Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για «μικρή ΔΕΗ»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για «μικρή ΔΕΗ»
Η πώληση των φραγμάτων «Πουρνάρι
Ι και ΙΙ» υπονομεύει την υπόσταση
ενός ολόκληρου νομού
«Τα υδροηλεκτρικά έργα «Πουρνάρι Ι και ΙΙ» δημιουργήθηκαν κατόπιν γενομένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών υπέρ και χάριν δημοσίας ωφέλειας και μόνο, και όχι υπέρ και χάριν ιδιωτικών συμφερόντων», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας και την υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσίρκας (φωτογραφία), με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις των φορέων της Άρτας, που εναντιώνονται στην πώληση του φραγμάτων «Πουρνάρι Ι και ΙΙ».
Ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξ αρχής, πως «ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 παρ. 4 του Συντάγματος», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 παρ. 4 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται, ενώ επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Σημειωτέον δε ότι, κατά τους κοινά αποδεκτούς κανόνες ερμηνείας του συνταγματικού δικαίου, οι εν λόγω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ως εξαιρέσεις από το γενικό συνταγματικό κανόνα της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, πρέπει να ερμηνεύονται στενά.
Επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις, αφού αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσια περιουσία.
Η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού και της χώρας καθώς και ένα από τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο Δημόσιος χαρακτήρας του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος. Οι θεσμικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από αυτό.
Η πώληση των υδροηλεκτρικών έργων «Πουρνάρι Ι και ΙΙ» σε ιδιώτες, σημαίνει την παραχώρηση της εκμετάλλευσης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όμως το νερό και η παραγόμενη από την εκμετάλλευσή του ενέργεια, αποτελούν δημόσια αγαθά, που συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με την ανθρώπινη υγεία, με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με την ανθρώπινη επιβίωση, οπότε συνδέονται άρρηκτα με την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα και πρωταρχικά η διαχείριση του υδάτινου πλούτου της χώρας μας συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με το φυσικό περιβάλλον, την διαφύλαξη και την προστασία του.
Επιπρόσθετα τα φράγματα της χώρας είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας, που συνδέονται άμεσα και καίρια με την εθνική ασφάλεια της χώρας μας και συνεπώς το να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας.
Τα υδροηλεκτρικά έργα «Πουρνάρι Ι και ΙΙ» δημιουργήθηκαν κατόπιν γενομένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών υπέρ και χάριν δημοσίας ωφέλειας και μόνο, και όχι υπέρ και χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.
Η πώλησή τους υπονομεύει την υπόσταση ενός ολόκληρου νομού, μιας ολόκληρης περιοχής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αντιστέκονται στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας».
Η Γνώμη