eytaxa biky gg hpeiroy dyt makedonias 2013 8os

 

 

 

 

Β. Ευταξά: Άμεση αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκιών Άρτας

Β. Ευταξά: Άμεση αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκιών Άρτας

 

eytaxa biky gg hpeiroy dyt makedonias 2013 8os«Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξη καινοτόμων «εργαλείων»  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την άμεση αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκιών Άρτας, ικανοποιώντας έτσι και ένα πάγιο αίτημα των φορέων και κατοίκων της περιοχής», ανέφερε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της η γενικής γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά, με την υπογραφή της οποίας προ δεκαημέρου περίπου βγήκε στον αέρα η προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών στα όρια της βεβαιωμένης έκτασης του Πεδίου Συκιών.

 

Η είδηση αποτελεί θετική εξέλιξη για την Άρτα καθόσον από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν εντοπίστηκε και ακολούθως στην δεκαετία του ’90 όταν με σειρά ερευνών και μελετών το Γεωθερμικό Πεδίο βεβαιώθηκε, υπήρχε ως αίτημα σε επίπεδο νομού η αξιοποίησή του. Από καιρό εις καιρό, οι Αρτινοί πολίτες με κάθε ευκαιρία, σε ημερίδες, πολιτικές ομιλίες, ακόμη και προγραμματισμούς αναγκαίων έργων στα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης που εκτυλίσσονταν, άκουγαν για το ζητούμενο της αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου και όσα υπόσχεται η ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον αυτή πηγή. Ωστόσο πάντοτε η διαδικασία καθυστερούσε για τον έναν ή άλλο λόγο, οπότε η είδηση της δημοπράτησης δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται θετική εξέλιξη. Πόσο δε μάλλον σε μια στιγμή που τόσο για τη χώρα όσο και για την Άρτα οι θετικές εξελίξεις και πολύ περισσότερο οι θετικές ειδήσεις σπανίζουν.

Πάντως ο διαγωνισμός αποτελεί πλέον γεγονός και προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από φυσικά πρόσωπα οι συνεταιρισμούς εσωτερικού ή εξωτερικού, και η διαδικασία θα γίνει στις 8 Απριλίου στην αρμόδια υπηρεσία Τεχνικού έλεγχου, από την Επιτροπή Διαγωνισμού.

Η κ. Ευταξά, στην συζήτηση που είχαμε μαζί της για το θέμα επεσήμανε πως η εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου αποτελεί μόνο την αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αξιοποίηση του βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου στην Άρτα είναι μόνο η αρχή. Πρωταρχικός μας στόχος είναι, να ταυτίσουμε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας με όλους τους παραγωγικούς τομείς ώστε να τεθούν στη μεγάλη μάχη αυτού του τόπου για ουσιαστική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους του. Όπως είναι ήδη γνωστό  η αξιοποίηση της γεωθερμίας ενδείκνυται για χρήσεις που αφορούν στη θέρμανση θερμοκηπίων, την ιχθυοκαλλιέργεια, την αντιπαγετική προστασία, την κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, τη θέρμανση οικισμών καθώς και τον ιαματικό τουρισμό.

Γίνεται λοιπόν, αντιληπτό πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάνοντας πράξη τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση θεωρεί τη σύνδεση των Α.Π.Ε. με όλους τους παραγωγικούς τομείς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αφού συνδέεται άρρηκτα με την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας και χρησιμεύει ως ανάχωμα στην ύφεση και στην κρίση ανταγωνιστικότητας που διέρχεται η χώρα μας».

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της ενέργειας του Γεωθερμικού Πεδίου, αφορά την βεβαιωμένη από μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών έκταση των 11,2 km2 (τετραγωνικών χιλιομέτρων) και δίνεται οι δυνατότητα συμμετοχής για δυο τμήματα του αλλά και για το σύνολο αυτού. Συγκεκριμένα στην προκήρυξη περιγράφεται ότι «από τα συνολικώς 11.296,58366 αξιοποιήσιμα στρέμματα ο διαγωνισμός αφορά δυο τμήματα, ένα (νοτιοδυτικό) εκτάσεως 3.206,07665 στρεμμάτων που περιγράφεται ως τμήμα Α και ένα δεύτερο (νοτιοανατολικό) εκτάσεως 3.206,07685 στρεμμάτων που περιγράφεται ως τμήμα Β. Αντικείμενο της μίσθωσης είναι το δικαίωνα διαχείρισης των τμημάτων Α και Β του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θεοκρασίας Συκιών Άρτας, το οποίο εκτείνεται στα διοικητικά όρια της Δημοτικών Ενοτήτων Αράχθου και Κομμένου, Δήμου Νικολάου Σκουφά νομού Άρτας. Οι προτάσεις μίσθωσης μπορούν να υποβληθούν για το τμήµα Α ή/και για το τμήμα Β του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου ως προς την έκταση και την παροχή του. Μπορεί όπως να υποβληθεί πρόταση εκμίσθωσης για το σύνολο του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου, η οποία θα εξεταστεί υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο διαγωνισμό».

