Banner Πανω
 
 
 

Με «δεμένα» χέρια η αυτοδιοίκηση

Στη συγκέντρωση και διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων υγειονομικής φύσεως που φαίνεται να πλησιάζουν απειλητικά, εξαντλείται ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε σχέση με την πίεση που ασκεί η φιλοξενία εκατοντάδων προσφύγων στην περιοχή

Η διαπιστωμένη έλλειψη συνεννόησης με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, αλλά και η μη διάθεση κονδυλίων για την κατασκευή βασικών υποδομών και κάλυψης επειγουσών αναγκών, «δένει» τα χέρια των αυτοδιοικητικών, που προσπαθούν να βρουν λύσεις χωρίς επιτυχία. Ακόμη και σήμερα στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά δεν έχουν φτάσει στρώματα και οι πρόσφυγες κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες στα χαλίκια, οι τουαλέτες είναι ανεπαρκείς, ντους με ζεστό νερό δεν υπάρχουν, φως για το αποχετευτικό δε φαίνεται στον ορίζοντα και η καθημερινότητα γίνεται όλο και δυσκολότερη όσο οι μέρες περνούν και η υπομονή εξαντλείται.
Αντίστοιχα, στον χώρο φιλοξενίας στα Δολιανά ναι μεν διαπιστώνεται μια σχετική βελτίωση των υποδομών και επίλυση ορισμένων οξυμένων προβλημάτων που υπήρχαν τις πρώτες ημέρες, ωστόσο εξακολουθεί να μην έχει λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης σε μια περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μόνο στην Κόνιτσα η κατάσταση είναι καλή, με τη δομή να αποτελεί πρότυπο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων τόσο από τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους υπαλλήλους και τη διοίκηση του Κέντρου όσο και από το Δήμο και τους κατοίκους της Κόνιτσας, οι οποίοι συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στις προσπάθειες του Κέντρου και του Δήμου.
Με δεδομένο ότι η φιλοξενία των προσφύγων δείχνει πως θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και ενδεχομένως να αυξηθεί ο πληθυσμός τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η κάλυψη των όποιων ελλείψεων διαπιστώθηκαν από την πρώτη στιγμή, είναι πλέον επιτακτική.
Η μόνη λύση στον ορίζοντα μοιάζει να είναι πλέον η περεταίρω ενεργοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ειδικά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει γίνει πλέον κατανοητό αι από την αυτοδιοίκηση, αλλά και από τον στρατό, που σταδιακά παραχωρούν αρμοδιότητες στους ανθρώπους των ΜΚΟ που έχουν αρχίσει να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους.
Στον καταυλισμό του Κατσικά έφτασαν χθες και μέλη γερμανικής ΜΚΟ φέρνοντας εξοπλισμό, ένας ακόμη υπεύθυνος τους Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από τη Σερβία και μέλη της διεθνούς οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, τα οποία συναντήθηκαν και με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κώστα Μπαμπασίκα, εκφράζοντας τη βούλησή τους να αναλάβουν την κατασκευή χώρων υγιεινής, αλλά μένει η εκκρεμότητα σύνδεσης με το αποχετευτικό.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΥΓΙΕΙΝΗ
Η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Ιωαννίνων με το νέο Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, Ταξίαρχο Νικόλαο Ανδριανόπουλο. Υποδομή, υγιεινή, ασφάλεια, είναι το κρίσιμο τρίπτυχο – σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννίνων- που πρέπει να διασφαλιστεί για ανθρώπινη φιλοξενία των προσφύγων.
Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως η Δημοτική Αρχή, προσεγγίζοντας με ευαισθησία το θέμα των προσφύγων , ήδη έχει κινηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις, στην προσπάθεια της να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των ανθρώπων που «υποδέχεται» η περιοχή μας.
Έτσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ιωαννιτών με τα Παιδικά Χωριά SOS, υπήρξε επικοινωνία του Δημάρχου με το Γενικό Διευθυντή Γιώργο Πρωτόπαπα, στην οποία γνωστοποιήθηκε ότι τα Παιδικά Χωριά SOS μπορούν -με χρηματοδότηση από την Διεθνή Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS - να προσφέρουν μια σύγχρονη και ασφαλή εγκατάσταση (hangar) ικανή να στεγάσει έως 350 άτομα ημερησίως σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τις ψυχολογικές και λοιπές ανάγκες ενηλίκων και ανηλίκων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε δεκτή την προσφορά, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει «το γενικό πρόσταγμα» και στην τελευταία συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου ο εκπρόσωπος του Υπ. Άμυνας γνωστοποίησε πως και το υπουργείο έκανε αποδεκτή την προσφορά των Παιδικών Χωριών SOS.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε πως ο Δήμος από την πλευρά του επιμένει ιδιαίτερα ότι «στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας του καταυλισμού στον Κατσικά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα και κατάλληλες εγκαταστάσεις».
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως απέστειλε προ ημερών επιστολή στον Αν. Υπουργό Άμυνας, Δημήτριο Βίτσα, με την οποία θέτει το θέμα της διαχείρισης και απαγωγής των βοθρολυμάτων από τον καταυλισμό και την επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί άμεσα δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων 1.500 μέτρων, για τη μεταφορά των λυμάτων στο δίκτυο του οικισμού, που έχει τελικό αποδέκτη το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού.
Η ΔΕΥΑΙ έχει συντάξει τεχνική μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι το συνολικό κόστος εφαρμογής για την αποχέτευση λυμάτων στον καταυλισμό είναι 120.000 ευρώ. Αν παραμείνει το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά, θα πρέπει το κράτος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού.
Προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά θα καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών, δια του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ, και στη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Την ανάγκη για την ανάληψη δράσεων για τη δημόσια υγεία επισήμανε και ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Φωτόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Πρύτανη Γιώργο Καψάλη επισκέφθηκαν χθες τον καταυλισμό στον Κατσικά.
 «Το μέγεθος της εγκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και τα προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από Δολιανά και Κόνιτσα. Εκεί υπάρχουν κτηριακές υποδομές που προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες. Πρέπει να γίνουν δράσεις για τη δημόσια υγεία που αφορούν την αποχέτευση κυρίως, την παροχή σαπουνιού, πόσιμου νερού και κυρίως να βρεθεί λύση για πιο μόνιμες υποδομές. Η Ιατρική Σχολή και τα νοσοκομεία της πόλης βοηθούν αμέριστα, αλλά πρωτίστως πρέπει να λυθεί το θέμα της δημόσιας υγιεινής για να μην έχουμε προβλήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του.

ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ερωτηθείς ο κ. Μπέγκας εάν αναζητά το Υπουργείο Άμυνας στεγασμένους χώρους, με αφορμή την επικοινωνία που δημοσιοποίησε ο Περιφερειάρχης με τον κ. Βίτσα, απάντησε πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση.
 «Ως στεγασμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τμήμα του στρατοπέδου Βελισαρίου όπου υπάρχουν κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται από το στρατό και το είχα πει. Θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα κτίρια, αλλά το θέμα είναι ένας συνδυασμός που έχει να κάνει με το κόστος, την ασφάλεια και μια σειρά άλλων πραγμάτων και άρα αυτό θέλει σοβαρή δουλειά κι όχι πρόχειρες διαδικασίες. Πρέπει όμως να πάμε σε αυτή τη λογική γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο χρόνος φιλοξενίας των προσφύγων δεν θα είναι σύντομος. Και βέβαια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή η πληροφορία από το κράτος να φτάνει σε μας έγκαιρα και ένα κομμάτι της πληροφορίας που πρέπει να φτάνει σε μας είναι ο πληθυσμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας», σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στη συζήτηση που είχε με τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, έθεσε και το θέμα της ασφάλειας του κέντρου φιλοξενίας στον Κατσικά, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνάντηση του τοπικού συντονιστικού. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και είναι ευάλωτοι σε κάθε επιτήδειο που θα τους προσεγγίσει». 
Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...