Αυξητικές οι τάσεις της λαθροϋλοτομίας στην Ήπειρο
Αυξητικές οι τάσεις της λαθροϋλοτομίας στην Ήπειρο
Τι δηλώνει ο Δημήτριος Πεσλής, αρμόδιος της Δασικής Υπηρεσίας
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η λαθροϋλοτομία στην περιφέρεια της Ηπείρου χωρίς αυτή να εξαιρεί την Άρτα όπου η Διεύθυνση Δασών με εντατικούς ελέγχους οι οποίοι δεν εξαιρούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες προσπαθεί να προστατέψει και να περιορίσει το φαινόμενο.
Φαινόμενο που ασφαλώς αποτελεί απόρροια του αυξημένου κόστους ενέργειας και κυρίως στον τομέα των καυσίμων, με αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να καταφεύγει σε πιο παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης, ήτοι καυσόξυλα σε μασίνες ή τζάκια. Η στροφή αυτή μετά την απόφαση να μην υπάρξει μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται μεγαλύτερη φέτος το χειμώνα, καθότι η οικονομική δυνατότητα της μέσης λαϊκής οικογένειας έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβανόμενης και της ακόμη υψηλότερης ανεργίας που πλήττει την χώρα.
(30/10/2013)
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δασών Άρτας, λαθροϋλοτομία πάντοτε υπήρχε όμως ποσοστιαία καταγράφεται και στην περιοχή του νομού τα τελευταία χρόνια μια αύξηση, η οποία όμως δεν είναι αντίστοιχα μεγάλη με άλλες περιοχές. Αυτό όπως εξήγησε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Δασολόγος Δημήτριος Πεσλής με τον οποίο ήρθαμε σε επικοινωνία, συμβαίνει λόγω της απόστασης της περιοχής από μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, οπότε η μεταφορά γίνεται πιο επικίνδυνη, αλλά και λόγω της αυξημένης δυνατότητας που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής για νόμιμη κάλυψη των αναγκών τους. «Ακόμη και μέσα σε κάποιο ιδιωτικό κτήμα μπορεί να υπάρχει περιμετρική σπορά, δηλαδή να φύονται κάποια δασώδη είδη και ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα νομίμως να απευθυνθεί στην υπηρεσία κάνοντας αίτηση υλοτόμησης είτε για ίδια χρήση είτε και για εμπορία των καυσόξυλων αυτών», είπε.
Πάντως, η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει και σε αυξημένη από πλευράς της Υπηρεσίας επιτήρηση. Ο ίδιος τόνισε ότι «Ακόμη και σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, Σαββατοκύριακα αλλά και αργίες, γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια της υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού, κάτι για το οποίο έχει δοθεί η σχετική δυνατότητα και καλύπτονται από το υπουργείο οι απαιτήσεις για ελέγχους όλες τις ώρες και τις ημέρες». Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που έχουν εντοπιστεί και αρμοδίως παραπέμπει για το 2012 συνολικά 11 περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και για το 2013 μέχρι σήμερα άλλες 12 υποθέσεις, χωρίς όπως και ο ίδιος εξήγησε να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έτος. Από τα αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τον όγκο ξυλείας που έχει κατασχεθεί μέχρι σήμερα σε σύγκριση με το 2012, προκύπτει ξεκάθαρα ότι υπάρχει συνολική αύξηση και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των υποθέσεων στην Διεύθυνση Δασών Άρτας: το 2012 η ποσότητα που παρανόμως υλοτομήθηκε έφτασε για τις 11 περιπτώσεις στα 80 χωρικά κυβικά μέτρα ξυλείας και τα 42 κυβικά στρογγυλής ξυλείας ελάτης. Κατασχέθηκαν πέρυσι σε όλη τη διάρκεια του έτους 4 αγροτικά αυτοκίνητα, ένα φορτηγό, ένα ΙΧ και ένα τρέϊλερ.
Τριπλάσια μέχρι στιγμής και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έτος είναι η ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε για το 2013, και συγκεκριμένα έχουν ήδη κατασχεθεί στις 12 υποθέσεις που εντοπίστηκαν από ελέγχους της Διεύθυνσης Δασών μέχρι στιγμής, 213 χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλων, καθώς επίσης κατασχέθηκαν 1 φορτηγό 15τονο, ένα αγροτικό αυτοκίνητο, ένα αλυσοπρίονο και ένα τσεκούρι. Αναφορικά με τα είδη της ξυλείας που εντοπίστηκαν μας αναφέρετε ότι είναι όλων των ειδών, από πουρνάρι, αριά, δρυς και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί σε μια δασική έκταση και γενικότερα στα ορεινά της περιοχής.
Στο μεταξύ σε ερώτησή μας για το αν και κατά πόσο η υπηρεσία της Άρτας έχει επάρκεια προσωπικού και πόρων για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις ελέγχων ο κ. Πεσλής εξήγησε ότι στο κομμάτι της στελέχωσης από προσωπικό υπάρχει πρόβλημα, όπως και στην κάλυψη των δαπανών για την μετακίνηση των οχημάτων της υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει επάρκεια σε οχήματα στην υπηρεσία εντούτοις ορισμένες φορές η κάλυψη των καυσίμων για να κινηθούν είναι οριακή, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιορισμένες όμως περιπτώσεις οι εργαζόμενοι προκειμένου να κάνουν τον έλεγχο να έχουν κινηθεί και με τα δικά τους αυτοκίνητα. «Αυτές οι περιπτώσεις αν και είναι λίγες όμως έχουν υπάρξει» ανέφερε.
Όσο για την αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια και αν αυτό προβληματίζει τους δασολόγους για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο κ. Πεσλής, μας απάντησε πως για τις ανάγκες τις περιοχής υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης για τα επόμενα χρόνια, όμως το ζήτημα προκύπτει αναφορικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα που επίσης απαιτούνται μεγάλες ποσότητες από τη στιγμή που όλοι στρέφονται στην οικονομικότερη λύση. Κι εκεί αρχίζουν οι προβληματισμοί…
ΗΧΩ της Άρτας