Banner Πανω
 
 
 

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/images/stories/NEA2/mobile-phone-mast.jpg


ΑΡΤΑ:Κεραία κινητής τηλεφωνίας στον οικισμό Σκαμνιές

Κεραία κινητής τηλεφωνίας στον οικισμό Σκαμνιές

 

 

 

Θα κληθεί ο Δημόκριτος να κάνει μετρήσεις ακτινοβολίας

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/images/stories/NEA2/mobile-phone-mast.jpgΟμόφωνη απόφαση ώστε να προσκληθεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος για να κάνει μετρήσεις της εκπομπής ακτινοβολίας στην περιοχή της Γραμμενίτσας από την κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε πολύ κοντά στον οικισμό Σκαμνιές, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων στην συνεδρίαση της Δευτέρας.


Το θέμα απασχόλησε το Σώμα και συζητήθηκε ως πρώτο τακτικό όπως είχε από προηγούμενη συνεδρίαση αποφασιστεί μετά το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο αντιδήμαρχος Υπεύθυνος Πολιτισμού και Παιδείας και αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα Βλαχέρνας Δημήτρης Κέφης.

Ο κ. Κέφης άλλωστε έκανε και τη βασική εισήγηση επ’ αυτού αναφερόμενος στο ιστορικό της τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση 20 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς όπως είπε τίποτε νωρίτερα.

Το ζήτημα είχε αναδειχθεί πολύ νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Πατήλας.

Έκτοτε ο αντιδήμαρχος Δημ. Κέφης είχε αποφανθεί ότι το θέμα αυτό απασχολεί και τον ίδιο όσο βέβαια και τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν και επρόκειτο να κάνει έρευνα για να ελεγχθεί να και με τίνος άδεια και έγκριση περιβαλλοντικών όρων τοποθετήθηκε η κεραία αφού δεν είχε στο μεταξύ απασχολήσει ούτε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο για οποιαδήποτε έγκριση ή σύμφωνη γνώμη.

Έτσι προχθές το βράδυ ο κ. Κέφης ανέφερε ότι η τοποθέτηση έγινε στις 4 Οκτωβρίου και κατόπιν δικής του κλήσης παρενέβη μεν η αστυνομία και οδηγήθηκαν τρία άτομα για έλεγχο στον εισαγγελέα, όπου προέκυψε ότι υπάρχει νόμιμη άδεια για την τοποθέτηση της κεραίας και αφέθηκαν ελεύθερα.

Ακολούθως ο ίδιος ενημερώθηκε ότι από Πολεοδομικής άποψης έχει υπάρξει άδεια εκδοθείσα από την Πολεοδομία του Δήμου 20 ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου. στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος ζήτησε την απόφαση συμπαράστασης στους κατοίκους στον αγώνα που προτίθενται να κάνουν, ενώ από την πλευρά τους ζήτησαν από το Δήμο τα εξής:

α) να διερευνηθεί με ποιους όρους και προϋποθέσεις έγινε η εγκατάσταση της κεραίας στην περιοχή τους

β) να ελεγχθούν οι προδιαγραφές και οι επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων από αυτή την κεραία δεδομένου ότι τέτοιος έλεγχος δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα

γ) να γίνουν ενέργειες για τη μεταφορά της κεραίας, σε άλλο μέρος, λιγότερο ζημιογόνο για την υγεία των ανθρώπων και να διακοπεί η λειτουργία της

δ) να λάβουμε υπόψη μας ως Δημοτική Αρχή το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται σε αυτή την περιοχή, δεδομένου ότι έχουν ήδη υποστεί το πρώτο στην κυριολεξία καταστροφικό χτύπημα από την τοποθέτηση του Σταθμού Συγκέντρωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ εκεί, κατά το παρελθόν», είπε ο κ. Κέφης, ο οποίος κατέληξε, λέγοντας παράλληλα «Η ήδη υποβαθμισμένη και επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία περιοχή τους να μην υποστεί ένα ακόμη βαρύ χτύπημα, τουλάχιστον όχι με την ανοχή του Δήμου».

Η εισήγηση του κ. Κέφη αφορούσε στο να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστεί η στήριξη του Δήμου στον αγώνα και τις προσπάθειες που καταβάλλουν έως τη δικαίωση τους με στόχο την απομάκρυνσης της κεραίας.

