osteoporosh_arta-2013_panel


ΑΡΤΑ: Εκδήλωση ενημέρωσης για την οστεοπόρωση

Εκδήλωση ενημέρωσης για την οστεοπόρωση

 

osteoporosh_arta-2013_panelΠάνω από 300 άτομα ελέγχθηκαν για απώλεια οστικής πυκνότητας

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των Αρτινών πολιτών στην ημερίδα ενημέρωσης που υλοποιήθηκε στην Άρτα από τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με οστεοπόρωση σε συνεργασία με τον Δήμο Άρτας και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.

Η προσέλευση καταγράφηκε αυξημένη από την Κυριακή όταν στο χώρο της αίθουσας «Διώνη» του εκθεσιακού Κέντρου προσέρχονταν πολίτες για την δωρεάν εξέταση οστικής πυκνότητας που παρείχαν οι δυο κινητές μονάδες του Συλλόγου.osteoporosh_arta-2013_kosmosΤο ίδιο σημαντική ήταν η συμμετοχή και την Δευτέρα από το πρωί μέχρι αργά μετά το μεσημέρι, όπου εξακολουθούσαν οι εξετάσεις του κοινού, μέχρι και την κορύφωση της ενημερωτικής εκδήλωσης το απόγευμα της Δευτέρας στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με όσα η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος από μέρους του Συλλόγου Έφη Δημαρά μετέφερε σε δηλώσεις της: «Η εκδήλωση στην Άρτα ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η συμμετοχή του κόσμου δεν είχε προηγούμενο. Αποτέλεσε έκπληξη και θέλουμε ως Σύλλογος να ευχαριστήσουμε για την βοήθεια και τις άρτια καταρτισμένες εθελόντριες που μας βοήθησαν τον Ερυθρό Σταυρό και τον πρόεδρό του Γιώργο Βασιλείου, καθώς και την αντιδήμαρχο Αρταίων κ. Βασιλάκη που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας σε ό,τι κι αν χρειάστηκε».

Έλεγχος οστικής πυκνότητας

Η κ. Δημαρά μετέφερε επίσης ότι στην διάρκεια του διήμερου εξετάστηκαν πάνω από 300 άτομα στην Άρτα για οστεοπόρωση, δίνοντας την συμβολή πως για όσους ο γιατρός μετέφερε διάγνωση σύμφωνα με την οποία εμφανίζουν σε οποιονδήποτε βαθμό απώλεια οστικής πυκνότητας θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Όσο για την σημαντική συμβολή της ημερίδας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, απέναντι στην «σιωπηλή επιδημία» όπως χαρακτηρίζεται η εν λόγω ασθένεια, καταδείχτηκε περίτρανα από το γεγονός ότι ποσοστό άνω του 50% των ατόμων που προσήλθαν για τον επιτόπιο έλεγχο της κινητής μονάδας, δεν είχαν κάνει ποτέ ξανά στο παρελθόν εξέταση οστικής πυκνότητας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας και μας κάνει να χαρακτηρίζουμε πετυχημένο το στόχο μας, γιατί αυτός ακριβώς είναι. τόσοι άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκαν καθόλου και δεν έκανα παρά το πέρας της ηλικίας τους καμία εξέταση, είχαν μια αφορμή να το κάνουν», επισήμανε η υπεύθυνη του προγράμματος.

Στην ημερίδα ενημέρωσης που ακολούθησε το απόγευμα της Δευτέρας στο συνεδριακό κέντρο της αίθουσας ΔΙΩΝΗ, εκτός από την ιατρική ενημέρωση για το τι σημαίνει οστεοπόρωση, τις βλάβες που προκαλούνται κλπ, υπήρξε και ένα ξεχωριστό κομμάτι ενημέρωσης που αφορούσε στην πρόληψη, στη διάρκεια του οποίου το κοινό, πληροφορήθηκε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου.

Τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση ενημέρωσαν οι εξειδικευμένοι γιατροί κ. Γιάχος Δημήτρης, χειρούργος ορθοπεδικός και η κ. Ζιώβα Σοφία, κλινική διαιτολόγος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν για λογαριασμό του Δήμου Αρταίων η Αντιδήμαρχος Βίκυ Βασιλάκη, ενώ τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εκπροσώπησε ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος κ. Βασιλείου Γιώργος.