Ουσιαστικά αυτό που εκμισθώνεται από τον υποψήφιο επενδυτή είναι το δικαίωμα διαχείρισης των τμημάτων του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου ή του συνόλου (αν εκμισθωθεί υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις σχετικές παραγράφους) και η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων που μετρώνται σε αντιστοιχία ισοδύναμων πετρελαίου. Από την προκήρυξη προβλέπεται η εκμίσθωση για χρονική περίοδο 25 ετών, µε δικαίωμα μονομερούς παράτασης για πέντε επιπλέον έτη κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συνολικά, εφόσον τηρούνται οι όροι των σχετικών συμβάσεων και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα χαρακτηριστικά και η δυναμικότητά του

Αναλυτικότερα τα δεδομένα που προκύπτουν βάσει των μελετών του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών) προκύπτει ότι η βεβαιωμένη έκταση του γεωθερμικού πεδίου Συκιών υπολογίζεται σε 11,2 km2, η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια αρτεσιανά κυμαίνεται από 32οC ως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενο από τα 280 έως 480 μέτρα. Για μέση θερμοκρασία 35οC τα in situ αποθέματα του γεωθερμικού ρευστού ανέρχονται σε 79x106 m2 που αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος. Σύμφωνα με την προκήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας «η γεωθερμική ενέργεια ως φυσικός πόρος αντιστοιχεί στην προσβάσεις θερμική ενέργεια, που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμικούς σταθμούς, ή για άλλες εφαρμογές βιομηχανικές, αγροτικές ή οικιακές όπου απαιτείται θερμότητα. Γεωθερμικό δυναμικό είναι το σύνολο των γηγενών φυσικών ατμών, των θερμών νερών, επιφανειακών ή υπογείων, και της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών, που υπερβαίνουν τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Προϊόν του γεωθερμικού πεδίου θεωρείται το αξιοποιήσιμο θερμοενεργειακό του περιεχόμενο. Παραπροϊόντα θεωρούνται άλλα προϊόντα που συμπαράγονται εκτός από το θερμοενεργειακό περιεχόμενο του γεωθερμικού πεδίου. Υποπροϊόν θεωρείται το γεωθερμικό ρευστό που απομένει, ύστερα από την απόληψη των κατά τα ανωτέρω προϊόντων και παραπροϊόντων. Τα γεωθερμικά πεδία διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: Χαμηλής θερμοκρασίας όταν η θερμοκρασία του προϊόντος κυμαίνεται από 25°C - 90°C, υψηλής θερμοκρασίας όταν η θερμοκρασία του προϊόντος υπερβαίνει τους 90 °C. Βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο είναι το πεδίο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι πιστοποιημµένα µε υψηλό βαθμό αξιοπιστίας µε ερευνητικές εργασίες».

Μέχρι 8 Απριλίου στον «αέρα»

Τις δεσμευτικές επενδυτικές προτάσεις τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν μέχρι 8 Απριλίου 2014 στο Πρωτόκολλο της διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας το αργότερο μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού στις 10 το πρωί, όταν και θα ανοιχτούν οι προσφορές. Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί είτε δεν εγκριθεί καμία επενδυτική πρόταση, ο συναγωνισμός δεν υπήρξε επαρκής ή υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι διαγωνιζόμενοι συνεννοήθηκαν για να αποφύγουν τον πραγματικό συναγωνισμό, η διαδικασία του διαγωνισμού ματαιώνεται και θα διεξαχθεί εκ νέου στις 6 Μαΐου 2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 10 το πρωί, στην ίδια διεύθυνση.

Είχαν ενδιαφερθεί πολλοί από Άρτα

Στο παρελθόν είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να καταγραφεί το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του Πεδίου, που ωστόσο δεν περιελάμβανε δεσμευτικές από πλευράς των ενδιαφερομένων προτάσεις. Πάντως η ανταπόκριση σε εκείνη την αρχική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν ήταν καθόλου μικρή, αφού είχαν συνολικά συγκεντρωθεί 12 προτάσεις. Αυτές προέρχονταν τόσο από φορείς όσο και από ιδιώτες με συντριπτική πλειοψηφία όσων ενδιαφέρθηκαν και έχουν έδρα στην Άρτα.

Θυμίζουμε ότι είχαν ανταποκριθεί και με τις αντίστοιχες προτάσεις οι εξής: Δήμος Νικ. Σκουφά Άρτας για δημοτικά υδροπονικά θερμοκήπια και για τηλεθέρμανση οικισμού Συκιών. ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) για υδροπονικά ερευνητικά θερμοκήπια και εργαστήρια Ξυλογιάννη ΑΕ (Άρτα) για πολλαπλασιαστικό υλικό με υδροπονικά θερμοκήπια και για οπωροκηπευτικά με υδροπονικά θερμοκήπια. Γείτονας ΑΕ (Άρτα) για υδροπονικά θερμοκήπια και για ιχθυοκαλλιέργειες. Δοϊτσίδης ΑΕ (Άρτα) για τηλεθέρμανση οικισμού Συκιών. Γεωργίου ΟΕ (Άρτα) για υδροπονικά θερμοκήπια. VIKOF SA (Ουγγρική) για τηλεθέρμανση οικισμού Συκιών και για υδροπονικά θερμοκήπια. Τσουμάνης Λεωνίδας για εκτροφή σαλιγκαριών, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Συνεταιριστική Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ (θυγατρική της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ηπείρου) για μονάδα θαλασσοθεραπείας (SPA).

Μένει πλέον να καταγραφεί να θα εξακολουθήσει το ενδιαφέρον και θα επανέλθουν κάποιοι από τους παραπάνω φορείς και ιδιώτες με δεσμευτικές προτάσεις πια για να προχωρήσουν σε επενδύσεις αξιοποίησης του γεωθερμικού ρευστού.

ΗΧΩ της Άρτας


  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου