Banner Πανω
 
 
 

Καχριμάνης Αλέξανδρος.Περιφερειάρχης Ηπείρου:Λειτουργήσαμε ως «Εθνική Ελλάδος»

Καχριμάνης Αλέξανδρος.Περιφερειάρχης Ηπείρου:Λειτουργήσαμε ως «Εθνική Ελλάδος»

 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ», λύνει απορίες και καταγράφει τους στόχους του, για την επόμενη πενταετία…

«Η αποδοχή του κόσμου μας οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για την προετοιμασία της "επόμενης ημέρας"», τονίζει με έμφαση στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εκτός των άλλων, δεν κρύβει και την αισιοδοξία του.

Σε ερώτηση της «Γ», για τον στόχο των εκλογών επισημαίνει πως «είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε και με σαφείς ενδείξεις που προέρχονται από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης συμπολιτών μας, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους», για να συμπληρώσει πως όσο ευρύτερη είναι η νίκη στις εκλογές της 18ης Μαΐου, «τόσο πιο δυνατή θα είναι και η φωνή μας προς το Κέντρο».

Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο, του οποίου ηγείται, είναι σαφέστατος: «Όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της "Αξιοβίωτης Ανάπτυξης" λειτουργούν ως "Μικτή Ηπείρου". Μας ενώνει ο ίδιος κοινός σκοπός που είναι η ανάπτυξη της Ηπείρου, αυτό προτάσσουμε, για αυτό θα κριθούμε. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έγινε με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια και από την αποδοχή που έχει στον κόσμο νομίζω ότι έχουμε ήδη δικαιωθεί στις επιλογές μας».

Η συνέντευξη του Αλέξανδρου Καχριμάνη ακολουθεί:

-Κύριε Περιφερειάρχη, ένα μήνα πριν τις εκλογές, ποιό είναι το κλίμα που εισπράττετε από τις επαφές σας με τον κόσμο;

Ξέρετε εμείς δεν είχαμε την πολυτέλεια να ξεκινήσουμε νωρίς τον προεκλογικό αγώνα, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα τρέχοντα ζητήματα της Περιφέρειας. Και μάλιστα η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη καθώς λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, όχι για τους επόμενους 3-4 μήνες, αλλά για τα επόμενα έξι και πλέον χρόνια. Υπάρχει μπροστά μας, ο προγραμματισμός των νέων προγραμμάτων 2014-2020, αλλά και άλλα θεσμικά θέματα. Πρόκειται για όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις εκλογές. Οπότε εκ των πραγμάτων έχουμε περιορισμένο χρόνο για προεκλογικό αγώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό μας οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για την προετοιμασία της "επόμενης ημέρας".

-Σας βλέπω ιδιαίτερα αισιόδοξο. Που τοποθετείται το στόχο της 18ης Μαΐου;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε και με σαφείς ενδείξεις που προέρχονται από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης συμπολιτών μας, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στόχος μας είναι η ευρύτερη δυνατή αποδοχή και στήριξη από τους συμπατριώτες μας. Όσο πιο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο πιο δυνατή θα είναι και η φωνή μας προς το Κέντρο.

-Η ανακοίνωση των υποψηφίων σε Άρτα, Γιάννενα και Πρέβεζα, έδωσε μια άλλη, διάσταση, υπερκομματική στο ψηφοδέλτιό σας. Ποιά ήταν η σκέψη σας;

Έχω δηλώσει εξ αρχής και σε ανύποπτο χρόνο, ότι όσοι υπηρετούμε την αιρετή Περιφέρεια και αναφέρομαι σε όλους τους Περιφερειάρχες, κινούμαστε και λειτουργούμε ως "Εθνική Ελλάδος". Πάνω από όλα βάζουμε το συμφέρον της χώρας μας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε επίπεδο Περιφέρειας: Όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της "Αξιοβίωτης Ανάπτυξης" λειτουργούν ως "Μικτή Ηπείρου". Μας ενώνει ο ίδιος κοινός σκοπός που είναι η ανάπτυξη της Ηπείρου, αυτό προτάσσουμε, για αυτό θα κριθούμε. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έγινε με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια και από την αποδοχή που έχει στον κόσμο νομίζω ότι έχουμε ήδη δικαιωθεί στις επιλογές μας.

