Banner Πανω
 
 
 

«Πριμ» σε 250 χωριά για 30 επιχειρηματικές δραστηριότητες Ποιές περιοχές της Θεσπρωτίας πριμοδοτούνται

«Πριμ» σε 250 χωριά για 30 επιχειρηματικές δραστηριότητες Ποιές περιοχές της Θεσπρωτίας πριμοδοτούνται

 

Επιδοτούνται οι κάτοικοι της υπαίθρου, καθώς και όσοι θέλουν να φύγουν από τα αστικά κέντρα για να κάνουν μικρά τουριστικά καταλύματα, επισκέψιμα αγροκτήματα, τυροκομεία, ελαιοτριβεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία, εργαστήρια κεραμικής, χειροτεχνίας, κομμωτήρια, παντοπωλεία κ.λπ. σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, της Πιερίας, του Πηλίου, της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων και του Κιλκίς.
 
Οι κυριότερες 30 δραστηριότητες που ξεχωρίζουν, μέσα από τα νέα προγράμματα Leader, είναι:

Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings - Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων) - Εστιατόρια - Aναψυκτήρια - Παραδοσιακά καφενεία - Βιοτεχνική μονάδα παραγωγής χειροτεχνημάτων μεταλλουργίας - Βιοτεχνική μονάδα ξυλοτεχνίας - Εργαστήρι παραγωγής προϊόντων κεραμικής - Εργαστήρια παραγωγής προϊόντων υφαντουργίας - Βιοτεχνία με ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας) - Οινοποιεία - Τυροκομεία - Μονάδα μεταποίησης – τυποποίησης οπωροκηπευτικών - Βιοτεχνία επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών - Μονάδα μεταποίησης δημητριακών - Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα) - Αρτοποιία - Παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής - Παραγωγή αλκοολούχων ποτών - Παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά - Κομμωτήρια - Κουρεία - Δραστηριότητες φυσικής ευεξίας - Καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία - Επισκευή υποδημάτων και δερμάτινων ειδών - Λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών - Παντοπωλεία - Ειδικές μορφές τουρισμού - Χώροι αθλοπαιδιών - Χώροι γευσιγνωσίας
Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των προτάσεων είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στα χωριά του Κιλκίς, έως τις 5 Μαρτίου του Πηλίου, έως τις 14 Απριλίου της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, μέχρι τις 25 Απριλίου της Αιτωλοακαρνανίας και έως τις 30 Απριλίου στα χωριά της Πιερίας.

Ποιες είναι οι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν
Αναλυτικά ανά δράση, τις οποίες έχουν σχεδιάσει οι ομάδες τοπικής δράσης κάθε περιοχής που διαχειρίζονται κονδύλια Leader, οι κατηγορίες των επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι:
1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων: Προβλέπονται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεις συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας.
Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης φθάνει τα 500.000 ευρώ.
2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων: Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 500.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 50%. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η αγορά ειδικού τύπου οχημάτων (φορτωτές, πλατφόρμες), ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ.
3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής: Η δράση αφορά την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.
4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών: Ενδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών, τα οποία θα αξιοποιούν τον χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κουρεία κ.ά. Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση, αλλά και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τη γεωργία. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.
5. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων: Η δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, κ.α. Το συνολικό κόστος θα ανέρχεται στα 300.000 ευρώ και μόνο αν η παρέμβαση περιλαμβάνει και υποδομή διανυκτέρευσης το συνολικό κόστος μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 στρεμμάτων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση.
6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση: Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών, όπως χυλοπίτες, τραχανάδες κ.λπ. Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.
7. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων: Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας). Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης τα 300.000 ευρώ.
8. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου: Ενδεικτικά προβλέπονται η ίδρυση επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αθλητικών κέντρων καθώς και επιχειρήσεων ειδικών μορφών τουρισμού κ.ά. Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης τα 300.000 ευρώ.
9. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης: Η δράση αυτή αφορά τη δημιουργία, υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες). Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης τα 600.000 ευρώ – έως 40 κλίνες.
 

Τα χωριά στη Θεσπρωτία για τα οποία χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες:
Δήμος Ηγουμενίτσας: Αγία Μαρίνη, Αγιος Βλάσιος, Γραικοχώρι, Καστρί, Κρυόβρυση, Λαδοχώρι, Μουρούδι, Νέα Σελεύκεια, Παραπόταμος, Γεροπλάτανος, Δρίμιτσα, Κορίτιανη, Πλαταριά, Αργυρότοπος, Σύβοτα, Φασκομηλιά, Πέρδικα.

http://892fm.blogspot.gr


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...