Banner Πανω
 
 
 


Την άλλη Κυριακή η ημερίδα στο Πολύδροσο "Μουσεία και Σχολεία"

Οι σύγχρονες απόψεις για τη μουσειακή εκπαίδευση - Μουσεία για την παιδεία και τη σχολική ζωή. Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου και το τμήμα του: «Βλαχωρίτες και Γράμματα». Αυτός είναι ο τίτλος της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώνει η Αδελφότητα Πολυδροσιτών σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στις 5 Ιουλίου στο Πολύδροσο Παραμυθιάς.

Δειτε το πρόγραμμα εδώ

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου και το τμήμα του "Βλαχωρίτες και Γράμματα" - ως αφορμή ευρύτερης διερεύνησης της διττής σχέσης των μουσείων με τα σχολεία.

Η ημερίδα αποτελεί τμήμα των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών και θα προβάλει ιδιαίτερα το ρόλο των ξενιτεμένων του χωριού στην εκπαίδευση των παιδιών του τόπου μας που στην περίπτωση του χωριού μας υπήρξε εντυπωσιακή. Αλλά και τη συμβολή εξαιρετικών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο σχολείο του Πολυδρόσου, όπως του αείμνηστου Νικολάου Μπίτσα, στην εμφύσηση αισθημάτων φιλοπατρίας και αλληλεγγύης στους αποδήμους.

Δεν είναι τυχαίο που το μικρό και ακριτικό Πολύδροσο καμαρώνει σήμερα για πλήθος επιστημόνων και γενικότερα ανθρώπους των γραμμάτων καθώς και των τεχνών. Ούτε που ιδρύθηκε εκεί Λαογραφικό Μουσείο και μάλιστα το πρώτο στο είδος του στη Θεσπρωτία. Μελετώντας το πώς έγιναν όλα αυτά, διαπιστώνεις πως τα γεγονότα λειτούργησαν ως ντόμινο, το ένα δηλαδή έφερε το άλλο, και μάλιστα μέσα από μια θαυμαστή αλληλεπίδραση. Η δύναμη της παιδείας από τη μια, ο νόστος των μεταναστών από την άλλη.

Συμπαρασύροντας τους πάντες σε ευγενή άμιλλα προόδου και προσφοράς. Και όχι μόνο τους Πολυδροσίτες αλλά και τους φίλους του χωριού μας, στους οποίους πολλά οφείλουμε. Το άδικο είναι που όλα αυτά τα υπονόμευσε η ακηδία για τόπους σαν το χωριό μας. Ελάχιστοι μετανάστες κατάφεραν να ξαναγυρίσουν στο χωριό και αντίθετα όλο και δυνάμωνε κάτω από το βάρος των προβλημάτων επιβίωσης το ρεύμα προς την ξενιτιά. Το σχολείο μας οδηγήθηκε ελλείψει μαθητών σε κλείσιμο και το χωριό σιγά σιγά ερημώνεται.

Η ημερίδα θέλει να υπογραμμίσει και αυτό το ζήτημα. Πώς γίνεται τόποι πανέμορφοι όπως το Πολύδροσο και μάλιστα δίπλα στα σύνορα της χώρας να αφήνονται αβοήθητοι και να οδηγούνται σε αφανισμό; Τι μπορεί να αλλάξει αυτή την πορεία; Και οι ελάχιστοι νέοι που έμειναν στο χωριό να μην αναγκαστούν να φύγουν και αυτοί; Η ανάδειξη του πολιτισμού μας, μέσα από το Λαογραφικό μας μουσείο, πιστεύουμε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. Και ταυτόχρονα η προβολή και του ίδιου του τόπου που γέννησε αυτόν τον πολιτισμό. Με τέτοια μοναδικότητα φυσικής ομορφιάς που τον έχει κατατάξει στο δίκτυο NATURA 2000.

Ταυτόχρονα τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν υψηλό δείκτη μακροζωίας των κατοίκων του χωριού. Είναι το κλίμα; ο καθαρός αέρας; η διατροφή; ο τρόπος ζωής; Ό,τι και αν είναι, το συμπέρασμα λέγει πως το Πολύδροσο είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές. Κι ας μη διαθέτει καμία τουριστική υποδομή! Και παρόμοια αποτελεί εξαιρετική επιλογή για διδακτικές επισκέψεις των μαθητών. Αυτό θέλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα στους εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στην ημερίδα. Και παράλληλα να τους τροφοδοτήσουμε με εκπαιδευτικό υλικό που θα τους βοηθήσει στη διοργάνωση των επισκέψεων σύμφωνα με τα σύγχρονα πιστεύω γενικά της παιδαγωγικής και ειδικότερα της μουσειοπαιδαγωγικής.
http://www.paramythia-online.gr


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...