Banner Πανω
 
 
 

Πάνε και το Αρχαιολογικό Μουσείο για λουκέτο;

Πάνε και το Αρχαιολογικό Μουσείο για λουκέτο;

 

Έφυγαν οι 18 εργαζόμενοι-ανησυχία για την φύλαξη

Υπάρχει το πρόβλημα, υπάρχει η στήριξη, υπάρχει η απόφαση για εποχιακή λύση. Ο λόγος για την λειτουργία των Αρχαιολογικών χώρων της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΛΓ ΕΠΚΑ) Άρτας και Πρέβεζας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και οι αρχαιολογικοί χώροι ευθύνης της είναι υπαρκτό μετά την απομάκρυνση την περασμένη εβδομάδα των 18 συνολικά εργαζομένων που τον τελευταίο χρόνο εργάζονταν στα πλαίσια ασφαλιστικών μέτρων. Η απομάκρυνση τους έχει απογυμνώσει την υπηρεσία σε πολλές ειδικότητες και μεταξύ αυτών, εκείνη των φυλάκων.

Η είδηση αυτή έχει σημάνει νέο συναγερμό σε τοπικό επίπεδο αν κρίνουμε από την ανησυχία που έχει προκαλέσει σε ευαισθητοποιημένους για θέματα πολιτισμού Αρτινούς πολίτες, οι οποίοι έχουν μεταφέρει τον προβληματισμό τους και τον φόβο τους μήπως η αδυναμία φύλαξης που υπογραμμίζεται σε σχετικό υπόμνημα της προϊσταμένης και που επισυνάπτεται σε ερώτηση προς το προεδρείο της Βουλής, σημάνουν δυσάρεστες εξελίξεις για μια ακόμη υπηρεσία στον νομό. Ωστόσο οι φόβοι αυτοί από πλευράς της αρμόδιας Εφορείας δεν επιβεβαιώνονται, καθώς όπως η προϊσταμένη Χριστίνα Μερκούρη μετέφερε σε επικοινωνία που είχε η «Η» για το θέμα, ήδη έχει αποφασιστεί η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τις ανάγκες φύλαξης και λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και λειτουργίας συνολικά της υπηρεσίας στους δυο νομούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύνεται οριστικά, καθόσον η λύση του εποχικού προσωπικού αφορά τη θερινή περίοδο, οπότε η επεξεργασία μόνιμης απαλοιφής του προβλήματος, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι απασχολεί το υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Διευθύνσεις. Το ζήτημα είναι ότι αντίστοιχα θα πρέπει να εξετάσει το θέμα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απ’ όπου πλέον περνούν όλες οι εγκρίσεις για θέσεις προσωπικού.

Θέσεις εποχικού προσωπικού

Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να δώσει αρχικά μια προσωρινή λύση. Σύμφωνα με όσα η κ. Μερκούρη μετέφερε, ήδη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποφασιστεί η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την ΛΓ ΕΠΚΑ, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες για το διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι. Συνολικά για την Υπηρεσία που αναφέρεται και στους δυο νομούς, έχουν εγκριθεί 9 θέσεις για ημερήσιους φύλακες, δυο θέσεις για νυχτοφύλακες και μια θέση καθαρίστριας. Η διαδικασία πρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάιο ώστε να… τεθούν επί τω έργω από τα τέλη Μαΐου, όταν και ξεκινά η θερινή τουριστική σεζόν.

Αναπροσαρμογή ωραρίου

Στο μεταξύ σε αναπροσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας, ακριβώς λόγω των προβλημάτων έλλειψης προσωπικού προχωρά η ΛΓ ΕΠΚΑ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Η κ. Μερκούρη εξήγησε ότι το Μουσείο της Άρτας θα παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα, όπως συμβαίνει και με τα άλλα της χώρας, ενώ η λειτουργία του ημερησίως μειώνεται κατά μία ώρα και εν τέλει διαμορφώνεται σε Τρίτη με Κυριακή από 8:30 έως 3 το μεσημέρι, αντί στις 4 που έκλειναν οι πόρτες του μέχρι τώρα.