Πρόληψη της νόσου

Η κ. Δημαρά, υπερθεμάτισε σε ότι αφορά την πρόληψη της νόσου, τονίζοντας ότι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι βασικοί παράγοντες για την διατήρηση της καλής σκελετική υγείας. Για το λόγο αυτό καλούμε πάντοτε στις ενημερωτικές εκδηλώσεις κλινική διαιτολόγο – επιμένω λίγο και επαναλαμβάνω Κλινική διαιτολόγο- που παρέχει αναλυτικά την πληροφόρηση που απαιτείται ως προς την πρόληψη», είπε η ίδια σημειώνοντας ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, σε όλες τις μορφές είναι απαραίτητη, λέγοντας «Γάλα, γιαούρτι, τυρί και κυρίως κίτρινο τυρί που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως αποδεικνύουν οι μελέτες πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή, επίσης σημειώνεται ότι βοηθάει πολύ το μπρόκολο, τα λιπαρά ψαράκια, (αυτά με τα κόκαλα) και ο σολομός πάρα πολύ και πρέπει να τα εντάσσουμε στην διατροφή μας», όσο για παράγοντες που επιβαρύνουν ή επιταχύνουν την απώλεια της οστικής πυκνότητας η ίδια απαντώντας στο ερώτημά μας ανέφερε ότι οι έρευνες αποδεικνύουν ότι αρνητικά συμβάλουν το πολύ κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση καφέ.

Επιπροσθέτως η κ. Δημαρά εξήγησε ότι η σωματική άσκηση συμβάλει συνολικά – όχι μόνο στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας αλλά και την καλή σκελετική υγεία του ανθρώπου και συνιστάται από τους ειδικούς.

Πως αντιμετωπίζεται

Σε ερώτηση σχετική με το αν η απώλεια οστικής πυκνότητας αντιμετωπίζεται με φάρμακα, η ίδια απάντησε θετικά όμως τόνισε ότι μόνος αρμόδιος για συνταγογράφηση φαρμάκων είναι ο κλινικός θεράπων ιατρός του καθενός, διότι υπάρχουν πολλών ειδών φάρμακα και δεν ενδείκνυνται όλα για όλους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Σύλλογος συνεχίζει την ενημέρωσή του με τις  δυο κινητές μονάδες που έχει αποκτήσει σε όλη την Ελλάδα και από χθες βρίσκεται στην Θεοφάνειο αίθουσα στο Δήμο Πρέβεζας παρέχοντας κι εκεί δωρεάν εξέταση, ενώ σήμερα στις πέντε το απόγευμα θα γίνει και σχετική ενημερωτική εκδήλωση.

Όσο για τον γενικό κανόνα, αυτός λέει ότι μέσω της σωστής διατροφής χτίζεται από νωρίς η καλή σκελετική υγεία και μέσω της σωματικής άσκησης και ασφαλώς της διατροφής διατηρείται. Πάντως πρόκειται για νόσο που πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, κάτι που καταδεικνύουν οι επιστημονικές έρευνες και μάλιστα σε ότι αφορά το ποσοστό ανέρχεται σε έναν στους πέντε άνδρες με βάση και τις μετρήσεις του συλλόγου. Επιπλέον κάθε γυναίκα που εισέρχεται πρόωρα σε εμμηνόπαυση πρέπει να ελέγχει την οστική πυκνότητα αλλά και κάθε άνδρας ή γυναίκα μετά τα 50, πρέπει να κάνει έλεγχο οστεοπόρωσης.

Χορηγία της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ»

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ», μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, της οποίας οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Άρτα.

Από την πλευρά της, η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ», με το ΗΠΕΙΡΟΣ Ελαφρύ, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την ευαισθητοποίηση των Ελληνίδων σε σχέση με την Οστεοπόρωση, επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών στον τομέα της πρόληψης. Έμφαση δίνεται στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα τυριά προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι, ιδιαίτερα στις εκδοχές μειωμένων λιπαρών (light), μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη των συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

H ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ είναι μια από τις πιο σύγχρονες εταιρείες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Επεξεργάζεται ετησίως περίπου 25.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος και διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, στον Αμμότοπο Άρτας, στην Ήπειρο.  Η παραγωγική δυνατότητα, οι τεχνικές, το πρωτοποριακό πνεύμα και οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη γνώση της παράδοσης, εγγυώνται την άριστη ποιότητα των προϊόντων της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Φέτα, το «Ήπειρος Ελαφρύ», το «Λογάδι», το «Ήπειρος Οικογενειακό» κ.λπ.

ΗΧΩ της Άρτας


 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου