Banner Πανω
 
 
 

money

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 

money8 εκατ. για 115 επιχειρήσεις

 

Στις τρεις πρώτες θέσεις ο νομός Άρτας

Στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας βρίσκεται η Άρτα σε ότι αφορά το ποσοστό επιτυχίας ένταξης προτάσεων από υφιστάμενες και νέες υπό σύσταση επιχειρήσεις στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η αξιολόγηση του οποίου ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα ποία ανακοινώθηκε σε συνάντηση των προέδρων στην διαχειριστική αρχή του προγράμματος την Τετάρτη η Άρτα έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από το 90% των προτάσεών της με 115 από τις 125 που είχαν υποβληθεί να εντάσσονται στο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό ενίσχυσης περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου με τον οποίο επικοινωνήσαμε για το θέμα, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το βασικό που θα πρέπει να περάσει σε όλους ως βασικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να τολμήσουμε και να επιχειρήσουμε. Κι αυτό φάνηκε απ’ όσους κατέθεσαν πρόταση στο εν λόγω πρόγραμμα παρά τις τόσο δύσκολες εποχές, και πλέον βρίσκονται στο κατώφλι της πραγματοποίησης της επένδυσής τους».

Ο κ. Παπάζογλου στάθηκε και στο γεγονός ότι μπορεί η Άρτα ως προς το ποσοστό έγκρισης να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις μαζί με το αντίστοιχο υψηλό ποσοστό επιτυχίας για τις προτάσεις του νομού Ιωαννίνων και την Αχαΐα, αλλά την ίδια στιγμή δεν βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων, σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό προτάσεων που υπεβλήθησαν (125). «Είμαστε στην πρώτη τριάδα σε ότι αφορά τις εγκρίσεις όχι όμως και σε ότι αφορά το επιχειρείν. Κι αυτό γιατί πολλοί τελικά δεν υπέβαλαν προτάσεις. Δεν τόλμησαν αρκετοί γιατί φοβήθηκαν το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και τελικά δεν κατέθεσαν προτάσεις. Κι αυτό τη στιγμή που τριπλασιάστηκε τελικά η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Συνολικά το πρόγραμμα. είχε ξεκινήσει με συνολικό προϋπολογισμό 440 εκατομμύρια και τελικά ο προϋπολογισμός του αυξήθηκε φτάνοντας στο 1 δις και 200 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Παπάζογλου και πρόσθεσε: «Αξίζει πάντως να σημειωθούν όσα ο ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας από την Ήπειρο όπου βρέθηκε. Ότι δηλαδή για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ευρώπη στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 140 δις ευρώ. Ο συλλογισμός όπως αναφέρθηκε από τον κ. Γ. Χανς, είναι ότι συνολικά η Ευρώπη καταγράφει 22εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή έχει συνολικό αριθμό ανέργων σε όλα τα κράτη μέλη που φτάνουν στα 27 εκατομμύρια. Οπότε με την ενίσχυσή τους, από έναν άνεργο να προσλάβει η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα δοθεί λύση στην ανεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή και σε επίπεδο χώρας η ανεργία είναι το οξύτερο πρόβλημα και αντίστοιχες πολιτικές θα εφαρμοστούν στην νέα προγραμματική περίοδο επίσης με στόχευση την μείωσή της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μεταξύ των νομών της Ηπείρου η Άρτα και τα Ιωάννινα βρίσκονται στην πρώτη θέση από πλευράς επιτυχίας των επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα, μόνο που για το νομό Ιωαννίνων ο συνολικός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος αγγίζοντας περί τις 600 προτάσεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα για το νομό της Άρτας, σύμφωνα με την ανακοίνωση πλέον που έχει γίνει, 115 επιχειρήσεις εντάσσονται από την Άρτα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές οι 69 είναι υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνολικά θα αποσπάσουν από το πρόγραμμα 5.066.387,90 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες 46 είναι νέες υπό σύσταση και συνολικά θα λάβουν 2.791.941,21 ευρώ χρηματοδότηση.

Αναλυτικότερα και κατά τομέα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στον τομέα Εμπορίου και παροχής υπηρεσιών εγκρίθηκαν 36 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.280.244,29 ευρώ.

Στον τομέα της μεταποίησης 25 προτάσεις υφιστάμενων επιχειρήσεων με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 2.934.248,72 ευρώ.

Στον τομέα του τουρισμού 8 προτάσεις υφιστάμενων επιχειρήσεων με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 851.994,89 ευρώ.

Σύνολο υφιστάμενων επιχειρήσεων οι προτάσεις των οποίων πήραν το πράσινο φως, είναι 69 με χρηματοδότηση ίση με 5.066.387,90 ευρώ.

Στην κατηγορία των νέων υπό σύσταση επιχειρήσεων οι προτάσεις είναι συνολικά 46, εκ των οποίων 32 στον τομέα εμπόριο- παροχής υπηρεσιών με συνολικό προϋπολογισμό χρηματοδότησης 1.242.193,57 ευρώ.

Στον τομέα της μεταποίησης εγκρίθηκαν 12 προτάσεις νέων υπό σύσταση επιχειρήσεων με συνολική χρηματοδότηση 1.246.270,30 ευρώ. Και στον τομέα του τουρισμού 2 προτάσεις νέων υπό σύσταση επιχειρήσεων με ποσό χρηματοδότησης 285.477,34 ευρώ. Συνολικά για τις 46 προτάσεις νέων επιχειρήσεων η χρηματοδότηση των προτάσεων που εγκρίθηκαν ανέρχεται σε 2.791.941,21 ευρώ.

Το ποσό που είχε κατανεμηθεί στο νομό για τις 125 προτάσεις με βάση την αρχική χρηματοδότησης ήταν 8.901.751,23 ευρώ και η τελική έγκριση φτάνει σε πάνω από 90% επιτυχία.  Ωστόσο και εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώνεται παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο στην Άρτα καταγράφονταν απροθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα παρά τις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις που έπαιρνε για το λόγο αυτό η προθεσμία στην προκήρυξη  τότε του προγράμματος από το υπουργείο Ανάπτυξης. Υπάρχει βέβαια και η άποψη πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή βρίσκονται πλέον με την …πλάτη στον τοίχο και αδυνατούσαν να συμπληρώσουν όλα όσα απαιτούνταν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως φάνηκε πως η ανασφάλεια των επιχειρηματιών σε ένα οικονομικό περιβάλλον ρευστό και με διαρκείς μεταβολές αποτέλεσε τον μείζονα ανασταλτικό παράγοντα.

ΗΧΩ της Άρτας

 

 

 

 


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...