Η μετακίνηση των σχολικών φυλάκων

Σ’ ότι αφορά τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού, η κ. Μερκούρη τόνισε ότι η υπηρεσία έχει την στήριξη σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος στηρίζει το αίτημα το οποίο κατέθεσε προς το υπουργείο Πολιτισμού και το αντίστοιχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΛΓ’ΕΠΚΑ. Συγκεκριμένα, υπήρξε η πρόταση κατάθεσης αιτήσεων στην Υπηρεσία από πλευράς των σχολικών φυλάκων, των οποίο η περίοδος διαθεσιμότητας λήγει σε σύντομο διάστημα, ώστε αν το αποδέχονται και οι ίδιοι να μετακινηθούν και να εργαστούν για την κάλυψη των αναγκών της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Οι αιτήσεις των σχολικών φυλάκων συγκεντρώθηκαν από την ΛΓ ΕΠΚΑ και έχουν ήδη διαβιβαστεί στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ το αίτημα όπως η κ. Μερκούρη επισήμανε στηρίζει και ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

Στήριξη από τοπικούς παράγοντες

Η ίδια εξήγησε ότι το πρόβλημα έχει κοινοποιηθεί στο προεδρείο της Βουλής από ερωτήσεις που έχουν καταθέσει η Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και ο επίσης βουλευτής του ίδιου κόμματος από την Πρέβεζα Κωνσταντίνος Μπάρκας. Επίσης ανέφερε ότι με την υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθεί και να επιδιώξει παρέμβαση για το πρόβλημα επικοινώνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας. Ωστόσο η κ. Μερκούρη τόνισε ότι υπάρχει και είναι μεγάλη η στήριξη από τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η υπηρεσία σε επίπεδο νομού Άρτας, καθώς και η αντίστοιχη στήριξη στο νομό Πρέβεζας από τον εκεί δήμαρχο Χρήστο Μπαïλη. «Μας έχουν στηρίξει και έχουν βοηθήσει σε ό,τι έχει χρειαστεί η υπηρεσία και δεν μπορώ να μην τους ευχαριστήσω όλους δημόσια», ανέφερε η κ. Μερκούρη, η οποία ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το να επηρεάζεται από τις ελλείψεις προσωπικού μόνο η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων ή έχει αυτό επιπτώσεις και στα εκτελούμενα  προγράμματα ανάδειξης νέων Αρχαιολογικών μνημείων, όπως αυτό που εκτυλίσσεται στην Άρτα, διευκρίνισε: «Όχι καθόλου. Τα έργα του ΕΣΠΑ είναι ένα διαφορετικό κομμάτι και δεν αφορούν πιστώσεις από Εθνικούς πόρους αλλά από το ΕΣΠΑ, οπότε εξελίσσονται κανονικά και χωρίς καμία επίδραση από τον τομέα των θέσεων εργασίας που αφορούν την υπηρεσία και ασφαλώς εθνικούς πόρους και περιστολές δαπανών που επιβάλλονται. Εκεί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και συνεχίζονται όλες οι εργασίες με εντατικούς ρυθμούς».

Υπάρχει ελπίδα;

Παραμένει άγνωστο αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  θα κάνει δεκτό το αίτημα ώστε οι σχολικοί φύλακες που βρίσκονται περίπου ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα αντί να δουν την πόρτα της εξόδου, λήγοντας η προθεσμία, να περάσουν στο υπουργείο Πολιτισμού και να εργαστούν για τις ανάγκες των Αρχαιολογικών Μουσείων και Μνημείων. Πάντως σε κάθε περίπτωση η είδηση των σοβαρότατων προβλημάτων φύλαξης που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας έχει προβληματίσει τους Αρτινούς πολίτες και εκείνο που εύχονται είναι να λαθέψει η γνώστη ρήση περί ύπαρξης καπνού και φωτιάς…Αυτό σημειώνεται διότι οι φήμες άρχισαν στην περιοχή να οργιάζουν.