-Παρ΄ όλα αυτά, εξακολουθούν ορισμένοι να θέτουν ζητήματα ανισότητας μεταξύ των Περιφερειακών ενοτήτων. Πόσο έχουν βάσει αυτά και τι εξήγηση υπάρχει;

Μερικές φορές αδικούμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Το έχω ξαναπεί: Ο απολογισμός θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου και αφού αρχίσει να ξεδιπλώνεται και να υλοποιείται στο σύνολό του ο προγραμματισμός της νυν Περιφερειακής Αρχής. Τα πρώτα δύο- για να μη πω τρία- χρόνια της θητείας μας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά οργανωτικά ζητήματα, που υπήρξαν από την εφαρμογή του "Καλλικράτη". Υπήρχαν οι οφειλές των πρώην Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, τις οποίες ορισμένοι είχαν κάνει "κορώνα" της αντιπολιτευτικής τους τακτικής. Όπως διαπιστώσατε και εσείς κατέρρευσε και αυτός ο "μύθος" περί δήθεν χρεών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι αυτά όλα στην πραγματικότητα ήταν οφειλές της Πολιτείας. Ένα σημαντικό ποσό από τις οφειλές αυτές, ήταν της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων για τον απλούστατο λόγο, ότι είχε περισσότερα έργα ενταγμένα σε διάφορα προγράμματα από ότι οι άλλες. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη και τα οποία είχαν ενταχθεί προ αιρετής Περιφέρειας είτε στο ΕΣΠΑ, είτε σε άλλα προγράμματα Interreg, "Πίνδος" κ.α.

Άρα θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Ως προς τα έργα του ΕΣΠΑ, που εντάχθηκαν στα χρόνια που την ευθύνη του έχει η αιρετή Περιφέρεια δεν έγινε καμία διάκριση. Όποιος φορέας είχε έτοιμη μελέτη, εντάχθηκε το έργο. Το ίδιο έγινε με τους Αναπτυξιακούς νόμους, το ίδιο γίνεται τώρα και με το πρόγραμμα έργων που άρχισε να υλοποιεί η Περιφέρεια μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-Καταλογίζουν πάντως ευθύνες στην Περιφέρεια για τη ανεργία και το Α.Ε.Π...

Τα ίδια στοιχεία που επικαλούνται για το ΑΕΠ, που αφορούν το 2011 έτος που μόλις είχε συγκροτηθεί η αιρετή Περιφέρεια, αποδεικνύουν το αντίθετο: Η πτώση του οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αν σε κάτι συνέβαλε η Περιφέρεια, ήταν στη συγκράτηση της ανεργίας, καθώς θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν δεν προωθούσε, έστω και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έργα. Και αυτό γιατί στην κατηγορία των κατασκευών, στο οποίο έχει συμμετοχή ως ένα βαθμό η Περιφέρεια η πτώση ήταν πολύ μικρότερη από ότι σε όλη την Ελλάδα.

-Υπάρχει και το θέμα της "ΔΩΔΩΝΗΣ"...

Το ζήτημα τη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" έχει εξαντληθεί, αλλά παρ΄ όλο αυτό κάποιοι επιμένουν να το κρατούν στην επικαιρότητα ελλείψει αντιπολιτευτικού λόγου, για να μη πω και για ορισμένους που μέσω της "ΔΩΔΩΝΗΣ" βρήκαν σκοπό ύπαρξης. Να πω μόνο κάτι: Μετά την δρομολόγηση του διαγωνισμού έγιναν δύο κλειστές συσκέψεις με την συμμετοχή και των τότε βουλευτών. Στην πρώτη καταλήξαμε σε ομόφωνη σχεδόν απόφαση για τη δημιουργία Εταιρία Λαϊκής Βάσης, με τη συμμετοχή και της Τράπεζας Ηπείρου. Στη δεύτερη που έγινε μετά από ένα μήνα (Νοέμβριος 2011) οι Ενώσεις απέρριψαν την πρότασή και μας είπαν ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ασχολούμαστε με την περιουσία τους. Υποσχέθηκαν να φέρουν δε και πρόταση. Πέρασε ένας σχεδόν χρόνος, οι ίδιοι είχαν έλθει σε επαφή με τους υποψήφιους αγοραστές και στο τέλος μας ζήτησαν στήριξη για εκ των υστέρων προσφορά που είχαν καταθέσει με την εταιρία ΒΙΚΟΣ, την οποία εμείς και πάλι στηρίξαμε. Αυτά για να σταματήσει και αυτή η καραμέλα. Εμείς κάναμε τον αγώνα μας, κάναμε και πρόταση. Εκείνοι που σήμερα θυμούνται προεκλογικά τη "ΔΩΔΩΝΗ", πέρα από την άρνηση, δεν είχαν, ούτε και σήμερα ακούμε κάποια πρόταση. Και αυτό είναι το πρόβλημα στην Ήπειρο. Κάτι ανάλογο έγινε και με το φρέσκο γάλα. Και εμείς θέλαμε να μην αλλάξει τίποτε: Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι αυτό πλέον δεν γίνεται, βγήκαμε μπροστά, δημόσια και προτείναμε μια εναλλακτική πρόταση για να μπει ένα φρένο: Τότε κανείς δεν μιλούσε. Βρέθηκαν όμως και εδώ "οι μετά- Χριστόν" προφήτες.

