Banner Πανω
 
 
 

 

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμά Καραμούτσου

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμά Καραμούτσου

 

Ποιος ήταν ο Θωμάς Καραμούτσος;

   Όπως διαβάζω στην πρόσκληση "O Δήμαρχος κ Γιάννης Παπαλέξης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων σας προσκαλούν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμά Καραμούτσου που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Καμπής την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ."
   Αλλά ποιος ήταν ο Θωμάς Καραμούτσος; Στο τοπικό site, το kampi.artanet.gr, υπάρχει ειδική αναφορά στον Θωμά Καραμούτσο. Εκεί διαβάζω:
   Από μικρός του είχε κάνει τρομερή εντύπωση τα ηρωικά κατορθώματα του στρατηλάτη Κωνσταντίνου κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1912 και από νωρίς κατατάχθηκε στο ελληνικό στρατό.
   Ως μόνιμος υπαξιωματικός του 1ου σώματος στρατού παίρνει μέρος στον Α' παγκόσμιο πόλεμο με πλούσια πολεμική δράση και πολλές διακρίσεις στα πεδία των μαχών στην διάρκεια των οποίων αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και μεταφέρεται αιχμάλωτος στο στρατόπεδο GORLITZ τη Γερμανίας για 6 χρόνια.
   Εκεί γνωρίζεται και παντρεύεται μια γερμανίδα που αποκτά ένα παιδί τον Ιωάννη. Μετά την γέννα πεθαίνει η γυναίκα του και ο Θωμάς επιστρέφει στην Ελλάδα.. Ο γιος του Ιωάννης γίνεται αξιωματικός πιλότος στην γερμανική αεροπορία και αργότερα αρνείται να πάρει μέρος σε βομβαρδισμούς της γερμανικής αεροπορίας σε ελληνικές περιοχές (πατρίδα του πατέρα του).
   Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος και η Κατοχή τον βρίσκει στην γενέτειρά του Καμπή με νέα τώρα γυναίκα, την Θεοδώρα Φασιά και με παιδιά τον Χρήστο και τον Αχιλλέα και αργότερα με την Τρίτη γυναίκα, την Λελοβίτισσα Λαμπρινή Παπαθανασίου και με παιδιά τον Σωτήρη, Αντιγόνη, Βασίλη και Ζωγούλα.

Μεγάλη η προσφορά του Θωμά Καραμούτσου, τόσο στο χωριό όσο και στην γύρω περιοχή.
   Όταν οι Γερμανοί μάθανε πως υπάρχει άτομο που γνωρίζει την γερμανική γλώσσα τον έκαναν διερμηνέα στο γερμανικό φρουραρχείο.
   Από εδώ αρχίζει η πλούσια πατριωτική δράση του Θ.Καραμούτσου
   Πολλές είναι οι διηγήσεις πολλών ανθρώπων που εξιστορούν τη πατριωτική του δράση. Σημαντικό είναι ότι χάρη στην παρουσία του δεν χύθηκε καθόλου αίμα και εκτελέσεις στην περιοχή Καμπής – Φιλιππιάδας, ενώ το αντάρτικο παρουσίαζε την εποχή εκείνη έξαρση.
   Οι αντάρτες μπαινόβγαιναν στα χωριά και στην πόλη και όταν τους έπιαναν τους δικαιολογούσε ότι ήτανε ή ζωέμποροι ή καπνέμποροι. Αν είχανε πάνω τους έγγραφα τους τα έπαιρνε ο ίδιος και τους έδινε αργότερα.
Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που έγινε στο χωριό μας όπως το διηγούνται οι ίδιοι είναι και το παρακάτω περιστατικό :
   Μια βραδιά γερμανική περίπολος έκανε έφοδο στο χωριό. Στο σπίτι του Δημοσθένη Σταμάτη υπήρχαν αντάρτες και βλέποντας την περίπολο νόμισαν ότι τους είχαν προδώσει και τους πυροβόλησαν, το ίδιο και ο γείτονας Νικόλαος Ζάψας. Οι Γερμανοί έριξαν φωτοβολίδες και αμέσως στο χωριό έφθασαν γερμανικές ενισχύσεις και περικύκλωσαν το χωριό και είχαν σχέδιο για εκτελέσεις. Τότε ο Μιχ.Σταμάτης πρόεδρος του χωριού πήγε και βρήκε τον Θ.Καραμούτσο που ήταν βαριά άρρωστος. Ο Γερμανός αξιωματικός μήνυσε στον διερμηνέα ότι το χωριό του θα γίνει σαν το Κομμένο, γιατί έχετε αντάρτες. Ο Θωμάς τον έπεισε ότι ήταν κλέφτες και ότι πριν μια μέρα είχαν ληστέψει τον Θωμά Μπάμια , και το Στ.Λιάσκα και έτσι ματαιώθηκε η εκτέλεση και έβαλαν τότε στρατιωτικό φυλάκιο από Γερμανούς . Αυτοί μένανε σκορπισμένοι σε διάφορα σπίτια του χωριού(ένας από αυτούς έμεινε και στο σπίτι του Φώτη Σταμάτη μαζί με το υποστατικό του (σύμφωνα με τις μαρτυρίες της κόρης του Φ.Σταμάτη, Κλειώ Λύτρα)
   Στην Καμπή γίνανε αργότερα δυο σαμποτάζ, στη Φιλιππιάδα σκότωσαν γερμανό αξιωματικό, κόπηκε η γέφυρα Καμπής, ανατινάχθηκε η γέφυρα καλογήρου κ.λ.π. και δεν χύθηκε καθόλου αίμα χάρη στην εξυπνάδα και οξυδέρκεια του Θ.Καραμούτσου.
   Ο Θωμάς Καραμούτσος υπήρξε ένας αληθινός πατριώτης που σε όλη του τη ζωή δεν έκανε τίποτε άλλο από εκείνο που έπρεπε να κάνει ως Έλληνας, το καθήκον για την πατρίδα του.

http://tilevoasartas.blogspot.gr


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...