα. Το βιβλίο γράφηκε από την ιδιαίτερη ευαισθησία του συγγραφέα για την ανάδειξη των τοπικών κοινωνικών παραδόσεων, το ιστορικό υπόβαθρο της ευρύτερης παιδείας και το πάθος να προσφέρει στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε».

tsiligiannhs_vivlia_2013_kosmos1-Ο Κώστας Κωσταβασίλης, Dr Φιλολογίας, εκπαιδευτικός, στη σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυσή του για το βιβλίο «Ιστορικά Ανάλεκτα», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «ο Κώστας Τσιλιγιάννης γράφει ιστορία, λιτή, ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη» και πρόσθεσε: «Αν η φιλοπαρτρεία είναι αρετή, ο Κ. Τσιλιγιάννης είναι άξιος της πατρίδας. Οι δάσκαλοι διδάσκουν με την παρουσία τους και μας οδηγούν στην πορεία προς το μέλλον. Έχω την τιμή να θεωρώ προσωπική μου τιμή ότι με την εν γένει πορεία και στάση του, αποτέλεσε μέγα δάσκαλο και όχι μόνο για μένα».

-Ο Δημήτριος Βλαχοπάνος, εκπαιδευτικός, λογοτέχνης, αναφέρθηκε στο βιβλίο του Κ. Τσιλιγγιάννη με τίτλο «Θωμάς Α’ Άγγελος –Κομνηνός-Δούκας, Ηγεμόνας του κράτους της Ηπείρου», κάνοντας μια διαφορετική και συνδυαστική με το σήμερα ανάλυση. «Ο Κώστας Τσιλιγιάννης δεν γράφει μυθιστόρημα αλλά το θέμα του προσφέρεται για μυθιστορηματική ανάπτυξη. Χρειάστηκε να τραβήξει πολλά χαλιά για να ξεσκεπάσει την ιστορία όπως αυτή του Θωμά Κομνηνού Δούκα» είπε και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικό είναι η ιδιαίτερη δυναμική στα έργα του Κώστα Τσιλιγιάννη».

-Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στο τελευταίο βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα με τίτλο «Σεργιάνι στην παλιά Άρτα» και ανάδειξής της με βάση τα τρία σημεία αναφορά στης εποχής ήτοι: Φούρνοι, Χάνια και Πηγάδια, ενώ ο  εκπαιδευτικός, λαογράφος Αριστείδης Σχισμένος ολοκλήρωσε με αναφορά συνολικά στο έργο του, παραθέτοντας και στοιχεία από την πορεία του μέχρι σήμερα όχι μόνο στην συγγραφή, αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Συγκινημένος ο Κώστας Τσιλιγιάννης

Χαρούμενος και βαθύτατα συγκινημένος δήλωσε ο Κώστας Τσιλιγιάννης για την εκδήλωση με θέμα το συγγραφικό του έργο, κάτι που αποτελεί την πρώτη τιμή στην ιδιαίτερη του πατρίδα. Στις δηλώσεις του με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει μίλησε για όσα θέλησε να υπηρετεί μέσα από την συγγραφή και ουσιαστικά αυτό ήταν η απόλυτη καθαρή ιστορία. Με το ίδιο πάθος ο κ. Τσιλιγιάννης μας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να γράφει και θα το κάνει όπως είπε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

«Είναι φυσικό να είμαι συγκινημένος και χαρούμενος. Είναι η πρώτη φορά που μου γίνεται τιμή στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα. Ο λόγος είναι γιατί έλλειπα μισό αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου παρότι βρισκόμουν βέβαια εκεί έγραφα για την Άρτα. Σήμερα είναι μια ευκαιρία να ακουστεί το έργο μου και κυρίως από εμπνευσμένους λογίους της Άρτας να αναπτυχθούν οι νέες ανακαλύψεις που έκανα για την ιστορία της Άρτας. Επαναλαμβάνω ότι είμαι ευτυχής και ευχαριστώ όλους τους φίλους που ήρθαν. Διότι είναι πολλοί οι φίλοι στην Άρτα και χαίρομαι γι’ αυτό. Με αγαπάνε και τους αγαπώ».

