Banner Πανω
 
 
 

Εχθρική πόλη για τα ΑΜΕΑ η Φιλιππιάδα

Εχθρική πόλη για τα ΑΜΕΑ η Φιλιππιάδα

Εχθρική πόλη για τα ΑΜΕΑ η Φιλιππιάδα


 

Π. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Τις περισσότερες

φορές ο βαθμός αναπηρίας πενταπλασιάζεται

και δεκαπλασιάζεται από το ίδιο το περιβάλλον

και την ανεπάρκειά του

Συγκλονιστική η επιστολή (δημοσιεύτηκε στο «prevezabest.blogspot.gr» του Πάνου Καραγιώργου, που ο ίδιος δηλώνει άτομο με αναπηρία, σε σχέση με την πόλη που ζει και κινείται. Καταγγέλλει πως ζει σε μια πόλη, η οποία δεν δίνει καμία σημασία στην ιδιαιτερότητα και τα πάντα είναι εχθρικά για τον ίδιο, αλλά και για όλους όσους η ζωή τους έταξε να έχουν ένα πρόβλημα…

Δεν είναι χρήσιμο, ο πρόλογος να αποβεί εις βάρος της ουσίας του θέματος και γι’ αυτό, το λόγο πρέπει να έχει ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ακολουθεί η επιστολή του:

«Κάθε πολίτης είναι από το Σύνταγμα ίσος με τους άλλους. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην αυτόνομη διαβίωση και διακίνησή του.  Η προσβασιμότητα αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και κατοχυρώνεται τόσο από διατάξεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) όσο και από νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί στη χώρα μας.

Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι γιατί οι νόμοι αυτοί δεν τηρούνται;

Γιατί στη Φιλιππιάδα μας, μια πόλη με σημαντική ιστορία που εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, αγνοούνται κατά τέτοιο τρόπο οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία;

Γιατί, ούτε ένα κατάστημα, καφετέρια, μπαρ, ταβέρνα, ούτε ένας χώρος συνεστίασης δεν έχει γίνει προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες; 

Και, τέλος, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί ένα τόσο σημαντικό θέμα ενώ εκείνο θα έπρεπε να απαιτήσει από τους επιχειρηματίες να συμμορφωθούν με το νόμο;

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους, τους παρουσιάστηκε είτε μια ασθένεια, είτε κάποιο ατύχημα και βρέθηκαν να χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα. Μια τέτοια ξαφνική αλλαγή όμως στη ζωή ενός ανθρώπου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνοδεύεται και με κοινωνικές αλλαγές. Η ζωή των ανθρώπων αυτών δε σταματάει και δεν πρέπει να σταματάει εκεί. 

Υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να δώσει τη δυνατότητα ώστε να μπορεί κάποιος να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά. Να βγαίνει στα ίδια στέκια, να πηγαίνει βόλτες, να συναντιέται με τους παλιούς καλούς φίλους του και ούτω καθεξής. 

Ο βαθμός μιας αναπηρίας δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την πάθηση. Τις περισσότερες φορές ο βαθμός αναπηρίας πενταπλασιάζεται και δεκαπλασιάζεται από το ίδιο το περιβάλλον και την ανεπάρκειά του. Για να το πω με απλά λόγια, αν κάποιος που έχει μυωπία είναι πολίτης μιας κοινωνίας που δεν του παρέχει φακούς, τότε αυτός ο πολίτης μέσα στην κοινωνία αυτή θεωρείται άτομο με αναπηρία. Σαφώς λοιπόν μεγαλύτερη ευθύνη έχει η ίδια η κοινωνία παρά η μυωπία του για την αναπηρία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους ανάπηρους της Φιλιππιάδας. Το κόστος μιας ράμπας είναι μηδαμινό. Η αλλαγή όμως που θα επιφέρει η ράμπα αυτή τόσο στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων με αναπηρία όσο και στο γενικότερο πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής είναι τεράστια!

Στην τελική, ποιος λογικός επιχειρηματίας δε θέλει πελάτες στο μαγαζί του; Γιατί όταν θα έχει πρόσβαση σε ένα κατάστημα ο άνθρωπος με αναπηρία θα τον ακολουθήσει εκεί και η παρέα του, οι φίλοι του, οι συγγενείς του. Ποιος πραγματικά έξυπνος επιχειρηματίας δε θα ήθελε όλη αυτή την πελατεία στο χώρο του;

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ επίσης και στην τραγική έλλειψη αναπηρικών πάρκινγκ στη Φιλιππιάδα. Η απουσία τέτοιων πάρκινγκ γίνεται καθημερινά αισθητή καθώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρίες. 

Ας μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο μιας κοινωνίας διακρίνεται πάντα από τη στάση που δείχνει αυτή η κοινωνία απέναντι στα εμποδιζόμενα άτομα. Εμείς, τι επίπεδο επιλέγουμε για την πόλη μας».

Η Γνώμη


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...