Banner Πανω
 
 
 

Επιστολή Δήμου Αρταίων στην 8η ΕΒΑ για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Επιστολή Δήμου Αρταίων στην 8η ΕΒΑ για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

katasthmata ygeionomikou endiaferontos

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, απέστειλε επιστολή στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η επιστολή έχει ως εξής: «Είναι γνωστό σε όλους ότι τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.), αποτελούν σημαντική κατηγορία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της χώρας μας, η ενίσχυση των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας, αλλά και την ενδυνάμωση της απασχόλησης.
Πρόκειται συνεπώς για έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας μας, η πορεία του οποίου επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη και κύρια την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.
Βέβαια η λειτουργία των Κ.Υ.Ε., σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί και προβλήματα στις κοινωνίες.
Οι Δήμοι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για να συγκεράσουν τις συχνά συγκροούμενες απαιτήσεις αφενός των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου των επιχειρηματιών, ξεπερνώντας παράλληλα και τα εμπόδια που θέτει το πολυδαίδαλο και γραφειοκρατικό καθεστώς.
Προς την επίλυση αυτών των ζητημάτων, δεν βοηθάει συνεπώς η νομοθεσία, η οποία είναι κατακερματισμένη και αποσπασματική, με πολλά κενά και παραλείψεις, με αποτέλεσμα να έχει παγιωθεί ένα ασαφές καθεστώς, που πολλές φορές οδηγεί στην ατιμωρησία, στην ασυδοσία, αλλά και άδικη τιμωρία επαγγελματιών που σέβονται τους νόμους και τη δουλειά τους.
Στόχος του Δήμου Αρταίων δεν είναι ασφαλώς να μετατρέψουμε την πόλη μας σε ένα απέραντο νεκροταφείο, αλλά να εμπεδώσουμε την αντίληψη ότι σε αυτή την πόλη, όλοι και όλα έχουν το χώρο τους και την θέση τους, καταστήματα, τραπεζοκαθίσματα, επισκέπτες, διαβάτες, παιδιά, ανήμποροι σωματικά συνάνθρωποί μας.
Συντονισμένα διεκδικήσαμε και διεκδικούμε, μέσω των θεσμικών φορέων της Πολιτείας, την καθιέρωση, με ακρίβεια και σαφήνεια, των προϋποθέσεων λειτουργίας των Κ.Υ.Ε., κύρια με διευκολύνσεις στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, όχι βέβαια και με ανοχή στις ακραίες περιπτώσεις παρεμβατικών συμπεριφορών.
Στόχος ήταν και παραμένει, να εξασφαλίσουμε κοινούς όρους, βάζοντας τέρμα στο άναρχο της αισθητικής και δημιουργώντας προϋποθέσεις ποιοτικής ομοιομορφίας.
Η Άρτα, η πόλη της Άρτας, έχει διάσπαρτα ιστορικά μνημεία σε όλη την επιφάνειά της και σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες αρχαιολόγους και σε όλο το υπέδαφός της.
Έχει προϊστορικά και βυζαντινά μνημεία, που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό.
Και αυτός ο πολιτιστικός μας πλούτος για την περιοχή μας, σε μια επαγγελματική τάξη, στους ιδιοκτήτες των Κ.Υ.Ε. δημιουργεί πολλά προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις και αξεπέραστα.
Η Άρτα έχει ανεργία κοντά στο 50% και στους νέους, κοντά στο 70%.
Παραγωγικές μονάδες, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, ικανές να περιορίσουν αυτή την ανεργία, δεν υπάρχουν.
Άλλες πηγές πλούτου και απασχόλησης, δεν υπάρχουν, μετά την αγοραστική απαξίωση των εσπεριδοειδών, της ελιάς και των κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων.
Ο μόνος κλάδος που προσφέρει θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στο νομό μας, δεν έχει αναπτυχθεί, είναι αυτών των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Αν η Αρχαιολογία εφαρμόσει αυστηρά την ισχύουσα, αλλά ασαφή νομοθεσία, τότε όλοι αυτοί που ασχολούνται στα Κ.Υ.Ε, θα περάσουν στην ανεργία, με επακόλουθο τη δημιουργία σοβαρού τοπικού κοινωνικού προβλήματος.
Ήδη η Υπηρεσία σας έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και ανησυχία στους επαγγελματίες αυτού του κλάδου.
Για τον λόγο αυτό, ως Δήμαρχος Αρταίων, σας ζητώ να αντιμετωπίσετε τον συγκεκριμένο κλάδο της περιοχής μας όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Στις οποίες λειτουργούν καταστήματα Κ.Υ.Ε. «κολλητά» σε ιστορικά μνημεία.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις έχουμε στα Γιάννενα, στην Πάργα, στην Αθήνα (Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, παρυφές της Ακρόπολης και εντός των μνημείων της Ακρόπολης) στο Μουσείο της Ακρόπολης, που βρίσκεται στο κέντρο όλων των μνημείων και στο οποίο λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο, στην ιστορική πόλη των Χανίων και ειδικότερα στο Συντριβάνι, που λειτουργούν Κ.Υ.Ε., ακόμη και εντός ιστορικών και διατηρητέων μνημείων.
Αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και σε ιστορικές πλατείες ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (Ρώμη, Παρίσι, Μαδρίτη, Βουδαπέστη κ.ά.), λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις.
Μήπως στο ΞΕΝΙΑ της Άρτας, στο Κάστρο της πόλης, δεν λειτουργούσε καφετέρια και εστιατόριο και μήπως και πάλι δεν θα λειτουργήσουν;
Όμως το ζητούμενο για το Δήμο Αρταίων και την Υπηρεσία σας, δεν πρέπει να είναι τα προαναφερόμενα.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και από έρευνα του Δήμου Αρταίων, για το τι καθεστώς ισχύει σε άλλες ιστορικές πόλεις, αποδεικνύεται ότι οι παρεμβάσεις της Αρχαιολογίας, είναι περισσότερο κοινωνικής ουσίας κι όχι δεσμευτικές για την λειτουργία τους, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό γίνεται σε βάρος της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αντίθετα, θα λέγαμε, ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας προστατεύεται περισσότερο από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, παρά από άλλους φορείς, αρμόδιους και μη αρμόδιους.
Ειδικότερα στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, αλλά και σε όλα τα μνημεία της πόλης, οι εν λόγω επαγγελματίες παίζουν ρόλο άμισθου φύλακα, διατηρούν καθαρούς τους χώρους, σε πολλές περιπτώσεις και με δικά τους μέσα, συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάδειξή τους και στην ένταξή τους, στη σύγχρονη κοινωνική χρήματα, κατασκεύασαν προσβάσεις επικοινωνίας του ζωή.
Στο Δήμο μας, κανείς μαγαζάτορας δεν έχει κατηγορηθεί, για δραστηριότητες και παρεμβάσεις του, που προκάλεσαν καταστροφή, φθορά ή αλλοίωση των προστατευόμενων στοιχείων του ιστορικού τοπίου της περιοχής μας.
Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται την προσοχή και την στήριξη του Δήμου Αρταίων και της Υπηρεσίας σας.
Και ως Δήμαρχος Αρταίων ζητώ για την περίπτωση, την ανοχή σας, την αναστολή των όποιων αποφάσεών σας για την λειτουργία των Κ.Υ.Ε. της Άρτας και την μετάθεση των όποιων σχετικών ενστάσεών σας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Από την πλευρά μας, θα ενημερώσουμε τα μέλη αυτού του επαγγελματικού κλάδου, για το τι προβλέπει ο νόμος 3028/2002 και ο ΚΝ 5351/1932, περί προστασίας των αρχαιοτήτων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ενέργειες και παρεμβάσεις τους, που ενδεχομένως θα προκαλέσουν ζημιές στα μνημεία μας.»

http://www.maxitisartas.gr


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...