Ωστόσο με πρώτο τον  κ. Κώστα Πατήλα τονίστηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση προκύπτουν ευθύνες για το Δήμο αφού η εν λόγω εταιρεία είχε καταθέσει αίτημα για την σχετική άδεια στην πολεοδομία του Δήμου από το 2011, η οποία δεν έδωσε απάντηση για μεγάλο διάστημα και την άδεια έδωσε στις 24 Οκτωβρίου, ζητώντας  να γίνει ακόμη και ΕΔΕ να χρειαστεί για το θέμα.

Περί αδειοδοτήσεων

Η απάντηση ωστόσο που ο αντιδήμαρχος επ’ αυτού είναι ότι πλέον οι άδειες για την

τοποθέτηση των κεραιών δίνονται κεντρικά και δεν εμπλέκεται πουθενά ο Δήμος ενώ μάλιστα όλος ο φάκελος των αδειοδοτήσεων κατατίθεται κεντρικά (κάπου στο Μαρούσι) απ’ όπου λαμβάνονται οι άδειες για όλη την Ελλάδα και οι κατά τόπους πολεοδομίες όπως και αυτή του Δήμου Αρταίων το μόνο που ελέγχουν είναι οι πολεοδομικές επεμβάσεις που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται για κτίσμα ενώ ούτε παροχή ρεύματος ζητούν διότι δουλεύουν με γεννήτριες. Οπότε έτσι προχωρούν κανονικά στην τοποθέτηση.

Ωστόσο στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε το σοβαρό ζήτημα γιατί νωρίτερα έστω με την κατάθεση της αίτησης στην πολεοδομία του Δήμου δεν υπήρξε ενημέρωση μέσω του Δήμου για ό,τι σχεδιάζονταν στην περιοχή και επίσης γιατί η πολεοδομική άδεια εγκρίθηκε μετά την τοποθέτηση.

-Ανάμεσα τους και ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» Χριστόφορος Ξυλογιάννης ο οποίος επισήμανε ότι έχει ευθύνη ο Δήμος γιατί η Πολεοδομία του Δήμου εκδίδει την άδεια, και υπογράμμισε ότι πλέον ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστάρης στον αγώνα των πολιτών και όχι μόνο για την κεραία αυτή της κινητής τηλεφωνίας αλλά και για τον υποσταθμό της ΔΕΗ.

-Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Παπαϊωάννου, κατέθεσε πιο μαχητική πρόταση, τονίζοντας ότι με μετρήσεις και προσφυγές δεν θα βγει άμεσα αποτέλεσμα για τους κατοίκους της περιοχής που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και πως εφόσον εκείνοι λειτουργούν με αυτό τον τρόπο χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων που κατοικούν εκεί, πρέπει την επομένη το πρωί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να βρεθεί στο χώρο και να ξηλώσει την κεραία, μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν προτείνει αυτοδικία, απάντησε «Η δική μας παρέμβαση θεωρείται αυτοδικία; Η δική τους χωρίς καμία ενημέρωση να τοποθετήσουν ξαφνικά μίας κεραία στην περιοχή χωρίς να έχουν ρωτήσει πρώτα απ’ όλα ή να έχουν ενημερώσει τους κατοίκους και το τοπικό Συμβούλιο, δεν είναι;».

-Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Μαζί και Αύριο» Χρήστος Παπάζογλου ζήτησε άμεσα από την επομένη το πρωί να κατατεθεί αίτημα του Δήμου στον «Δημόκριτο» να μετρήσει τα επίπεδα ακτινοβολίας και μάλιστα να κάνει το αντίστοιχο και για τις υπόλοιπες κεραίες στην περιοχή.

-Αντίστοιχη λύση μέσω της νομικής οδού πρότεινε και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τράμπας, καθώς επίσης και η Αναστασία Σίμου, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κοτσαρίνης σημείωσε ότι υπάρχει στη συζήτηση μια σπουδή απ’ όλους να κρυφτούμε πίσω από μια νομιμότητα χάνοντας την ουσία που είναι οι κάτοικοι της περιοχής και η αγωνία τους, η οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

-Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Νικολάου άφησε αιχμές για ευθύνη του δημάρχου Αρταίων Γ. Παπαλέξη στο συγκεκριμένο θέμα διότι είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας απ’ όπου εκδόθηκε άδεια και μάλιστα μετά την τοποθέτηση της κεραίας, λέγοντας «Δόθηκε η άδεια και από την πολεοδομία, η κεραία τοποθετήθηκε και σήμερα έρχεστε κ. Κέφη και εισηγείστε τί; Να κλάψουμε όλοι μαζί εδώ, μαζί και με τους κατοίκους για το γεγονός, εκδίδοντας ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους;».

-Ο επίσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Φώτιος Φώτης μίλησε για ευθύνες του δημάρχου ως προς την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία του Δήμου αλλά και για το γεγονός ότι γνώριζε νωρίτερα την πρόθεση τοποθέτηση κεραίας στην περιοχή αφού είχε κατατεθεί αίτημα από το 2011. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε όμως το ακροατήριο απ’ όπου κάτοικος απευθύνθηκε στον κ. Φώτη λέγοντας «Εσύ ήσουν αντιδήμαρχος τότε, τι έκανες;»

Αναφορά που οδήγησε σε διευκρινήσεις από τον κ. Φώτη, ο οποίος τόνισε ότι «Την εποχή που ήταν αντιδήμαρχος δεν υπέγραφε τίποτε ούτε λάμβανε γνώση για ζητήματα πολεοδομίας την ευθύνη της οποίας διατήρησε ο κ. Παπαλέξης ως μηχανικός ο ίδιος και ποτέ δεν έλαβε κανένα έγγραφο για το αίτημα αυτό προς την πολεοδομία του Δήμου».

-Η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Σπυριδούλα Ευαγγέλου Τσίκου, υπογράμμισε ότι «πρέπει ο Δήμος να αναλάβει τώρα πια την πρωτοβουλία και να μπει μπροστά».

-Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η τοποθέτηση του κ. Γαλήνα δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος δήλωσε απαισιόδοξος για την έκβαση πια του αγώνα απευθυνόμενους και στους κατοίκους. Είπε ότι και στην περίπτωση της κεραίας που έχει τοποθετηθεί επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στους Κωστακιούς οι κάτοικοι ακόμη δεν έχουν βρει το δίκιο τους και η κεραία αφότου μπήκε δεν βγαίνει. «Βρίσκεται απέναντι από το κλειστό Γυμναστήριο το υπό κατασκευή να γνωρίζεται στους Κωστακιούς και σε ότι με αφορά θεωρώ ότι το Γυμναστήριο μπορεί και να φύγει κάποτε από την περιοχή η κεραία δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει…».

Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου αφορά τόσο στην πρόσκληση για μετρήσεις ακτινοβολίας προς τον Δημόκριτο, όσο και στην κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης απαιτηθεί.

Περί αναβολής αίτημα

Αρχικά την αναβολή της συνεδρίασης ζήτησαν από τον πρόεδρο δημοτικοί σύμβουλοι με πρώτη την Αναστασία Σίμου, κατόπιν τους Χρ. Παπάζογλου, Χρ. Ξυλογιάννη, Ι. Νικολάου, λόγω του προγραμματισμού της παράλληλα με την έκτακτη Γενική Συνέλευσης της ΠΕΔ Ηπείρου, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να απουσιάζει και την ίδια στιγμή να μην έχουν την δυνατότητα τα υπόλοιπα αιρετά μέλη της ΠΕΔ από το Δήμο Αρταίων να συμμετέχουν, ή να πρέπει να μπουν στην διαδικασία επιλογής.

Ο κ. Παπάζογλου μάλιστα έβαλε θέμα ηθικής τάξης καθότι όπως είπε ο ίδιος δεν ταλαντεύτηκε για το να πρέπει να παραστεί στο Συμβούλιο ή την Συνέλευση της ΠΕΔ καθότι ο Δήμος Αρταίων έδωσε την εκλογή στην Ένωση Δήμων Ηπείρου, οπότε σε κάθε περίπτωση η εκπροσώπηση των πολιτών σε αυτό προέχει. Για τον ίδιο λόγο όμως ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης γιατί όπως είπε ο δήμαρχος Αρταίων δεν έκανε το ίδιο.

-Τελικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Θωμάς Τσιρογιάννης απαντώντας και στις αναφορές της κ. Σιμού σχετικά με το γεγονός ότι προσδιορίζονται την ίδια μέρα και όφειλε ως πρόεδρος εφόσον γνώριζε την Συνέλευση της ΠΕΔ να μην προγραμματίσει και συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι δεν το γνώριζε εκ των προτέρων και παρά την 20η Νοεμβρίου που φέρει ως ημερομηνία το έγγραφο της ΠΕΔ στο Δήμο έφτασε την επομένη απ’ όπου στο μεταξύ είχε διανεμηθεί η πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η συνεδρίαση προχώρησε κανονικά.

ΗΧΩ της Άρτας

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...