ΑΡΤΑ! Τα χαράτσια στην υγεία την επιδεινώνουν
Τα χαράτσια στην υγεία την επιδεινώνουν
Λ. Γεωργούσης: Τελικά να αποφασίσουμε αν η υγεία είναι εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό
Το 2012 νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Άρτας 21.000 ασθενείς
«Βάναυσο» χαρακτήρισε το μέτρο επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ για κάθε ασθενή που θα νοσηλευτεί ακόμη και μια ημέρα στο γενικό νοσοκομείο Άρτας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού, Λεωνίδας Γεωργούσης προαναγγέλλοντας την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για το θέμα αυτό σήμερα και αντίστοιχα τις επόμενες ημέρες τη Γενική Συνέλευση, όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου και της χώρας.
Πολλοί ασθενείς που από τις πρώτες ημέρες του έτους καλούνται να πληρώσουν το 25ευρό στο νοσοκομείο της Άρτα αντιδρούν, όπως είπε και ορισμένοι που δεν έχουν την δυνατότητα αντιδρούν έντονα και δεν το πληρώνουν. «Βέβαια δυστυχώς θα τους βεβαιωθεί από το ταμείο του νοσοκομείου στην εφορία», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πρόκειται για βάναυσο μέτρο που επιβάλλεται πάνω από ένα σωρό χαράτσια που φορτώθηκαν στην πλάτη των πολιτών. Ο κ. Γεωργούσης ανέφερε έχει επιβληθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ που με αγώνες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία το πήρε πίσω η κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση όλος ο κλάδος προετοιμάζεται να αντιδράσει εκ νέου στο πλευρό των πολιτών για το δημόσιο αγαθό της υγείας.
Εν παραλλήλω, ο ίδιος τόνισε ότι έχει επιβληθεί στον τομέα του φαρμάκου το 25% ανά συνταγή για πρωτότυπα φάρμακα και από αύριο (σήμερα 8 του μήνα) μπαίνει το νέο χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή της ίδιας όμως ειδικότητας και όχι με πάνω από τρία φάρμακα. Κι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν, όπως τόνισε ο κ. Γεωργούσης, στο χαράτσι της εφορίας, των ακίνητων, των καυσίμων, του ρεύματος και τόσα άλλα που καλείται να πληρώσει ο έλληνας πολίτης. «Πρέπει να δούμε τελικά τι θέλουμε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σχεδόν τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και επιπλέον να καταλήξουμε τι είναι η υγεία. Είναι εμπόρευμα ή αγαθό;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι για διάφορες εξετάσεις καλείται ήδη με προηγούμενες αποφάσεις να πληρώσει ο ασθενής όπως στην περίπτωση του εμφράγματος ο ασθενής που θα φτάσει στο νοσοκομείο θα χρειαστεί να πληρώσει δυο και τρεις φορές την απαιτούμενη εξέταση που ο γιατρός χρειάζεται για να εξάγει συμπεράσματα. Αντίστοιχα συνδρομή καλούνται να πληρώσουν και για άλλες εξετάσεις οι ασθενείς, με αποτέλεσα όσοι δεν έχουν χρήματα να αγανακτούν και πολλοί να παρατούν τα δείγματα και να φεύγουν μόλις τους ενημερώνουν στο κισσέ για το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν.
Μιλώντας με στοιχεία για το θέμα ο κ. Γεωργούσης ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων ατόμων για το νοσοκομείο της Άρτας ήταν 8.401 ασθενής, εξαιρουμένων των χρόνιων παθήσεων που επισκέπτονται το νοσοκομείο συχνά, π.χ. καρκινοπαθών αιμοκαθαρούμενων κλπ, που εξαιρούνται από το εισιτήριο. Οπότε να πολλαπλασιάσει κανείς επί 25 ευρώ αντιλαμβάνεται το ποσό που θα εισπράττει περίπου ανά εξάμηνο το νοσοκομείο από τους πολίτες. Αντίστοιχα ο ίδιος ανέφερε πως το 2012 όλο το έτος νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Άρτας 21.000 ασθενείς, λέγοντας «Κάντε τον πολλαπλασιασμό για να δείτε που πάει το πράγμα. Σε μια υγεία χρηματοδοτούμενη εις διπλούν από τους πολίτες, μέσω ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον εισιτηρίου», τόνισε, εξηγώντας ότι «Η κυβέρνηση πολύ απλά λέει στους ασφαλισμένους ότι για νοσοκομεία χωρίς το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, χωρίς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, χωρίς την δυνατότητα παροχής προληπτικής ιατρικής αφού μηχανήματα όμως ο μαστογράφος είναι πάλι εκτός λειτουργίας και χωρίς επάρκεια υλικών και φαρμάκων θα πληρώνεται επιπλέον από τις ασφαλιστικές σας εισφορές και από την τσέπη σας 25 ευρώ», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «με βάση τα στοιχεία ο αριθμός ημερών νοσηλείας των ασθενών στο νοσοκομείο της Άρτας έχει αυξηθεί ακριβώς γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης στους πολίτες, είτε στο επίπεδο προληπτικών εξετάσεων είτε στην κανονική ολοκληρωμένη ιατρική αγωγή που ο καθένας πρέπει να κάνει με βάση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πολλοί δεν παίρνουν κανονικά και όλα τα φάρμακα που πρέπει με αποτέλεσμα η υγεία τους να επιδεινώνεται και το κόστος έτσι για την περίθαλψη τελικά αυξάνεται…» εξήγησε.
Όταν ρωτήθηκε για το πώς ο Σύλλογος ακούει τις τελευταίες ημέρες τις αντιδράσεις από πλευράς του κόμματος κυβερνητικής συνεργασίας, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Δεν μας λέει τίποτε καθώς το έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει σήμερα όλη την κοινωνία είναι να ξεκαθαρίσουμε στη χώρα να η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα. Διότι μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα».
ΗΧΩ της Άρτας