Banner Πανω
 
 
 

ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ… ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ!

- Κενές περιεχόμενου οι  υποσχέσεις της Κυβέρνησης για δήθεν διασφάλιση της υγιεινής στους καταυλισμούς

- Τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετέτρεψε  τους στρατιώτες μας σε «υπηρέτες» των προσφύγων

TSEPELOBO ESTIA PROSFYGES

 • Πανελλήνιες διαστάσεις πήρε χθες το γεγονός ότι εννιά στρατιωτικοί οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Τσεπέλοβο έχουν βρεθεί θετικοί στο τεστ μαντού για τη φυματίωση!
Η είδηση προκαλεί εύλογη ανησυχία στους κατοίκους του Ζαγορίου, αλλά και στις άλλες περιοχές της Ηπείρου στις οποίες λειτουργούν Κέντρα καθώς διαπιστώνεται ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά έχει αφήσει στην τύχη τους από υγειονομικής άποψης τα Κέντρα.
Οι ευθύνες της είναι τεράστιες για την υγειονομική βόμβα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, καθώς η λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής που ήταν οι δύο βασικές  προϋποθέσεις που έθεταν οι τοπικοί φορείς για τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας, έμειναν κενές περιεχομένου.
Αντί αυτών βέβαια η Κυβέρνηση, οι Μ.Κ.Ο., αλλά και άλλοι φορείς προέτασσαν την… εκπαίδευση και τρόπους για να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους στα Κέντρα πρόσφυγες και μετανάστες, που κανείς δεν αντιλέγει ότι είναι χρήσιμα, όχι όμως και άμεσης προτεραιότητας.
Η  αδιαφορία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης, αποδεικνύεται περίτρανα από τη «βόμβα» που ξέσπασε στο Τσεπέλοβο. Και είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι ακόμη και όταν  είχαν εντοπιστεί τα πρώτα τρία κρούσματα φυματίωσης  στο εκεί Κέντρο Φιλοξενίας, δεν τέθηκαν σε άμεση και απόλυτη εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μην διαδοθεί η ασθένεια και σε άλλα πρόσωπα, είτε  σε αυτά που διαμένουν στην Εστία, είτε σε εκείνα που έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες. Με πλέον ευάλωτους όπως αποδείχτηκε τους  στρατιωτικούς,  οι οποίοι έχουν μετατραπεί από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε υπηρετικό προσωπικό των προσφύγων, και τούτο όταν Μη Κυβερνητικές Οργανώνεις (ΜΚΟ) χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία των Κέντρων.  Το γεγονός ότι εντοπίστηκε ο Σύριος που ήταν φορέας της νόσου και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την Εστία Τσεπελόβου, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά, καθώς ήταν πολύ πιθανό- και πάντως προς διερεύνηση - ότι κατά την εκεί διαμονή του θα είχε προλάβει να μεταδώσει τη φυματίωση και σε άλλα άτομα.
 Είχαν προειδοποιήσει…
Τον «κώδωνα του κινδύνου», τον οποίο επίσης δεν «άκουσαν» στην Κυβέρνηση, είχε κρούσει η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφέρειας Ηπείρου από τις 29 Μαρτίου μάλιστα, θέτοντας με επιστολή της θέμα υγειονομικής κάλυψης όλων των στρατιωτικών που εμπλέκονται στα κέντρα προσφύγων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, που έχει αναλάβει και το συντονισμό για τα Κέντρα, απαντώντας (στις 4 Μαΐου) σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει, με αφορμή την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου, ο βουλευτής Αχαϊας Ν. Νικολόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι βαίνει προς ολοκλήρωση το πρόγραμμα εμβολιασμού του στρατιωτικού προσωπικού.
Η διαδικασία, ωστόσο από ότι λέγεται ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχουν στρατιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κινητοποίηση εκ των υστέρων
Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε και την έντονη ανησυχία που προκλήθηκε στις μονάδες του Στρατού που έχουν «εμπλακεί» στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ήπειρο, αλλά και διαχύθηκε ταχύτατα σε όλες τις μονάδες της χώρας,  χθες έφτασε στα Γιάννενα, κλιμάκιο  γιατρών του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης   και ξεκίνησε τις εξετάσεις σε όλο το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στο Τσεπέλοβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά εξετάστηκαν 22 άτομα, από τα οποία θετικά βρέθηκαν τα εννιά. Από αυτά μόνο ένα φαίνεται να έχει αυξημένες πιθανότητες  κινδύνου, αν και πρέπει να προηγηθούν πολλές εξετάσεις ακόμα για να βγουν συμπεράσματα.
Όσοι κάνουν το τεστ μαντού και βγαίνουν θετικοί -όπως έγραψε το onalert.gr- θα παραπέμπονται σε εξετάσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι με κάποιο κόστος,  ούτε να έχουν χρόνο αναμονής μεγάλο εάν χρειαστεί να υποβληθούν σε αξονικές τομογραφίες, διαβεβαίωναν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές. Επιπλέον εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν άτομα με αυξημένο κίνδυνο, θα υποβληθεί σε εξετάσεις και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η αγωνία ωστόσο παραμένει μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.
Αντιδράσεις
Σε τοπικό επίπεδο, παρά την ανησυχία και τον προβληματισμό που υπάρχει, δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις καθώς όλοι οι αρμόδιοι φορείς κρατούν χαμηλούς τόνους. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση, τόσο για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που έχουν ληφθεί για το προσωπικό που υπηρετεί, αλλά και για τους πρόσφυγες που διαμένουν ανά την Επικράτεια. Ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης  κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ενώ σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Το γεγονός είναι εξαιρετικά σοβαρό και δημιουργεί σειρά ερωτημάτων σχετικά με την προετοιμασία του Υπουργείου για την ανάληψη από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθηκόντων διοίκησης και φύλαξης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Ιδίως μάλιστα για τους κινδύνους και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτές. Ο κ. Καμμένος οφείλει να δώσει σύντομα ικανοποιητικές απαντήσεις».
Η Νέα Δεξιά
Πιο αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του νεοσύστατου κόμματος «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη. «Η επικίνδυνη κυβέρνηση για να ικανοποιήσει και τις πιο ακραίες της ιδεοληψίες, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των Ελλήνων στρατιωτών, καθώς και όλων των κατοίκων στις περιοχές των Hot Spots. {…}. Η σκόπιμη σιωπή που επιβάλει η Κυβέρνηση για τον κίνδυνο έξαρσης επιδημιών και για την εγκληματική έλλειψη προστασίας των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των στρατιωτών που έχουν μετατραπεί σε “υπηρετικό προσωπικό” μας προκαλεί τρόμο…».

Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...