Banner Πανω
 
 
 

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/images/stories/NEA2/arta_gefyres.jpg

Άρτα: Απεμπλοκή της δόμησης στον οικισμό της Ελεούσας

Απεμπλοκή της δόμησης στον οικισμό της Ελεούσας

 

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/images/stories/NEA2/arta_gefyres.jpg«Αγκάθι» για την οριστική οριοθέτηση η συνεργασία της ΔΕΗ

Ωσάν να έκοψαν το γόρδιο δεσμό αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στην Ελεούσα, μετά την απόφαση του Σώματος να προχωρήσει σε προσωρινή οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου στο ύψος από τις εγκαταστάσεις της Βιομπετόν μέχρι και την ιστορική γέφυρα της Άρτας.

Δικαιολογημένη απόλυτα μπορεί να χαρακτηριστεί η ικανοποίησή τους καθώς η περιοχή είχε περιέλθει επί σειρά ετών σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, με τις εκτάσεις της να είναι ενταγμένες στο σχέδιο πόλης, τη φορολόγηση κανονικά ως ρυμοτομούμενα οικόπεδα από το Δήμο, αλλά ταυτόχρονα την απαγόρευση οικοδόμησης ή κάθε άλλης μορφής αξιοποίησης της γης τους, καθόσον υπήρχε ο χαρακτηρισμός «ζώνης πλημμυρών» που το απαγόρευε.


Την ένταξη στο σχέδιο έκανε πριν από μερικές δεκαετίες το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες γης στην έκταση αυτή παραπλεύρως του ποταμού και για μια αρκούντως μεγάλη ακτίνα, να αρχίσουν να πληρώνουν και να φορολογούνται ως οικοπεδούχοι εντός σχεδίου. Η ένταξη βέβαια στο σχέδιο από το ΥΠΕΧΩΔΕ ουδέποτε συνοδεύτηκε από τις ανάγκες μελέτες οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, παρά μόνο κάποιες αρχικές που προσεβλήθησαν στο ΣτΕ από τη δεκαετία του ’90, όμως τίποτε περισσότερο.

Η υπόθεση αυτή ταλάνιζε για χρόνια το Δήμο Αρταίων, όμως τελικά η λύση έφτασε προχθές με την εισήγηση που κατατέθηκε από πλευράς Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών για δυνατότητα αξιοποίησης του νόμου ως προς την προσωρινή οριοθέτηση ενός τμήματος.

«Κουμπαράς» των κατοίκων

Σύμφωνα με την εισήγηση προς το Σώμα, την οποία έκανε από τεχνικής άποψης ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Τζαχρήστας, μετά από σχετική επιτροπή που εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα διαπιστώνεται ότι μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει στην επιμέρους προσωρινή οριοθέτηση με κάποια έργα, τα οποία στο μεταξύ τονίστηκε ότι θα εκτελεστούν από τα χρήματα που τόσα χρόνια πλήρωναν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής. «Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονταν χρόνια τώρα σε ξεχωριστό κωδικό», σύμφωνα με όσα και ο δήμαρχος Αρταίων Ι. Παπαλέξης έχει δηλώσει επ’ αυτού, οπότε ο Δήμος αναλαμβάνει την κατασκευή αναχώματος και παράλληλα δρόμου υπερυψωμένου κατά ένα μέτρο περίπου προκειμένου να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περίπτωση που η ΔΕΗ αναγκαστεί να ανοίξει το φράγμα Πουρναρίου, για μεγαλύτερη παροχέτευση όγκου νερού. Με βάση την αναφορά του δημάρχου πριν την εισαγωγή του θέματος στο Συμβούλιο είχε συσταθεί από τον ίδιο ομάδα εργασίας αποτελούμενη από έξι μηχανικούς του Δήμου για την απεμπλοκή δόμησης στην Ελεούσα.