Και αναφορά Γεροβασίλη

Εν τω μεταξύ η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την κατάθεση αναφοράς, σχετικά με τα προβλήματα φύλαξης και λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου, αλλά και η σύγχρονη παραγωγή πολιτισμού των Ηπειρωτών, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως εργαλεία ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προωθώντας ένα μοντέλο ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα αντιστρέψει τον οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό της περιφέρειας μας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής, αποτελούν προτεραιότητα για την περιφέρειά μας, τόσο η ενίσχυση σε πόρους και  υποδομές  των υφιστάμενων δημόσιων φορέων που εμπλέκονται στο έργο της πολιτιστικής διαχείρισης (π.χ. αρχαιολογικές υπηρεσίες, μουσεία), όσο και η αναπροσαρμογή στην κατανομή των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, ώστε τα υπό ένταξη έργα να πληρούν τόσο πολιτιστικά, όσο και αναπτυξιακά κριτήρια».

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για τις απολύσεις στην αρχαιολογία

Η παράταξη της Δ.Α.Σ που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ. στο Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία με έδρα την Άρτα, καταγγέλλει τις πρόσφατες απολύσεις των 19 συναδέλφων που εργάζονταν υπό το καθεστώς των ασφαλιστικών μέτρων στη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ με ειδικότητες φυλάκων, συντηρητών, τοπογράφων, αρχαιολόγων, καθαριστριών.

Η λειτουργία πλέον των Αρχαιολογικών Μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και συνολικότερα η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας έχει γίνει σχεδόν αδύνατη, σημειώνεται σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα και που τονίζει τα εξής:

«Το προσωπικό χρόνια τώρα κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα του Πολιτισμού. Ήταν εκείνοι που μαζί με άλλους συναδέλφους έβαλαν τα θεμέλια των Αρχαιολογικών Μουσείων στην Άρτα και Νικόπολης στην Πρέβεζα, εξασφάλιζαν την καθημερινή λειτουργία τους, τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους, παράλληλα με τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών, εργασιών συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στην Άρτα το Αρχαιολογικό μουσείο λειτουργεί με 2 ημερήσιους φυλάκες και 1 νυχτοφύλακα, οι οποίοι για να μπορέσει να λειτουργεί το μουσείου σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας, θα πρέπει να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα! Ακόμη στην Άρτα δεν υπάρχει πλέον στη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ καθαρίστρια, ούτε τοπογράφος, τη στιγμή που δεκάδες παιδιά επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το Αρχαιολογικό μουσείο και οι ανασκαφές και αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων είναι σε εξέλιξη. Τα κενά σήμερα προσπαθούν να καλύψουν με τους εργαζόμενους με 5μηνα προγράμματα, εκμετάλλευσης δηλαδή των εργαζομένων, ανακύκλωσης της ανεργίας, βάζοντας έτσι τα θεμέλια γα τις νέες εργασιακές σχέσεις που καταργούν πλήρως τα όποια εργασιακά δικαιώματα, δημιουργώντας τη στρατιά των μισοεργαζομένων-μισοανέργων.

Οι εργαζόμενοι έχουμε έναν μόνο δρόμο. Να προχωρήσουμε χωρίς φόβο σε συστηματική οργάνωση και οργανωμένη απειθαρχία  που θα αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτή είναι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική. Ο λαός να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Απαιτούμε:

-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

-ΟΧΙ στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ που καταργεί την σταθερή δουλειά, και επιβάλλει τις απολύσεις. ΚΑΜΙΑ απόλυση, διαθεσιμότητα, κινητικότητα. Να γυρίσουν οι συνάδελφοι που βγήκαν σε διαθεσιμότητα στις θέσεις τους. Δεν περισσεύει κανένας στο ΥΠ.ΠΟ.Α αντιθέτως χρειάζονται και άλλοι για να καλύψουν τα κενά.

-Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας που προωθούν  μέσω του ΟΑΕΔ για τη διαχείριση της φτώχειας και την ανακύκλωση της ανεργίας.

-Όχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην ιδιωτικοποίηση φορέων και ιδρυμάτων που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ.

ΗΧΩ της Άρτας


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...