-Σας καταλογίζουν πάντως "έλλειψη διεκδικητικότητας"....

Δεν λένε όμως τι ακριβώς εννοούν. Κάτι ανάλογο δεν γίνεται και με το ζήτημα της ανάπτυξης; Καταγγέλλουν, καταγγέλλουν, αλλά όταν τους ρωτάμε, ωραία όλα αυτά και τώρα πέστε μας την πρότασή σας, επικρατεί η απόλυτος σιωπή. Εμείς κ. Γκέτση, γνωρίζουμε και να διεκδικούμε και κυρίως να κερδίζουμε.

Δώσαμε μάχη επί μήνες - μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά και με την Ένωση Περιφερειών- για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία με το "Αλεξ. Μπαλτατζής". Έτσι - παρά τις ισχυρές αντιστάσεις των μηχανισμών του υπουργείου- πετύχαμε να μας δοθεί το 30% για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή. Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι αναδασμοί. Να προωθήσουμε νέες καλλιέργειες, όπως το προβλέπει το καλλιεργητικό πλάνο.

Δώσαμε σκληρή μάχη, με το κατεστημένο των Υπουργείων στην Αθήνα, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων. Να σας θυμίσω επίσης την έντονη αντίδρασή μας, για το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής των ΤΕΙ. Για τα Εγγειοβελτιωτικά του κάμπου. Αν θέλετε ακόμη και για το Στρατόπεδο Παπακώστα. Προτείναμε το Αθαμάνιο για ενεργειακό χωριό και σήμερα έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τον τρόπο που εξελίχθηκε ο διαγωνισμός. Να σας θυμίσω ακόμη το σκληρό αγώνα που κάναμε για τα ΟΠΑΑΧ, για να μην αναφερθώ και σε άλλα.

-Ζούμε ωστόσο σε μια περίοδο συνεχών εξελίξεων για τις οποίες η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίρνει θέση. Όπως η ιδιωτικοποίηση των φραγμάτων Πουρναρίου, της Εγνατίας Οδού κ.α. Ποιά η δική σας παρέμβαση;

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και ψηφίζονται στη Βουλή. Άρα όσοι θεωρούν ότι η Περιφέρεια, ή το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι υπεράνω αυτών, απλά το κάνουν για λόγους εντυπώσεων, έστω και αν εκθέτουν τους εαυτούς τους. Η Περιφερειακή Αρχή ήταν ξεκάθαρη για τα Υδροηλεκτρικά Πουρναρίου: Η Πολιτεία, η ΔΕΗ, πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση, πώληση κ.α. πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών της Άρτας και να διασφαλίσει τη συνέχιση των συμφωνιών που υπάρχουν για ύδρευση, άρδευση κ.α. Για την Εγνατία Οδό, εδώ και χρόνια έχουμε την ίδια στάση, την οποία επανέλαβα την περασμένη Πέμπτη, προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για νέα συμβατικά διόδια, ενώ θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια και για τους πρόσθετους κόμβους που απαιτούνται. Υπάρχει και κάτι άλλο που μας απασχολεί, καθώς με δική μας προτροπή, το τμήμα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα, πέρασε πρόσφατα στην αρμοδιότητα της Εγνατία Οδός Α.Ε..

- Φτάνοντας προς το τέλος της συνέντευξης, θα θέλαμε μια σύντομη αναφορά στους άλλους υποψηφίους σας και στις μέχρι τώρα εντυπώσεις που αποκομίσατε από την ως τώρα προεκλογική περίοδο...

Είναι φανερό σε όλους ότι κινούμαστε σε ένα ήπιο και πολιτισμένο πολιτικό κλίμα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και να απομονωθούν κάποιες ελάχιστες φωνές που είναι προσκολλημένες σε πρακτικές του παρελθόντος.

-Αν και επίσημες δημοσκοπήσεις δεν είδαν μέχρι χθες το φως της δημοσιότητας, σε Μ.Μ.Ε. της Αθήνας και της Περιφέρειας, αναφέρονται εκτιμήσεις για σαφές προβάδισμα της παράταξής σας. Που εκτιμάται ότι θα κριθεί η εκλογική μάχη και ποιό μήνυμα στέλνετε στους Ηπειρώτες.

Υπάρχουν όλα αυτά που λέτε, δεν εφησυχάζουμε όμως. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες της Ηπείρου, να σκεφτούν αποκλειστικά και μόνο Ηπειρωτικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Αυτό είναι το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα και πενταετία της Ηπείρου, εκεί θα κριθεί το αποτέλεσμα.


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...