Οριοθέτηση

Σύμφωνα με το πρακτικό η ομάδα εργασίας (22 Οκτωβρίου 2013) θεωρεί ότι είναι δυνατή η προσωρινή οριοθέτηση του ποταμού στην περιοχή του σχεδίου πόλεως της Ελεούσας, με μικρές διορθώσεις των μηκοτομών μερικών οδών του σχεδίου. Την έγκριση της γνωμοδότησης της ομάδας εργασίας και τον καθορισμό της προσωρινής οριογραμμής στην περιοχή του εντός σχεδίου τμήματος, συμφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι πλην του ανεξαρτήτου δημοτικού συμβούλου Ι. Νικολάου, ο οποίος τόνισε ότι δεν πείθεται πως σε περίπτωση πλημμύρων δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την περιοχή. Στο μεταξύ η απάντηση που είχε δοθεί επ’ αυτού ήταν πως σε περίπτωση βιβλικής πλημμύρας δεν θα έχει πρόβλημα μόνο η Ελεούσα αλλά όλη η Άρτα, κάτι που αποτελεί το σημείο τριβής χρόνια τώρα με τη ΔΕΗ, η οποία αρνείται να δώσει μικρότερα όρια όγκου νερού συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά την ανασχετική λειτουργία του φράγματος, παρά το γεγονός ότι έτσι λειτούργησε το 2005. Αυτό τόνισε και ο κ. Τζαχρήστας στην εισήγησή του, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν το δηλώνει εγγράφως η ΔΕΗ, εντούτοις στις μεγάλες πλημμύρες του 2005 λειτούργησε ανασχετικά το φράγμα αφήνοντας να περάσουν πολύ λιγότερα κυβικά το δευτερόλεπτο από την παροχή και όχι 2.000 που εισέρχονταν στο Φράγμα. Αν άφηνε όσα έμπαιναν θα είχε πλημμυρίσει η Άρτα μέχρι το… Μονοπλιό. Στην προκειμένη περίπτωση όμως «αγκάθι» για την εκπόνηση οριστικής μελέτης οριοθέτησης της κοίτης αποτελεί η συνεργασία της ΔΕΗ που θα πρέπει να υπάρξει καθόσον τα όρια παροχής από το φράγμα είναι αυτά που θα επιτρέψουν την οριστική οριοθέτηση κοίτης Αράχθου, ζήτημα που -όπως είπε ο κ. Τζαχρήστας -είναι το μείζον για την ανάπτυξη της Άρτας και παρά την προσωρινή οριοθέτηση που γίνεται πλέον για την περιοχή εντός σχεδίου της Ελεούσας, ουδέποτε πρέπει να ξεχαστεί και να σταματήσει να αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής.

Το μεγάλο ενδιαφέρον πάντως που υπήρχε από τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή και τους κατοίκους καταγράφηκε και στη συνεδρίαση, καθόσον ο χώρος είχε γεμίσει μέχρι την έξοδο του τρίτου ορόφου από τους ενδιαφερόμενους πολίτες για την έκβαση της υπόθεσης αυτής.

Ανοίγει η Μαλάμου

Με ανακούφιση αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και οι κάτοικοι της οδού Μαλάμου, όταν το Σώμα ομοφώνησε ως προς την απαλλοτρίωση και διάνοιξη του δρόμου στο σημείο αυτό. Αίτημα που έχει υποβληθεί επίσης από το παρελθόν και περί τους 19 ιδιοκτήτες επιθυμούν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για να μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση παραχωρώντας προς τούτο μέρος των ιδιοκτησιών τους προς κατεδάφιση.

Το θέμα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το Σώμα με διαδοχικές ερωτήσεις από το παρελθόν, οπότε δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος συζήτησης.

Το χρονικό της αναζήτησης λύσης για Ελεούσα

Εμπόδιο οι αρνήσεις της ΔΕΗ να αναλάβει δεσμεύσεις

Την απεμπλοκή της δόμησης στον οικισμό της Ελεούσας, για την περιοχή που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων πέρασε από διαδοχικές φάσεις συναντήσεων, συνεδριάσεων και πιέσεων στην ΔΕΗ.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, μετά από έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αρταίων, με απόφαση του όρισε Ομάδας Εργασίας για την απεμπλοκή της δόμησης στην περιοχή της Ελεούσας όπως αντίστοιχα έγινε με την αριθμ. 251/2002 απόφαση του Δ.Σ. για την εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή. Η Ομάδα Εργασίας η οποία αποτελείται από έξι μηχανικούς του Δήμου με το από 22-10-2013 Πρακτικό της, εισηγήθηκε ότι είναι δυνατή η προσωρινή οριοθέτηση του ποταμού στην περιοχή του σχεδίου πόλεως της Ελεούσας με μικρές διορθώσεις των μηκοτομών μερικών οδών του σχεδίου πόλεως. Στην εισήγηση του θέματος μεταξύ άλλων περιέχονται και τα εξής:

«Η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου είναι ουσιώδους σημασίας τόσο για την προστασία του Πολεοδομικού ιστού της πόλης της Άρτας από πιθανή πλημμύρα, όσο και για την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των παραποτάμιων οικισμών. Αποτελεί προϋπόθεση της έγκρισης των Γενικών Πολεοδομικών μας Σχεδίων, των ήδη εγκεκριμένων αλλά μη εφαρμοσμένων ακόμη πολεοδομικών σχεδίων, της έκδοσης οικοδομικών αδειών, αλλά και τέλος των όποιων κατασκευαστικών μας προγραμμάτων και δράσεων.

Ο Δήμος μας από τον Ιούλιο του έτους 2008 ξεκίνησε την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης τμήματος του ποταμού Αράχθου που διέρχεται από την πόλη της Άρτας.

Η μελέτη εγκρίθηκε από την Τεχνική μας Υπηρεσία, από την Τεχνική Υπηρεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας και απεστάλη στην Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία τη μεταβίβασε στην ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ προκειμένου για την τελική έγκρισή της.

Με το αριθμ. 198523/19-9-2011 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ε.Υ.ΠΕ. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., μας επιστρέφεται η μελέτη προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάντι περιοχή μελέτης έως τον Αμβρακικό Κόλπο, στην οποία θεωρείται ότι το πρόβλημα μεταφέρεται οξυμένο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εξετάστηκαν 3 εναλλακτικά σενάρια ανάλογα του τρόπου λειτουργίας των θυροφραγμάτων του φράγματος Πουρναρίου Ι.

Για να ακολουθηθεί η λύση της ευμενούς πλημμυρικής παροχής, θα πρέπει η ΔΕΗ να φροντίζει ώστε:

-τα θυροφράγματα να είναι ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του πλημμυρικού επεισοδίου, οπότε η αρχική (και η τελική) στάθμη του ταμιευτήρα να είναι στη στέψη του υπερχειλιστή, δηλαδή στα +107,50m.

Για το λόγο αυτό, με τους βουλευτές του Νομού επισκεφθήκαμε την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΕΗ (Δ/νση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής), στην οποία εκθέσαμε το πρόβλημα και ζητήσαμε τη δέσμευσή της για τη λειτουργία του φράγματος, με τρόπο ώστε να έχουμε το δυνατόν μικρότερες πλημμυρικές παροχές στα κατάντι του φράγματος ώστε να είναι πραγματοποιήσιμα τα έργα προστασίας των κατάντι περιοχών.

Η Δ.Ε.Η. με το αριθμ. ΔΥΗΠ/Ε-242/12-12-12 έγγραφό της δεν δεσμεύθηκε για την υιοθέτηση του ευμενούς σεναρίου και υπέδειξε ως πλέον ενδεδειγμένη λύση εκείνη του δυσμενούς σεναρίου.

Τον Ιανουάριο του 2013, προκαλέσαμε σύσκεψη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία εκθέσαμε το πρόβλημα.

Παράλληλα στις 22-4-2013 με το αριθμ. 7040 έγγραφό μας υποβάλαμε ανάλογο ερώτημα στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Στις 23-4-2013 επισκεφθήκαμε τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων παρουσία των βουλευτών του Νομού μας, του εκθέσαμε τα παραπάνω και του ζητήσαμε τη συνδρομή του, αφενός προς τη ΔΕΗ και αφετέρου προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για το σχεδιασμό των έργων για περίοδο επαναφοράς 100ετίας αντί 1000ετίας.

Στις 2-5-2013 επαναλήφθηκε η παραπάνω σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΗ, οι οποίοι όμως ξανά δεν δεσμεύτηκαν για ευνοϊκά σενάρια πλημμυρικών παροχών παρά μόνο ότι θα μελετήσουν αυτή και θα μας απαντήσουν εντός του καλοκαιριού.

Με το αριθμ. 4658/2-10-2013 έγγραφό της η ΔΕΗ δεν δεσμεύθηκε για καμία ανασχετική λειτουργία του φράγματος και δεν μας υπέδειξε πλημμυρικές παροχές κατάντι αυτού, πράγμα που προφορικά τουλάχιστον δεσμεύθηκε να πράξει.

Με το αριθμ. 16984/14-10-2013 έγγραφό μας, ζητήσαμε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και από τη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να μας υποδείξουν τις πλημμυρικές παροχές για τις οποίες θα πρέπει να μελετηθούν τα έργα προστασίας των εντός και εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών.

Μετά από τα παραπάνω, διαφαίνεται ότι η οριστική οριοθέτηση του ποταμού θα καθυστερήσει αρκετά και για το λόγο αυτό με το αριθμ. 675/6-9-2013 έγγραφό της η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας, πρότεινε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την απεμπλοκή της δόμησης στην περιοχή της Ελεούσας όπως παρομοίως έγινε με την αριθμ. 251/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή.

Με την αριθμ. 16587/16-9-2013 απόφασή μου όρισα ομάδα εργασίας αποτελούμενη από έξι (6) μηχανικούς του Δήμου μας για τον παραπάνω σκοπό. Η Ομάδα Εργασίας με το από 22-10-2013 Πρακτικό της, θεωρεί ότι είναι δυνατή η προσωρινή οριοθέτηση του ποταμού στην περιοχή του σχεδίου πόλεως της Ελεούσας με μικρές διορθώσεις των μηκοτομών μερικών οδών του σχεδίου πόλεως.

Προτείνω την έγκριση της γνωμοδότησης της Ομάδας Εργασίας και τον καθορισμό της προσωρινής οριογραμμής στην περιοχή του εντός σχεδίου τμήματος της περιοχής Ελεούσας όπως προτείνεται από αυτή. Οι διορθωμένες μηκοτομές θα εγκριθούν με μεταγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

ΗΧΩ της Άρτας


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...