«Σεργιάνι στην παλιά Άρτα»

Ρωτήσαμε τον συγγραφέα για το πώς προέκυψε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σεργιάνι στην παλιά Άρτα» καθώς έχει συνηθίσει το κοινό περισσότερο στην συγγραφή ιστορίας, οπότε με το χιούμορ που δεν του έλειψε ποτέ, μάς απάντησε: «Εγώ είμαι ιστορικός. Γράφω στεγνή, άψογη και αλάθητη ιστορία διορθώνοντας και κείμενα πανεπιστημιακών. Αυτό το ταλέντο έχω… αλλά εν πάση περιπτώσει, εκεί που καθόμουν στο Μονοπλιό με ορισμένους φίλους συνταξιούχους, μου είπαν: «Α, βρε Κώστα δεν γράφεις τίποτε για τα καφενεία της Άρτας, για τους φούρνους κλπ.» Διαπίστωσα όμως ότι είναι δύσκολο να γράψω για τα καφενεία διότι δεν είχα φωτογραφίες και έτσι περιορίστηκα σε τρία μόνο θεματάκια: Φούρνους, Χάνια και Πηγάδια. Και παρότι δεν είναι ιστορικά, είναι αφηγηματικά και περιλαμβάνουν ό,τι θυμάμαι και ό,τι μου είπαν οι φίλοι μου οι Αρτινοί, αποδείχθηκε στο τέλος, ενώ δεν είναι σπουδαίο βιβλίο, ότι αυτό ήταν καλύτερο απ’ όλα, διότι μέσα σε δέκα μέρες πωλήθηκαν 400 κομμάτια», μας είπε γελώντας.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπάρχει συνέχεια λέγοντάς μας: «Είναι θέλημα θεού. Εάν μπορέσω θα σας ετοιμάσω άλλα δυο με τρία βιβλία. Ήδη έχω στην Αθήνα, στον εκδοτικό Οίκο «Μένανδρο» δυο βιβλία προς εκτύπωση και έκδοση. Τώρα ετοιμάζω άλλα δυο. Όταν λέω ετοιμάζω, εννοώ ότι κάνω τις τελευταίες παρεμβάσεις, τον τελευταίο έλεγχο, τα ρετουσάρω κάνω τις τελευταίες διορθώσεις για να είναι έτοιμα.

Ακόμη και σήμερα γράφω συνέχεια, μάλλον θα πεθάνω με το στυλό στα χέρια. Τι να πω κάθε μέρα κάτι βρίσκω. Αν ψάχνεις κάτι νέο βρίσκεις, να κάθεσαι στο γραφείο σου μόνο και αντιγράφεις από βιβλία, νομίζω ότι έτσι ιστορία δεν γράφεται…».

Απευθυνόμενος στους Αρτινούς πολίτες ο ίδιος δήλωσε: «Τους ευχαριστώ όλους που αναγνώρισαν το έργο μου».

Εξέχουσα προσωπικότητα για τον τόπο

Πριν το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Τσιλιγιάννης θέλησε να κάνει ορισμένες ανακοινώσεις. Μεταξύ αυτών, ο ίδιος ανακοίνωσε τη δωρεά της προσωπικής του βιβλιοθήκης στον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Ο Σκουφάς». Επίσης ανακοίνωσε τη δωρεά όλου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του γραφείου του στον πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μακρυγιάννης». Ανακοίνωσε την δωρεά σε όλους τους παριστάμενους και όλους τους Αρτινούς του τελευταίου βιβλίου που έχει ετοιμάσει με σπάνιο θέμα για τα διεθνή δεδομένα και το οποίο ο δήμαρχος Αρταίων ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί με έξοδα του Δήμου.

Ακολούθως ο Κώστας Τσιλιγιάννης τιμήθηκε από το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑ» ως εξέχουσα και σημαντική προσωπικότητα για τον τόπο, με τιμητική πλακέτα που του απενεμήθη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ι. Κουτσούμπα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Άρτας κκ Ιγνάτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Β. Ψαθάς, ο δήμαρχος Αρταίων Ι. Παπαλέξης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων και Συλλόγων, και πολλοί φίλοι του Κώστα Τσιλιγιάννη αλλά και θαυμαστές του έργου του.

Παράλληλα η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου «Μακρυγιάννης» ευχαριστούν θερμά τον Κώστα Τσιλιγιάννη για την δωρεά προς τον Σύλλογο.


ΗΧΩ της Άρτας

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...