Οι ιχθυοκαλλιέργειες «κλειδί» για την οικονομία της Θεσπρωτίας!

 

Ο σημαντικός ρόλος των ιχθυοκαλλιεργειών για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη της Θεσπρωτίας, ακόμη και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, του κορωνοϊού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, αναδείχθηκε σε ημερίδα, που οργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργίου Γεωργαντά. 

Το θέμα της ημερίδας ήταν  "υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας και η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας" και τα στοιχεία δείχνουν ότι και η εξαγωγή των ποιοτικών προϊόντων είναι ικανοποιητική και γίνεται προσπάθεια να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και θέσεις εργασίας διατηρούνται και δημιουργούνται...

Ο Γ. Γεωργαντάς

Ο αρμόδιος Υπουργός, μιλώντας γενικότερα, σημείωσε πως τα προϊόντα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές, καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες και επισήμανε ότι είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς προσφέρει 10.000 και πλέον θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος «στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», ενώ, όπως σημείωσε, πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο «EnterpriseGreece». Τέλος, προσέθεσε ότι πηγές χρηματοδότησης, επίσης, αποτελούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ανοιχτό σε δανειοδοτήσεις για στήριξη νέων και επέκταση παλαιών επιχειρήσεων είναι και το τραπεζικό σύστημα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ.

Πολλαπλά τα οφέλη

Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά από ειδικούς εισηγητές στη συμβολή των εξαγωγών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία, στο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής προϊόντων θαλάσσιας  ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας, στη διατροφική αξία των ψαριών, στην εφαρμογή της μεθόδου Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής (LCA) για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην ιχθυοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας, στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ως πυλώνα ανάπτυξης των εξαγωγών κλ.π.

Το μεγάλο όφελος από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας για τη Θεσπρωτία επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας της Ν.Δ. και Μάριος Κάτσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας Απόστολος Τουραλιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος κ. ά. 

Μεγάλες προκλήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσπρωτία δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις και ο κλάδος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

Και όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, «παρά τα όποια μέτρα στήριξης, που δόθηκαν με καθυστέρηση, δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ζημίες που υπέστη ο κλάδος από την πτώση τζίρου. Επίσης  οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στο ενεργειακό κόστος αλλά και η άνοδος του κόστους των μεταφορών είναι πραγματικά προβλήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε». 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος και ήταν πολύ καλά οργανωμένη, ενώ απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. Εξάλλου, ο κ. Γεωγαντάς συναντήθηκε και με αγρότες στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου